You are here

Πιθανές αγωγές κατά της κυβέρνησης για τα διαβατήρια

09/11/2020 07:21

Με την κυβέρνηση συνεχίζουν να τα βάζουν οι developers λόγω του απότομου τερματισμού του προγράμματος των πολιτογραφήσεων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες πελάτες και πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, υποστηρίζουν ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται να στραφούν νομικά εναντίον της κυβέρνησης γεγονός που ενισχύεται και από τον νομικό Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος εκτιμά ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα λόγω της απότομης διακοπής ενός προγράμματος που δεν είχε προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης.

Αντίθετα ο οικονομολόγος και μέλος της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα» Σταύρος Ζένιος, αν και αναγνωρίζει ότι ο τερματισμός του προγράμματος που έγινε κάτω από συνθήκες πανικού δημιουργεί προβλήματα, εντούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης διότι η τυχόν συνέχιση του θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα ενώ όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα.

Πλήρωσαν το τίμημα οι συνεπείς επιχειρηματίες

Ο CEO του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός και μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, Μιχάλης Ζαβός, είπε ότι «πλήρωσαν το τίμημα οι συνεπείς και έντιμοι επιχειρηματίες αλλά και οι πελάτες τους».

Πρόσθεσε ότι «χάσαμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αιτήσεων για ασήμαντο λόγο. Εμείς δεν είχαμε την απαίτηση να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις αλλά να παραληφθούν και να διερευνηθούν και αν δεν ήταν ικανοποιητικά τα στοιχεία τότε είχαν κάθε δικαίωμα να τις απορρίψουν.  Νομίζω ήταν άδικο για τους επενδυτές που απορρίφθηκε η αίτηση τους για ασήμαντο λόγο».

Υποστήριξε ότι απορρίφθηκαν αιτήσεις για εξαρτώμενα άτομα επειδή έληξε η Visa Schengen του αιτητή και δεν μπορούσε να την ανανεώσει μέσα σε 15 ημέρες επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας σταμάτησαν να εκδίδουν Visa Schengen.

«Θεωρώ ότι ήταν μια εκδικητική ενέργεια από μέρους της κυβέρνησης» είπε και επεσήμανε ότι «αρκετοί επενδυτές μέσω των δικηγόρων τους ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον της κυβέρνησης».

Υποστήριξε επίσης ότι «τους απέστειλαν ήδη πίσω δεκάδες αιτήσεις για ασήμαντους λόγους».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβό τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την έχει η κυβέρνηση η οποία δεν ασκούσε σωστό εποπτικό έλεγχο.

Τώρα θα πρέπει να έρθει σύντομα νέο σχέδιο

Σε πιο ήπιο τόνο ο developer και CEO του ομίλου εταιρειών Cyfield Γιώργος Χρυσοχός, ο οποίος είπε ότι «χάσαμε όλοι πάρα πολλούς επενδυτές διότι τους έκοβαν για ασήμαντους λόγους. Σε κάποιες χώρες για να εξασφαλίσεις τα διάφορα έγγραφα όπως πιστοποιητικό γάμου ή τέκνων χρειάζονται και 20 ημέρες, έτσι πολλοί επενδυτές δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για τα εξαρτώμενα πρόσωπα τους».

Ο κ. Χρυσοχός εξέφρασε αμφιβολίες εάν θα δικαιωθούν τελικά οι επενδυτές που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη διότι το δικαστήριο θα στηριχθεί στο εάν ο λειτουργός τήρησε τοN νόμο ο οποίος ορίζει ότι η αίτηση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένη.

«Ό,τι έγινε, έγινε», είπε.  «Η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να σκεφτεί πώς να φέρει επενδύσεις, να βρει ένα δημιουργικό τρόπο που να επωφελούνται όλοι.  Σίγουρα θα πρέπει να περιλαμβάνει και το κομμάτι του real estate με κίνητρο τις πολιτογραφήσεις χωρίς όμως να επικεντρώνεται σε αυτό. Θα πρέπει όμως να έρθει σύντομα το νέο πρόγραμμα για να μην χαθεί το μομέντουμ για επενδύσεις στην Κύπρο».

Ο κ. Χρυσοχός υπεραμύνθηκε και των δικηγορικών γραφείων στο εξωτερικό λέγοντας ότι «όταν ένας δικηγόρος ζει από αυτή τη βιομηχανία είναι φυσικό να τρέξει να βρει επενδυτές όταν γνωρίζει ότι μέσα σε 15 ημέρες τερματίζεται το πρόγραμμα. Το βρίσκω πολύ φυσικό για ένα πάροχο του εξωτερικού να τρέξει να προλάβει».

Το δικαστήριο θα εξετάσει όλες τις πτυχές του προβλήματος

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας την πρόθεση κάποιων επενδυτών να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης εξέφρασε τη θέση ότι «προφανώς όταν ένα σχέδιο το οποίο ίσχυε χωρίς χρονικό όριο διακοπεί απότομα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους καλόπιστους αιτητές οι οποίοι μπορεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Διευκρίνισε ότι «το δικαστήριο θα εξετάσει όλες τις πτυχές του προβλήματος».  «Εκ πρώτης όψεως βλέπω ότι υπάρχει θέμα όταν ξεκινήσει κάποιος να εξασφαλίσει όλα τα χαρτιά και ξαφνικά τερματιστεί το πρόγραμμα και δεν προλάβει να συμπληρώσει την αίτηση του».

Οι developers εκμεταλλεύτηκαν τα κενά της νομοθεσίας

Στους ίδιους τους επενδυτές επιρρίπτει την ευθύνη για τον εκτροχιασμό του προγράμματος ο οικονομολόγος και μέλος της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα», Σταύρος Ζένιος, χωρίς όμως να απαλλάσσει την κυβέρνηση και τη βουλή από τις δικές τους ευθύνες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, ευθύνη του κάθε επαγγέλματος είναι να αυτορυθμίζεται.

«Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όχι μόνο απέφυγαν να αυτορυθμιστούν αλλά εκμεταλλεύτηκαν τα κενά της νομοθεσίας και αξιοποίησαν στο έπακρο τις πολιτικές τους διασυνδέσεις, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα στο βίντεο του Al Jazeera. Για όλα αυτά έχουν τεράστια ευθύνη οι developers, ταυτόχρονα όμως δεν απαλλάσσεται η κυβέρνηση από τις ευθύνες της για τα λάθη και τις παραλήψεις της, αλλά και η βουλή που επέτρεψε τα παραθυράκια στη νομοθεσία».

Υπέδειξε ότι «η ανέγερση πύργων που στηρίζονται στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είναι μια συνταγή που δημιούργησε μόνο προβλήματα όπως αποδείχθηκε και σε άλλες χώρες που έκτισαν πύργους και ενώ τους πούλησαν παραμένουν άδειοι. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και την επιβάρυνση που δημιούργησαν στις υποδομές, ειδικότερα της Λεμεσού, η οποία δεν ήταν έτοιμη να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό πύργων. Επομένως η ανέγερση πύργων με κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις χωρίς να εντάσσεται σε ένα μελετημένο σχεδιασμό είναι από μόνο του ένα αποτυχημένο μοντέλο».

Ο κ. Ζένιος, συμφώνησε ότι ο τερματισμός του προγράμματος ο οποίος έγινε κάτω από συνθήκες πανικού δημιούργησε προβλήματα, δεν θα μπορούσε όμως να συνεχιστεί διότι η λειτουργία του προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι ο τερματισμός του.

Όσον αφορά την εξέταση ενός νέου προγράμματος, είπε ότι θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να προσελκύει σοβαρές επενδύσεις που να δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου