You are here

Σηκώνουν μανίκια για νέο πρόγραμμα επενδύσεων

16/10/2020 06:38

Επενδυτικό πρόγραμμα που να μην επικεντρώνεται μόνο στην οικοδομική βιομηχανία αλλά να επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και χωρίς κενά και παραθυράκια που να επιτρέπουν σε επιτήδειους να το εκμεταλλεύονται, ζητούν τα πέντε κυπριακά επιμελητήρια που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, ευελπιστώντας ότι η Κύπρος θα μπορεί να προσφέρει νέο πλαίσιο επενδύσεων εντός ενός έτους.

Εκφράζουν ταυτόχρονα τη θέση ότι ο τερματισμός του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου, θα επηρεάσει περισσότερο τις επενδύσεις που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, επειδή θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν ξένους αγοραστές για το οικιστικό κομμάτι της ανάπτυξης τους και λιγότερο τα προχωρημένα έργα διότι ήδη εκκρεμεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αιτήσεων προς εξέταση.

Το νέο πρόγραμμα να μην επικεντρώνεται στην οικοδομική βιομηχανία

Ο πρόεδρος ΕΒΕ Λευκωσίας Στέλιος Αναστασιάδης δήλωσε στη StockWatch ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που καταργείται, μετά από την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενθαρρύνει μια πιο ευρεία γκάμα επενδύσεων που να μην επικεντρώνεται κατ’ ανάγκη στην οικοδομική βιομηχανία.

«Τα επενδυτικά προγράμματα δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο στην οικοδομική βιομηχανία αλλά και στην τεχνολογία, την καινοτομία και γενικότερα στις  νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι το έχουμε πάρει λίγο μονοπωλιακά το θέμα της οικοδομικής βιομηχανίας στο υφιστάμενο πρόγραμμα», αναγνωρίζοντας εντούτοις ότι στήριξε την οικονομία σε δύσκολες εποχές.

Εισηγήθηκε όπως το καινούργιο πρόγραμμα εξασφαλίσει και την έγκριση της ΕΕ ώστε να μην υπάρχουν καθόλου κενά που να το εκμεταλλεύονται κάποιοι και να διασύρουν διεθνώς το όνομα της Κύπρου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επωφεληθεί και η οικοδομική βιομηχανία με ένα πιο σωστό σχέδιο που θα καλύπτεται και από την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι να εκπονηθεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, άλλα να έχουμε ένα ισοζυγισμένο πρόγραμμα σε ένα χρονικό ορίζοντα έστω και ενός χρόνου.

Υπενθύμισε ότι εκκρεμούν γύρω στις 250 αιτήσεις άρα υπάρχει ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα μέχρι την ανακοίνωση του νέου προγράμματος.

Χωρίς τη στήριξη ξένων επενδυτών δεν επιβιώνουν τα μεγάλα projects

Ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς, σε δηλώσεις του συμφώνησε ότι οι επιχειρηματίες ζητούν ένα νέο σχέδιο οι πρόνοιες τους οποίου θα καλύπτουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

«Θα πρέπει ένα ποσό από τα έσοδα του προγράμματος να διοχετεύεται στο ταμείο του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για στήριξη των προσφύγων αλλά και σε άλλους τομείς όπως την έρευνα και την καινοτομία, την παιδεία, την υγεία, τον συνεδριακό τουρισμό, ακόμη και την γεωργία».

Πρόσθεσε ότι «το νέο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στα ακίνητα. Θα πρέπει να επανατοποθετηθεί από την αρχή ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές σε ευρύ φάσμα επενδύσεων για να κτίσουμε από την αρχή την αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία έχει τρωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθωμά, εάν το νέο πρόγραμμα δεν ανακοινωθεί το αργότερο σε ένα χρόνο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην προσπάθεια των επενδυτών να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες των τριών μεγάλων έργων που βρίσκονται στα σκαριά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η μαρίνα Παραλιμνίου, η μαρίνα Αγίας Νάπας και το γήπεδο γκολφ, θα δυσκολευτούν στην προώθηση των έργων διότι τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική προπώλησης του οικιστικού κομματιού της ανάπτυξης.  Όπως εξήγησε, οι επενδύσεις αυτού του βεληνεκούς στηρίζουν την επιβίωση και την υλοποίηση τους κατά κύριο λόγο στην προπώληση των διαμερισμάτων και επαύλεων σε ξένους επενδυτές.

«Ένα γήπεδο γκολφ ή μία μαρίνα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς το οικιστικό κομμάτι διότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να τα στηρίξει».

Άλλωστε, είπε, η συμβολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ήταν καθοριστική για τη μαρίνα Λεμεσού και για τα γήπεδα γκολφ που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου  (Aphrodite Hills Golf, Elea Golf, Minthis Hills και Secret Valley Golf Resort).

Ένα επενδυτικό σχέδιο δεν πρέπει να εστιάζεται σε μια μόνο δραστηριότητα

Ο διευθυντής του ΕΒΕ Λάρνακας Γιώργος Ψαράς, συμφώνησε με τους συνάδελφους του ότι το νέο επενδυτικό πρόγραμμα δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στον κατασκευαστικό τομέα αλλά σε ένα πιο ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε να μη δημιουργούνται κενά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της Λάρνακας που βρίσκονται στα σκαριά όπως το πολλά υποσχόμενο έργο της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού.  Εντός των ημερών θα πέσουν οι τελικές υπογραφές με την κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων για την υλοποίηση του έργου έναντι του €1 δισ.

Το Metropolis Mall επίσης θα λειτουργήσει σε μερικούς μήνες ενώ θετικά εξελίσσεται και το θέμα της μελλοντικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Λάρνακας - Ορόκλινης μετά την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων.

Δυστυχώς έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που έπληξαν την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε μερικούς μήνες για να δούμε τις πρόνοιες του νέου προγράμματος.

Ο κ. Γαλαταριώτης συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να δοθεί έμφαση και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι νεοφυείς εταιρείες, η έρευνα και η τεχνογνωσία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σίγουρα θα επηρεαστούν τα μεγάλα έργα, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα» και επεσήμανε ότι «μεγαλύτερη σημασία έχει να υπάρξει ένα καινούργιο επενδυτικό πρόγραμμα χωρίς τρύπες και κενά που να διορθώνει τα κακώς έχοντα του υφιστάμενου.  Πρέπει να αποφύγουμε τα σημερινά λάθη».

Το νέο να διορθώνει τα λάθη του υφιστάμενου

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Μάης, ο οποίος είπε ότι το καινούργιο πρόγραμμα πρέπει να διορθώνει τα λάθη και τις παραλείψεις του υφιστάμενου προγράμματος.

Είπε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά όπως συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας στο νέο πρόγραμμα» και εξέφρασε την άποψη ότι η ζημιά από τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος για τους επιχειρηματίες δεν θα είναι πολύ μεγάλη διότι συνέπεσε με την πανδημική κρίση που σχεδόν έχει παγώσει όλες τις μεγάλες επενδύσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου