You are here

Ζ. Κουλίας: Ευθύνες σε υπουργούς για «χρυσά» διαβατήρια

11/09/2022 06:00

Ευθύνες στους πρώην υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Χάρη Γεωργιάδη, Σωκράτη Χάσικου και Κωνσταντίνου Πετρίδη, καταλογίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, για το μεγάλο πάρτι που έγινε με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κουλίας αναφέρει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για συγκάλυψη πράξεων και αδυναμιών επενδυτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αγνόησαν σημειώματα υπηρεσιακών που προειδοποιούσαν.

«Δεν συμφωνώ με αυτούς που καταλογίζουν ευθύνες στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και καλείται σε διάστημα δύο - τριών ωρών να πάρει αποφάσεις για σειρά θεμάτων», σημειώνει.

«Την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί που πήγαιναν στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου και διαβεβαίωναν τους συναδέλφους τους ότι δεν υπήρχε κανένα ζήτημα με τις πολιτογραφήσεις που καλούνταν να εγκρίνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγνόησαν σημειώματα υπηρεσιακών που προειδοποιούσαν για αδυναμίες επενδυτών», προσθέτει. 

Ο κ. Κουλίας, δηλώνει ότι οι μόνοι που είχαν γνώση των αδυναμιών του προγράμματος, ήταν οι πάροχοι (λογιστές, δικηγόροι και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών), οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν αυτές τις αδυναμίες για να πωλήσουν πολιτογραφήσεις, αλλά και τα δύο υπουργεία για την ανοχή τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι πάροχοι ελλείψει κανονισμών, ερμήνευαν όπως ήθελαν το νόμο, καθώς ήθελαν να γίνουν οι πολιτογραφήσεις, για να εισπράξουν το λαβείν τους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, τονίζει, ότι το πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να είναι μόνο η παραχώρηση διαβατηρίων, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει παρακολούθηση των επενδυτών, εάν εκτελούν τις υποχρεώσεις τους.

Κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε και σε επιτόπιους ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι αντί να υπάρχουν σπίτια και γραφεία, ήταν χωράφια και ακακίες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων του γενικού και βοηθού γενικού Εισαγγελέα, καθώς ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων, και τώρα θα πρέπει να διερευνήσουν τις ίδιες υποθέσεις, ο κ. Κουλίας το χαρακτήρισε παρατραβηγμένο.

Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δεν είχαν γνώση του τι συνέβαινε με όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καλή του πίστη ενέκρινε τα διαβατήρια.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τις ευθύνες της Βουλής, είπε ότι, ναι μεν, ενημερωνόταν για τις πολιτογραφήσεις, αλλά δεν είναι ντετέκτιβ για να διενεργεί ελέγχους για να διαπιστώσει εάν ευσταθούν τα όσα αναφέρονταν.

Όσον αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων πολιτογραφήσεων, συστήνει ότι είναι καλύτερο, να ανατεθεί σε κάποιον από τους ανώτερους δικηγόρους της Δημοκρατίας, να χειριστεί τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους