You are here

Νέο δημοσίευμα Guardian για τα διαβατήρια

03/03/2018 12:09

Επανέρχεται η βρετανική εφημερίδα Guardian για το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων από την Κύπρο στο πλαίσιο σχεδίου πολιτογράφησης αναφέροντας ότι ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι ο Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου Oleg Deripaska απόκτησε κυπριακό διαβατήριο με ένα αμφιλεγόμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σχέδιο που επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα και κατά συνέπεια ελεύθερη πρόσβαση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη Guardian ο Oleg Deripaska έχει διασυνδέσεις με τον πρώην συνεργάτη του Donald Trump, Paul Manafort, και είναι ένας από τους εκατοντάδες πλούσιους ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα. Η αίτησή του εγκρίθηκε το περασμένο έτος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη προσπάθεια του Oleg Deripaska να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα ήταν ανεπιτυχής καθώς υπήρξαν επικρίσεις κατά της Κύπρου από κύκλους της ΕΕ.

Ο Ρώσος υπέβαλε εκ νέου αίτηση το 2016 με το Υπουργικό Συμβούλιο να προωθεί την αίτηση προς εξέταση στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Το όνομα του Oleg Deripaska, σύμφωνα με τον Guardian, παρουσιάζεται σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με τους δικαιούχους του επενδυτικού σχεδίου έναντι υπηκοότητας το οποίο δόθηκε στη Βουλή και το οποίο διέρρευσε.

Ανησυχίες

Όπως τονίζεται, στο δημοσίευμα θα ενισχυθούν οι ανησυχίες και οι πιέσεις για Ρώσους με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο που αγοράζουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Γίνονται αναφορές για μεγάλο αριθμό προσώπων της Ρωσικής και Ουκρανικής ελίτ που βρίσκονται σε κατάλογο όσων έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την Guardian, κυπριακό διαβατήριο έλαβε και ο Viktor Vekselberg, μέτοχος στην Τράπεζα της Κύπρου, ωστόσο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Vekselberg διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες διαβεβαιώνοντας πως ο Vekselberg έχει μόνο υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν απέκτησε άλλη υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Τονίζεται ωστόσο ότι ο όμιλος Renova της Vekselberg προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κυπριακό καθεστώς παραχώρησης υπηκοότητας παραμένει κερδοφόρα πηγή εσόδων για το νησί, με έσοδα €4,3 δισ. Αναφέρεται ότι παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 1.685 ξένους επενδυτές από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε 1.651 μέλη των οικογενειών τους.

Το υπουργείο οικονομικών της χώρας διαβεβαιώνει ότι προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους για κάθε περίπτωση παραχώρησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων. Η Κύπρος σημειώνεται, δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει χορηγήσει την υπηκοότητα σε ρώσους μεγιστάνες.