You are here

Στο τραπέζι μειωμένος ΦΠΑ 5% στις ανακαινίσεις

21/05/2022 06:00

Την επέκταση του μειωμένου συντελεστής ΦΠΑ 5%, στις ανακαινίσεις, κατεδαφίσεις και ανακατασκευές κατοικιών, ζητά το ΕΤΕΚ.

Σε επιστολή προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, την οποία εξασφάλισε η Stockwatch, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής εισηγείται τροποποίηση του  νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, με τη συμπερίληψη στον κατάλογο αγαθών όπου θα επιβάλλεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και των ανακαινίσεων, κατεδαφίσεων και ανακατασκευών κατοικιών, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση όπως η αξία των υλικών είναι χαμηλότερη του 50% της αξίας της παροχής της υπηρεσίας όπως ισχύει σήμερα.

Όπως εξηγεί, έχει δημοσιευθεί στις 5 Απριλίου 2022 νέα Οδηγία(ΕΕ) 2022/542),  όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας, στην οποία μεταξύ άλλων τροποποιείται ο κατάλογος των παραδόσεων αγαθών, που μπορούν να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

«Κατά τη δική μας ανάγνωση με την εφαρμογή της νέας Οδηγίας οι ανακαινίσεις, κατεδαφίσεις και ανακατασκευές κατοικιών μπορούν να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση ότι τούτο γίνεται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής», τονίζεται στην σχετική επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου.

Προστίθεται, ότι φαίνεται να έγινε αντιληπτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σημασία των ανακαινίσεων και γι΄ αυτό επιδιώκεται η προώθηση κύματος ανακαινίσεων, μιας θεμελιώδους πολιτικής της, η οποία εξυπηρετεί μεταξύ άλλων το πακέτο μέτρων fit for 55.

Ετοιμασία νομοθεσίας

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας, σημειώνει ότι «η Οδηγία ορίζει πως τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τις αναγκαίες νομοθετικές και εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2025».

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ στην επιστολή του στο γγ διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών ζητεί την ετοιμασία εναρμονιστικής νομοθεσίας το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα κατοικιών στην Κύπρο έχει πολύ κακές επιδόσεις ενεργειακής απόδοσης, καθώς και ότι ο ετήσιος ρυθμός ενεργειακών και άλλης υφής ανακαινίσεων στη Δημοκρατία είναι σημαντικά χαμηλότερος του ευρωπαϊκού στόχου του 1.5%.

Επίσης προτείνει τη διερεύνηση του κατά πόσο οι ειδικές περιστάσεις στη Δημοκρατία, η οποία έχει ένα από τα χειρότερα από πλευράς ενεργειακής απόδοσης στοκ κατοικιών στην ΕΕ, θα επέτρεπαν στην Κύπρο να εφαρμόσει την υπό αναφορά ρύθμιση πριν την 1η Ιανουαρίου 2025.

Της Ελένης Χαραλάμπους