You are here

Ορφανή η πολιτική ευθύνη για τα διαβατήρια

07/11/2019 06:02

Ορφανή παραμένει, προς το παρόν, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη διεθνή κατακραυγή της Κύπρου σε σχέση με την παραχώρηση διαβατηρίων σε επενδυτές που διώκονται ποινικά από τις χώρες τους ή που θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέφυγε να κάνει αναφορά σε ανάληψη πολιτικών ευθυνών, δίδοντας τροφή στην αντιπολίτευση, που αμέσως μετά ζήτησε να κατανεμηθούν πολιτικές ευθύνες για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ξεκινήσει τη διαδικασία για αφαίρεση της ιδιότητας του πολίτη από 26 άτομα που έλαβαν διαβατήρια μέσω του περίφημου κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και ανέθεσε σε τριμελή επιτροπή την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και άλλων υποθέσεων.

Ο υπουργός εσωτερικών όταν ρωτήθηκε χθες κατά πόσο στο πλαίσιο των ερευνών θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, περιορίστηκε να αναφέρει τους όρους εντολής της τριμελούς επιτροπής, σημειώνοντας ότι στους όρους αυτούς περιλαμβάνεται η απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών.

Το προεδρικό διέρρευσε ότι τα 26 άτομα των οποίων η κυπριακή υπηκοότητα ενδέχεται να αφαιρεθεί σχετίζονται με τον Μαλαισιανό μεγιστάνα που καταζητεί η Interpol για υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων ευρώ καθώς και οκτώ καμποτζιανούς, δύο κενυάτες, πέντε κινέζους, εννέα ρώσους και έναν ιρανό.

Νομικοί που έχουν γνώση των διαδικασιών για τις πολιτικογραφήσεις, επεσήμαναν στη StockWatch ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις νενομισμένες από τη νομοθεσία πρόνοιες που αφορούν ανακλήσεις της κυπριακής υπηκοότητας για να μην υπάρχει το απόμακρο ενδεχόμενο να μείνει για δεύτερη φορά εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Διατυπώνουν επιφυλάξεις για τους όρους εντολής των μελών της τριμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί.

Διευκρινίζουν ότι και τα τρία μέλη της επιτροπής τυγχάνουν σεβασμού και δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία τους, αλλά υπενθύμισαν ότι η μεν γενική λογίστρια είναι δημόσιος λειτουργός, η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς είναι διοριζόμενη από το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είναι ένας εκ των εισαγγελέων του νομικού σύμβουλου του κράτους.

Εξέφρασαν την άποψη ότι το υπουργικό συμβούλιο θα έπρεπε να είχε αναθέσει στο νομικό σύμβουλο του κράτους που είναι ο γενικός εισαγγελέας να διορίσει εκείνος τριμελή ανεξάρτητη επιτροπή.

Διερωτήθηκαν γιατί από την επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργικό απουσιάζει εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας που είναι η εγχώρια εποπτική αρχή και αρμόδια για την έκδοση μεταξύ άλλων συστάσεων σε σχέση με τα μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης κεφαλαίων.

Οι εποπτικές αρχές περιλαμβανομένης και της ΜΟΚΑΣ κάθονται κυριολεκτικά στα κάρβουνα μετά το σάλο που έχει προκληθεί με την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε επενδυτές με γκρίζο μητρώο καθώς βρίσκεται προς τέλος η έκθεση της Μoneyval, της μόνιμης επιτροπής του συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Οι κυπριακές αρχές έτρεφαν μέχρι πρόσφατα μεγάλες προσδοκίες ενόψει της τελικής έκθεσης της Μoneyval για την Κύπρο, αν ληφθεί υπόψη ότι η επιτροπή αυτή είχε διαπιστώσει μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών σε δικηγόρους και σε λογιστές που λειτουργούν ως introducers ξένων πελατών.

Η Κύπρος είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων τα τελευταία χρόνια για πρακτικές που σχετίζονται με τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές.

Είναι κατόπιν αυτών των πιέσεων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές που η Κύπρος άλλαξε τη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και υιοθέτησε αυστηρότερες ρυθμίσεις για εταιρείες κέλυφος. 

Του Λεύκου Χρίστου