You are here

Μοχλός ανάπτυξης τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα

03/12/2019 16:48

Τη σημασία της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέδειξε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Δημητριάδης.

Στόχος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης, είναι η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο, μέσα από τησοβαρή, μελετημένη, επιστημονική και επαγγελματική δράσητων μελών του.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, οι οποίες προσθέτουν αξία στην οικονομία, δημιουργώντας ευρύτερο αναπτυξιακό όφελος και νέες θέσεις εργασίας. Τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων σχεδιάζουν και αναπτύσσουν μερικά από τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο κ. Δημητριάδηςτόνισε, επίσης, πως η συνολική αξία των έργων που εκπροσωπούν τα 19 μέλη του Συνδέσμου, ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας πως προκύπτουν, παράλληλα, σημαντικά πολλαπλάοφέλη, φορολογικά και άλλα έσοδα για το κράτος και επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της ώθησης που δίδεται στην ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ηαποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση καιο επιχειρηματικός κόσμος στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2013, αλλά και οι θυσίες που έγιναν από τον κυπριακό λαό, είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

«Η συμβολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην προσπάθεια αυτή υπήρξε ουσιαστική και καταλυτική, καθώς χάρη σε αυτό επιτεύχθηκε η άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων, στον τομέα των κατασκευών και ακινήτων, κατά €2.3 δις», είπε, τονίζοντας πως θέση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι ότι το Πρόγραμμα πρέπει να προστατευτεί γιατί αποτελεί σημαντικό κίνητρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Πρόσθεσε επίσης πως οι αλλαγές που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού καθιστούν το Πρόγραμμα ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο.

Ο Ανδρέας Δημητριάδηςέκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Επενδυτικό Νόμο:«Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, βλέπουμε τον επανασχεδιασμό και την τροποποίηση του Επενδυτικού Νόμου, ως ένα ακόμα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα αποτελέσει τομή στην αντιμετώπιση του αναχρονιστικού συστήματος αδειοδότησης των μεγάλων έργων, αλλά και των κωλυμάτων που προκύπτουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο το ρεύμα για τον σχεδιασμό, την προσέλκυση και τη βιωσιμότητα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων», ανέφερε.

Τέλος, ο Ανδρέας Δημητριάδης χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας πως σε αυτή την προσπάθεια, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, μέσω των έργων των μελών του, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, συμβάλλοντας δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Στη Συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας. Παρευρέθηκαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, μεγάλος αριθμός πρέσβεων, εμπορικών ακολούθων και διπλωματών, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνδέσμων.