You are here

ΠτΔ: Σύντομα διαβούλευση με αρχηγούς κομμάτων για ιεράρχηση νομοθεσιών

15/10/2018 21:23

Διαβούλευση με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να γίνει ιεράρχηση των νομοθεσιών που εκκρεμούν ενώπιον της βουλής, δήλωσε ότι θα έχει εντός των ημερών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην νέα τροποποιημένη διαδικασία για αδειοδότηση έργων στη βάση του επενδυτικού νόμου που στοχεύει στην εφαρμογή ενός  αποτελεσματικού μηχανισμού που θα προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων, προωθώντας περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας» ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι «βασικό άξονα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος μας αποτελεί και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Κίνητρο το κέρδος, όχι αμαρτία

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι «όταν λέμε αποκρατικοποιήσεις εννοούμε εκείνα τα μέτρα που δεν θα αποξενώνουν το δημόσιο πλούτο αλλά θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για διακήρυξη επιχειρήσεων του δημοσίου έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες».

Όσον αφορά στη Cyta, είπε ότι «χαίρομαι διότι δεν είναι μόνο το ΔΣ αλλά και η διευθυντική ομάδα του οργανισμού που αισθάνεται ότι ένας στρατηγικός εταίρος της Cyta με ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όχι το πλειοψηφικό για να μην ανησυχούν κάποιοι, θα συμβάλει ώστε η Cyta να επιβιώσει».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να μην ακολουθήσουμε παραδείγματα άλλων ημικρατικών οργανισμών που ως αποτέλεσμα άφρονος πολιτικής πεισμώνουν, ή και ιδεών που ανήκουν στο παρελθόν και που οδήγησαν στη χρεοκοπία αυτών των οργανισμών.

«Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος πάει μπροστά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ή θα παραμείνουμε πίσω. Συνεπώς δεν είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι θέμα ανάγκης που η αγορά δημιουργεί. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα πρέπει να παρακολουθούμε και συνεχώς να βελτιωνόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που και η πολιτεία και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι έχουν. Γιατί αν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Και αρνούμαι να δεχθώ τον μηδενισμό ότι τάχα το κέρδος είναι αμαρτία. Είναι κίνητρο για να δημιουργήσεις και όλες οι χώρες δίνουν κίνητρα για να υπάρξει όφελος. Διότι αν  υπάρχει όφελος στον επιχειρηματικό τομέα και το κράτος θα ευημερεί, είτε αυτό λέγεται φόρος εισοδήματος, είτε ΦΠΑ, είτε οι εργαζόμενοι που εργοδοτούνται κλπ».

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για προστασία των εργαζομένων λέγοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για προστασία των εργαζομένων, θα πρέπει να παρακολουθούμε και να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία για αποφυγή είτε αδήλωτων εργατών είτε μισθών που αποτρέπουν Κύπριους από το να εργοδοτηθούν». 

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης, σε μια σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων που προώθησε ή θα προωθήσει η κυβέρνηση όπως είναι  μεταξύ άλλων, όπως είπε, η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, η  εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης , η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης επενδυτικών ταμείων.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην εύρυθμη μετατροπή του ΚΟΤ σε υφυπουργείο τουρισμού, το οποίο θα ενισχύσει την εξαιρετικά θετική δυναμική του τουριστικού μας προϊόντος, μέσω εφαρμογής της ολοκληρωμένης ενιαίας στρατηγικής για τον τομέα της εστίασης. Θα πρέπει είπε, κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν κατ’ έτος να απαιτούνται οι ίδιες άδειες που εκδόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, να υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία, να υπάρχουν δυστυχώς και οι τάσεις διαφθοράς, διότι δημιουργούνται κατ΄αυτό τον τρόπο, να είναι δυνατόν να λέμε ότι η άδεια ισχύει απλά μόλις για ένα χρόνο.

Είναι αδιανόητα αυτά τα φαινόμενα, και είμαστε ενδεχόμενα η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ανάλογα γραφειοκρατικά, αγκυλωτικά, ανταγωνιστικά και αντιεπιχειρηματικά φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφονται.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ζημιογόνα είναι για την πατρίδα μας ανάλογη νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ο κάθε επιχειρηματίας αναμένει – ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και αυτό δεν είναι ούτε τα κωλύματα ούτε η γραφειοκρατία ούτε η αυθαιρεσία που διακρίνει μερικούς εκ των δημοσίων υπαλλήλων, για να μη μηδενίσω το έργο καταξιωμένων δημοσίων λειτουργών που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα και στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και στην απόδοση της κρατικής μηχανής, σημείωσε. 

της Ηρώς Ευθυμίου