You are here

Προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται οι ντιβέλοπερς

22/10/2020 07:23

Προσπάθεια να σώζουν ότι σώζεται από το υπό κατάργηση επενδυτικό πρόγραμμα καταβάλλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου ακινήτων και κατασκευών, καυτηριάζοντας την απότομη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αλλά και ζητώντας να επιτραπεί στους ξένους επενδυτές να καταθέσουν αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία πριν τη λήξη του σχεδίου στις 31 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία που είναι ελλιπή θα συμπληρωθούν αργότερα, υποστηρίζουν και οι αιτήσεις θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν βάσει αυτών των στοιχείων.

Δηλώνουν ότι ήδη έχουν παγώσει τα έργα που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, γεγονός που θα προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρηματίες, σε κατάσταση πανικού μετά την απόφαση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα να τερματιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα από την 1η Νοεμβρίου, δηλώνουν ότι «για εμάς αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας δεν είναι το καινούργιο πρόγραμμα αλλά το τι θα γίνει με τους επενδυτές που δεν προλαβαίνουν να εξασφαλίσουν τα έγγραφα τους».

Μέχρι τέλος του χρόνου η εξέταση των αιτήσεων

«Διακόπηκε το πρόγραμμα χωρίς καν να μας προειδοποιήσουν με αποτέλεσμα σοβαροί επενδυτές να μείνουν ξεκρέμαστοι διότι λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα», δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, τονίζοντας ότι «αυτό που μας καίει τώρα εμάς είναι οι αιτήσεις των σοβαρών επενδυτών που βρίσκονται στα σκαριά να υποβληθούν σε πρώτο στάδιο και αργότερα να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος ώστε να εξεταστούν και να εγκριθούν εάν τηρούν τα κριτήρια ή σε αντίθετη περίπτωση να απορριφθούν».

Υπέδειξε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εκθέτουμε τους επενδυτές διότι στο τέλος της ημέρας θα εκθέσουμε ανεπανόρθωτα την χώρα μας».

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε επίσης ότι «δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καινούργια έργα, είτε μικρά είτε μεγάλα, διότι όλοι θα μαζέψουν ότι λεφτά έχουν για να ανταποκριθούν στα έργα που έχουν ήδη δρομολογημένα», για να προσθέσει ότι «σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι πρώτες μαζικές απολύσεις».

Παράλληλα υπέδειξε ότι «όλοι νομίζουν ότι έχουν ανατρέψει τους σχεδιασμούς για τους πύργους αλλά πρέπει να πω ότι μόνο το 20% των πράξεων αντιστοιχεί στους πύργους. Πίσω από πολλά καινούργια ξενοδοχεία ή ανακαινισμένα, αρκετά μεγάλα εστιατόρια και άλλα branches, βρίσκονται ξένοι επενδυτές», είπε.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα στοιχεία τη έρευνας του ελεγκτικού οίκου EY, σύμφωνα με τα οποία η συνολική οικονομική συνεισφορά του επενδυτικού προγράμματος στο ΑΕΠ ανέρχεται στα €7,6 δισ. με €9,7 δισ., με τις επενδύσεις στα ακίνητα να ξεπερνούν το 50% του συνόλου των επενδύσεων των ξένων ενώ το κυβερνητικό εισόδημα υπολογίζεται στο €0,5 δισ. μέχρι το 2018.

Από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο

Στο ίδιο μοτίβο και τα όσα δήλωσε το μέλος του συνδέσμου Μιχάλης Ζαβός, ο οποίος είπε ότι επικρατεί αναστάτωση στην κτηματαγορά από τη βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης η οποία έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά γενικότερα.

 «Αυτό που θα πρέπει να γίνει τώρα σε πρώτη φάση είναι να επιτραπεί να υποβληθούν χαρτοσημασμένες αιτήσεις και ακολούθως η κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου να εξετάσει τις αιτήσεις διότι υπάρχουν επενδυτές που ήδη κατέβαλαν την προκαταβολή τους στη βάση του υφιστάμενου σχεδίου το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό και απαιτούνται περισσότερα έγγραφα, αλλά λόγω των προβλημάτων του Covid – 19 δεν κατάφεραν ακόμη να τα εξασφαλίσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαβό, υπάρχει και ο κίνδυνος κάποιοι επενδυτές να κινηθούν νομικά εναντίον της Κύπρου, εάν τους πούμε ότι μέσα σε δέκα ημέρες αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να καταθέσετε όλα τα έγγραφα σας, σημείωσε.

 «Δυστυχώς», πρόσθεσε ότι «από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, δεκάδες νέα έργα που ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν θα μείνουν στα χαρτιά ενώ εργαζόμενοι σε διάφορους συναφείς κλάδους ζητούν να μάθουν τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας τους.  Άλλοι ρωτούν εάν θα μειωθούν οι τιμές των ακινήτων», είπε και συμφώνησε ότι «θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Στείλαμε αμέσως επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, ανέφερε ότι απέστειλαν αμέσως μετά την απόφαση του προεδρικού επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητούν την παράταση της εξέτασης των αιτήσεων γιατί με τις συνθήκες του κορωνοϊού δεν είναι εύκολη η διαδικασία μετάφρασης και πιστοποίησης των εγγράφων από το εξωτερικό, οπότε οι άνθρωποι που έκαναν τις αγοραπωλησίες τους και έφεραν τα χρήματα τους έχουν πρόβλημα να υποβάλουν όλα τα έγγραφα μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης λέγοντας ότι οι επενδύσεις δεν κατευθύνονται μόνο στον τομέα της κτηματαγοράς.  Παρέθεσε κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018 έγιναν συναλλαγές €6,6 δισ. από τις οποίες μόνο €3,7 δισ. (56%) αφορούσαν αγοραπωλησίες ακίνητης ιδιοκτησίας, το υπόλοιπο ποσοστό διοχετεύτηκε σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, επομένως επηρεάζονται όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, υπέδειξε.

«Η κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος εάν λάβουμε υπόψη και τα αντικίνητρα που επικρατούν στην αγορά ακινήτων, δηλαδή το μικρό μέγεθος της αγοράς, τις δαιδαλώδεις διαδικασίες στις αδειοδοτήσεις, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της κρατικής μηχανής, το εχθρικό κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή από τις τράπεζες προς τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, τότε ένας επενδυτής λογικά σκεπτόμενος δεν έρχεται στην Κύπρο να επενδύσει», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το εργαλείο των πολιτογραφήσεων βοηθούσε να υπερβαίνουμε αυτά τα προβλήματα διότι τα έργα κατασκευάζονται με ξένα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό.  Γι’ αυτό εάν διακοπεί το πρόγραμμα θα παραλύσει ολόκληρη η αγορά με τις ανάλογες αρνητικές επιδράσεις στα κρατικά ταμεία. Οι οικονομικές δραστηριότητες στον τόπο μας λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία», υπέδειξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου