You are here

Σπάνιες οι απορρίψεις επενδυτών στη «διάτρητη διαδικασία»

14/11/2019 07:20

Ελάχιστες αιτήσεις επενδυτών για πολιτογράφηση απέρριπτε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Tύπο για το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων και για το προφίλ πολλών επενδυτών.

Εμπιστευτικά στοιχεία που παραχώρησε στη βουλή το υπουργείο εσωτερικών δείχνουν ότι μέσα σε μια πενταετία η Κύπρος απέρριψε μόλις το 2% των αιτήσεων για πολιτογράφηση και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό του συνόλου των διαβατηρίων που εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο κοινοβούλιο μετά τη συζήτηση για τις πολιτογραφήσεις, από το 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 έχουν απορριφθεί μόνο 56 από τις 2700 αιτήσεις για πολιτογράφηση, βάσει των οποίων εκδόθηκαν 4000 διαβατήρια σε επενδυτές και τις οικογένειες τους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάκισε χθες τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα στο εσωτερικό, δηλώνοντας ότι τα περί διεθνούς ρεζιλέματος τα βιώνουμε μόνο στην Κύπρο.  Χαρακτήρισε «διάτρητη» τη διαδικασία αλλά απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει και την έναρξη της διαδικασίας αφαίρεσης διαβατηρίων από όσους, με βάση το παλαιότερο σχέδιο, έδιδε μια ευχέρεια, η οποία απεδείχθη διάτρητη και έγιναν λάθη».

Από τις 56 αιτήσεις, οι 22 απορρίφθηκαν το τρέχον έτος, δηλαδή από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο του 2019, αντανακλώντας το βάρος της πίεσης που δέχθηκε η κυβέρνηση για το επενδυτικό πρόγραμμα της χρυσής βίζας τόσο από τα ξένα ΜΜΕ τα οποία πυκνά συχνά χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσον και από την ίδια την Κομισιόν η οποία απαίτησε την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων, μεταξύ αυτών και τη θεώρηση Schengen των αιτήσεων των υποψήφιων επενδυτών. 

Φέτος υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν 550 διαβατήρια και οι 22 απορρίψεις φτάνουν το 4%.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάκληση 26 διαβατηρίων, βάσει διαδικασίας που είναι αμφίβολο αν μπορεί να τελεσφορήσει στα δικαστήρια.

Με βάση τηδιαδικασία παραχώρησης διαβατηρίων που ακολούθησε για μια πενταετία η Κύπρος, η απόρριψη αιτήσεων ήταν σπάνια.

Το 2013 έχουν απορριφθεί μόλις δύο αιτήσεις ενώ έχουν πολιτογραφηθεί 112 επενδυτές στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που προϋποθέτει επένδυση ύψους €2,5 κ. προκειμένου να αποκτήσει το χρυσό κυπριακό διαβατήριο.

Το 2014 μετά την αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος και την εισαγωγή πιο χαλαρών κριτηρίων έχουν απορριφθεί μόνο πέντε αιτήσεις σε σχέση με τις 400 πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών οι οποίοι κατέβαλαν τον οβολό των €2,5 εκ. επενδύοντας κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Το 2015 έπεσαν στις τρεις οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν σε σχέση με 337 πολιτογραφήσεις επενδυτών.

Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν απορρίφθηκαν 8 αιτήσεις ανά έτος. Δηλαδή το 2016, το 2017 και το 2018, χρονική περίοδος που άρχισε να εντείνεται η κριτική κατά του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παραχωρήθηκαν συνολικά 1527 χρυσά διαβατήρια.

Το 2019 από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Αυγούστου απορρίφθηκαν 22 αιτήσεις ενώ έχουν παραχωρηθεί 550 χρυσά διαβατήρια.

Σύμφωνα με το σημείωμα, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε φέτος σε τρεις αναθεωρήσεις του αυστηρού πλαισίου παραχώρησης διαβατηρίων που θέσπισε στις αρχές του έτους.  Μεταξύ άλλων, αποφάσισε τη χαλάρωση της υποχρέωσης καταβολής €150 χιλ. για έρευνα και για ανέγερση κατοικιών για χαμηλά εισοδήματα σε όσους επενδύουν σε ακίνητα.

Με βάση το έγγραφο που κατατέθηκε στη βουλή, μόλις τον Ιούλιο του 2019 αποφασίστηκε να μην παραχωρούνται διαβατήρια σε κατηγορίες προσώπων υψηλού ρίσκου, δηλαδή άτομα που θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα ή διερευνώνται ποινικώς από τις αρχές της χώρας τους.  Προηγουμένως, η Δημοκρατία παραχωρούσε διαβατήρια σε όσους έχουν λευκό ποινικό μητρώο, έστω και αν διώκονταν ποινικά από τις χώρες τους. 

Της Ηρώς Ευθυμίου