You are here

Καλπάζει η αγορά ακινήτων εν μέσω κρίσης

26/06/2022 06:00

Στα φόρτε της είναι η αγορά ακινήτων και στο κομμάτι των πωλήσεων και στο κομμάτι του ενοικίου, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές σκηνικό και την ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες, δηλώνουν επαγγελματίες του κλάδου.

Εκφράζουν ταυτόχρονα και την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες που ανεβάζει το κόστος κατασκευής και ως εκ τούτου και την τιμή πώλησης των καινούργιων ακινήτων τα οποία συμπαρασύρουν και την τιμή πώλησης των υπόλοιπων ακινήτων.

Ανάρπαστα τα μεταχειρισμένα ακίνητα

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Κύπρου Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «η μεγαλύτερη ζήτηση από την εγχώρια αγορά εντοπίζεται στα πιο παλιά ακίνητα που είναι ήδη έτοιμα προς παράδοση ή στα μεταχειρισμένα και πολύ λιγότερο στα καινούργια».

Σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου, αυξημένη είναι και η ζήτηση από αλλοδαπούς που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο ή αναζητούν μια δεύτερη επιλογή μεταφέροντας την έδρα τους στην Κύπρο στο πλαίσιο των φορολογικών  διευκολύνσεων που παρέχει η κυβέρνηση αλλά και από ουκρανούς και ρώσους που ήρθαν στην Κύπρο, μετά που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι η  Λεμεσός κρατά τα σκήπτρα στις πωλήσεις ενώ ακολουθεί η Λευκωσία. Όσον αφορά τις τιμές είπε ότι στη Λευκωσία και Λεμεσό ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται γύρω στις €110.000, στη Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο η τιμή πώλησης για ένα διαμέρισμα ενός  υπνοδωματίου κυμαίνεται από €70.000 έως €75.000.

Στη Λευκωσία και Λεμεσό ένα μέσο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πωλείται  γύρω στις €190.000, στη Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πωλείται γύρω στις €90.000 και στη Λευκωσία και Λεμεσό ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων κυμαίνεται από €270.000 έως €300.000.

Πρόσθεσε ότι στη Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο  ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων πωλείται γύρω στις €140.000.

Ουκρανοί και μετανάστες εκτοξεύουν τα ενοίκια

Μια σειρά γεγονότων τη συγκεκριμένη συγκυρία συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης για αγορά  ή ενοικίαση ακινήτου, ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Ανδρέας Καουρής, υποδεικνύοντας ότι τα ακίνητα αποτελούν βαρύ χαρτί για το χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος ήταν το κερασάκι στην τούρτα μετά την πανδημική κρίση λειτούργησε πολύ διαφορετικά στην αγορά ακινήτων διότι κατέφθασαν στην Κύπρο 15.000 ουκρανοί οι οποίοι όπως διαφάνηκε διαθέτουν κάποια οικονομική επιφάνεια με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση και στην ενοικίαση και στην αγορά ακινήτων στην ήδη υπάρχουσα αυξημένη ζήτηση από τους ντόπιους και τις ξένες εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο».

Ο κ. Καουρής,  διευκρίνισε ακόμη ότι «στην εξίσωση προστίθενται και οι οικονομικοί μετανάστες ή ακόμη και οι λαθρομετανάστες οι οποίοι φεύγουν από το Πουρνάρα και διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά και επειδή διαμένουν πολλοί μαζί δεν τους ενδιαφέρει η τιμή ενοικίασης με αποτέλεσμα τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ύψη».

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης είπε ότι δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από πέρσι εκτός βέβαια τα καινούργια που αναγείρονται σήμερα λόγω της μεγάλης αύξησης των πρώτων υλών η οποία προσθέτει ένα 20% στο κόστος κατασκευής ως εκ τούτου και στις τιμές πώλησης.

Αυξημένες οι τιμές κατά 25%  σε Λευκωσία και 40% σε Λεμεσό

Την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα επανέλθουν σε πιο προσιτά επίπεδα όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο κτηματομεσίτης Βάσος Ζάκος, σημειώνοντας ότι η τιμή πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων και κατοικιών είναι αυξημένη μέχρι και 20% σε σχέση με τα πιο παλιά τα οποία έχουν μια αύξηση από 5% έως και 10% ανάλογα με την κατάσταση τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι «παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες και από την εγχώρια και ξένη αγορά» ενώ όσον αφορά το κομμάτι της ενοικίασης είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε για δείγμα διαμέρισμα άδειο».

Ειδικά για τους κύπριους είπε ότι ενδιαφέρονται για κατοικίες (170 – 180 τ.μ.) μέχρι €300.000  και διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων μέχρι €165.000. 

Γενικά είπε ότι οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα στην επαρχία Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου ενώ στα αντίστοιχα ακίνητα σε Λευκωσία η τιμή πώλησης είναι αυξημένη κατά 25% και κατά 40% στη Λεμεσό.

Υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους που οι κύπριοι επιλέγουν πλέον να αγοράζουν ένα ακίνητο είναι και η αύξηση των ενοικίων λέγοντας ότι «εάν διαθέτουν την προκαταβολή οι τράπεζες δανείζουν τώρα με μεγαλύτερη ευκολία συνεπώς προτιμούν την αγορά παρά την ενοικίαση».

Σχετικά με τα ενοίκια είπε ότι «για ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων το ενοίκιο κυμαίνεται από €550 έως €600 και για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου €400 συν».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάκο, η ζήτηση στην επαρχία Αμμοχώστου είναι πολύ περιορισμένη διότι είναι η μόνη επαρχία που έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο.

Της Ηρώς Ευθυμίου