You are here

Πιέσεις για τερματισμό του προγράμματος διαβατηρίων

07/11/2019 06:08

Την ανάγκη άμεσου τερματισμού ή αναστολής του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου για να αποκατασταθεί η όποια διεθνής αξιοπιστία της Κύπρου τονίζουν ακαδημαϊκοί, κατακρίνοντας την προχειρότητα στους χειρισμούς της πολιτείας και ζητώντας άμεση αποτίμηση της πιθανής ζημιάς που έχει επιφέρει το πρόγραμμα στο όνομα της χώρας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την διαδικασία ανάκλησης 26 διαβατηρίων και να συστήσει τριμελή επιτροπή για διερεύνηση του θέματος δεν φαίνεται να ικανοποιεί, καθώς εκτιμάται ότι χρειάζονται πιο ουσιαστικά και πιο δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος αναφέρει στη StockWatch ότι προκαλεί έκπληξη η απόφαση για ανάκληση 26 διαβατηρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά το σάλο που δημιουργήθηκε».

«Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι έγιναν λάθη που δεν ήταν μεμονωμένα καθώς ο αριθμός 26 είναι μεγάλος», προσθέτει.

«Εάν είχαν τα στοιχεία γι’ αυτά τα άτομα από πριν, κακώς δεν προχώρησαν στις ανακλήσεις σταδιακά», υπογραμμίζει ο κ. Ζένιος, προσθέτοντας ότι εάν οι ανακλήσεις έγιναν υπό την πίεση μετά τα δημοσιεύματα χωρίς την δέουσα έρευνα υπάρχει το ενδεχόμενο η Δημοκρατία να βρεθεί εκτεθειμένη έναντι 26 πολιτών της.

Σύμφωνα με τον κ Ζένιο, θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά εάν θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα με τα τόσα λάθη που έγιναν ενώ πρέπει να γίνει επανεξέταση του από την αρχή.

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης, σημειώνει ότι «δεν αρκεί η ανάκληση διαβατηρίων. Για να σταματήσει ο διασυρμός της χώρας θα πρέπει να προ-ανακοινωθεί άμεσα ο τερματισμός του προγράμματος πολιτογραφήσεων ως έχει σε μια καθορισμένη συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον, κατά προτίμηση εντός του 2020».

Συγκεκριμένα, προσθέτει, δεν πρέπει να δίνονται διαβατήρια χωρίς φυσική παρουσία για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα στην Κύπρο.

«Ο τερματισμός του προγράμματος ως έχει, θα βοηθούσε στο να τρυπήσει η τοπική φούσκα που παρατηρείται αντί να αφεθεί να εκραγεί με κάθετη πτώση τιμών σε μια απρόβλεπτη μελλοντική ημερομηνία λόγω πολιτικών πιέσεων από την ΕΕ ή λόγω οικονομικών λόγων όπως η υπερβολική προσφορά που πάει να δημιουργηθεί», τονίζει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Μιλιδώνης, σημειώνει ότι η ζημιά έχει γίνει.

«Τα έσοδα από τις πολιτογραφήσεις είναι γνωστά. Έχει κάποιος υπολογίσει τις ζημιές από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων; Έχει τελικά το πρόγραμμα καθαρό όφελος για τη χώρα μας;», διερωτάται.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αναφέρει ότι «αυτή είναι η άμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι έγιναν λάθη στον τρόπο που έχει αναπτυχθεί αυτή η πολιτική. Υπάρχουν όμως και άλλα λάθη, εκτός από τη διεθνή πλέον κατακραυγή για πώληση Ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε καταζητούμενους από άλλες χώρες».

Επισημαίνει ότι ο ξένος επενδυτής είναι υποχρεωμένος να αγοράσει καινούργιο ακίνητο, κάτι που ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων και δεν δίνει καμιά ανάσα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Φαντάζομαι αυτό έγινε επειδή οι καινούργιες επαύλεις υπολογίζονται στο ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν βοηθά καθόλου στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν χωρίς αγοραστές.  Επίσης, η αδιαφάνεια είναι εξαιρετικά ενοχλητική και επιδρά αρνητικά στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, πολλές ξένες επενδυτικές εταιρείες αλλά και τράπεζες δεν θέλουν είτε να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, είτε να έχουν πελάτες στη χώρα, λόγω δυνητικά αρνητικών παρενεργειών από τη σχέση με κυπριακές εταιρείες.

«Η ευρύτερη σχέση του πολιτικού συστήματος με εταιρείες που κάνουν τις πολιτογραφήσεις καταδεικνύει επίσης την ανάγκη περισσότερης μελέτης των προγραμμάτων που υπάρχουν σε άλλες σοβαρές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση διαβατηρίων από χώρα που συζητεί ομοσπονδιακή λύση και ανησυχεί δικαιολογημένα για εποικισμό θα έπρεπε να είχε προβληματίσει πολύ πριν φτάσει η χώρα σε αυτό το σημείο. Θα μπει και αυτή η τριβή στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό στο μέλλον; Δηλαδή πόσα και ποιά διαβατήρια θα εγκρίνονται στο μέλλον;», διερωτάται.

Της Γεωργίας Χαννή