You are here

Κάνει δεύτερες σκέψεις η κυβέρνηση για Οδυσσέα Μιχαηλίδη

19/10/2020 06:26

Υπό το βάρος των έντονων πιέσεων που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την κατακραυγή της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το αίτημα του γενικού ελεγκτή να έχει πρόσβαση σε όλους τους φακέλους για τα διαβατήρια οι οποίοι βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου εσωτερικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με ανακοινώσεις τους καλούσαν την κυβέρνηση όπως άμεσα επιτρέψει στον γενικό ελεγκτή να διερευνήσει τους 15 φακέλους που ζητούσε, ώστε να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων των πολιτογραφήσεων.  Μάλιστα το ΔΗΚΟ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, εάν δεν παραχωρηθούν όλα τα στοιχεία στον ελεγκτή.

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, δήλωσε στη StockWatch ότι «η κυβέρνηση κάτω από την πίεση που ασκείται λόγω των νέων αποκαλύψεων του Al Jazeera, θα ήθελε να ξαναμελετήσει το κατά πόσο ο γενικός ελεγκτής συνταγματικά έχει το δικαίωμα πρόσβασης στους φακέλους που έχουν προσωπικά δεδομένα».

Πρόσθεσε ότι «επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι φοβάται τον έλεγχο, ίσως τελικά επιτραπεί στον γενικό ελεγκτή να ελέγξει τους φακέλους και να ενημερώσει την κυβέρνηση για τα ευρήματα του, ασχέτως αν συνταγματικά μπορεί να μην έχει αυτό το δικαίωμα».

Η θέση του κ. Πάλμα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του υπ. εσωτερικών Νίκου Νουρή, ο οποίος σε δηλώσεις στη StockWatch την περασμένη Παρασκευή παρέπεμψε τα δύο κόμματα στη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα ο οποίος αποφάνθηκε ότι ορθώς δεν παραδίδονται οι 15 φάκελοι στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, διότι θα τους εξετάσει η ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Πάντως ο γενικός ελεγκτής ανακοίνωσε νέα έρευνα που αφορά την παραχώρηση διαβατηρίων σε 18 στελέχη του καζίνο resort την ίδια ημέρα από το υπουργικό συμβούλιο. 

Οι κανόνες για τα διαβατήρια δεν επιτρέπουν την παραχώρηση τους σε στελέχη εταιρειών επενδυτών, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα υπέρβασης της νομοθεσίας από τους υπουργούς.

Η ελεγκτική υπηρεσία ζήτησε ήδη στοιχεία από την Εθνική Αρχή Παιγνίων και από το υφυπουργείο τουρισμού με σκοπό να ερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Της Ηρώς Ευθυμίου