You are here

Μεγάλη μείωση στο ενδιαφέρον για διαβατήρια

21/11/2019 06:59

Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο ενδιαφέρον επενδυτών για πολιτογραφήσεις, στον απόηχο της δημοσιότητας που δόθηκε διεθνώς στην πολιτογράφηση του καταζητούμενου Μαλαισιανού επενδυτή.

Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι υπάρχει ουσιαστική κάμψη στη συγκεκριμένη αγορά.  Διαφωνούν, όμως, ως προς τις αιτίες της διαφαινόμενης ύφεσης της «βιομηχανίας» των διαβατηρίων, παραπέμποντας από τη μια στα αυστηρότερα κριτήρια που ισχύουν από τον Μάιο και από την άλλη στην άρση της εχεμύθειας της διαδικασίας.

Έπεσαν στις μισές οι αιτήσεις

Ο πρόεδρος του κυπριακού οργανισμού προώθησης επενδύσεων, Μιχάλης Μιχαήλ, δήλωσε στη StockWatch ότι «από το καλοκαίρι και μετά όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα αυστηρά μέτρα μειώθηκε στα μισά η ροή αιτήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ αυτό οφείλεται στο ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον €150 χιλ. (€75 χιλ. στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και €75 χιλ. στον ΚΟΑΓ).

Ειδικότερα υπενθύμισε ότι οφείλεται στο ότι με βάση τα νέα μέτρα ο αιτών θα πρέπει να είναι κάτοχος θεώρησης Schengen ενώ θα υποβάλλεται και σε ενδελεχή έλεγχο (enhanced due diligence) από το υπουργείο εσωτερικών.

Ο κ. Μιχαήλ, που είναι εκ των θερμών υποστηρικτών της αμφιλεγόμενης πολιτικής παραχώρησης διαβατηρίων, υποβαθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως προκαλούν οι κόντρες που ξέσπασαν στο εσωτερικό μέτωπο.  Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχουν λεχθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «ο θόρυβος αυτός γίνεται μεταξύ μας για εσωτερική κατανάλωση και ουδόλως έχει επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα».

«Τι ενδιαφέρει ένα ξένο επενδυτή ποιος απέκτησε κυπριακό διαβατήριο;», διερωτάται.

Δεν επηρεάζουν ένα εκατομμυριούχο οι €150 χιλ.

Πολύ διαφορετική οπτική με αυτή του προέδρου του CIPA έχει ο πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου.

Αναφέρει ότι «οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν εδώ και μερικούς μήνες με κορύφωση τις τελευταίες για προβληματικές υπηκοότητες και ύποπτους επενδυτές και το πολιτικό ντελίριο που ξέσπασε προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην οικοδομική βιομηχανία».

Επέκρινε τα κόμματα, κυρίως αυτά που ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επενδυτών που πολιτογραφήθηκαν στην Κύπρο, λέγοντας ότι «διώχνουν τους ξένους επενδυτές», υποδεικνύοντας ότι παρόμοια σχέδια διαθέτουν και άλλες χώρες.

Εξέφρασε παράλληλα αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο του CIPA διερωτούμενος «γιατί ένας εκατομμυριούχος επενδυτής να ασχοληθεί εάν θα πληρώσει ακόμη ένα μικρό ποσό των €150 χιλ.», για να προσθέσει ότι «τους επενδυτές του ενδιαφέρει η εχεμύθεια και όχι η διαδικασία».

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση μετρίασε τις αρχικές απαιτήσεις για καταβολή €150 χιλ., απαλλάσσοντας από την υποχρέωση όσους επενδύουν σε ακίνητα.

Χρυσές δουλειές για λίγους

Λακωνική στις δηλώσεις της, η πρώτη αντιπρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) Έλλη Ανδρέου, η οποία ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετη στο κυπριακό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων από το οποίο έκαναν χρυσές δουλειές μερικοί επιχειρηματίες.

Σημείωσε επίσης ότι «οι πολιτογραφήσεις γίνονται μέσω των δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, δεν έρχονται κοντά σε μας, τους μεσίτες».

Συμφώνησε με τον συνάδελφο της ότι «οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων φέρνουν πάντα αντίθετα αποτελέσματα».

Διαφάνεια αλλά με μέτρο

Ο νεοεκλεγείς επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Γιώργος Χατζηαντωνίου,  απέδωσε τη μειωμένη δραστηριότητα της αγοράς στις αποκαλύψεις και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων.

«Ως χώρα και ως κτηματαγορά χάνουμε την αξιοπιστία μας έναντι των ξένων επενδυτών».

Διαφοροποιήθηκε κάπως τονίζοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει διαφάνεια αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επενδυτή. Πρέπει να γίνονται μετρημένες κινήσεις απ’ όλους».

Υπενθύμισε ότι «τις δύσκολες χρονιές της οικονομικής κρίσης το επενδυτικό πρόγραμμα στήριξε την οικονομία και της έδωσε ώθηση ώστε η Κύπρος να βγει πιο γρήγορα από την οικονομική κρίση».

Της Ηρώς Ευθυμίου