You are here

Του χρόνου λεωφορεία για φοιτητές που αδυνατούν να ενοικιάζουν

28/09/2022 14:57

Το λεωφορείο, είναι η μόνη άμεση και καθολική λύση που τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, για εξυπηρέτηση εκατοντάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος στέγασης, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή και να επιλέγουν να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα, καθώς είναι πιο προσιτά τα ενοίκια.

Αυτό διαπιστώνεται, κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, όπου έθεσε κάτω από το μικροσκόπιο της, το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας  των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία, αλλά και τα προβλήματα στέγασης φοιτητών καθώς και προτεινόμενες λύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Αντρέας Νικηφόρου, ανέφερε ότι από τις αρχές του 2023 θα λειτουργήσουν νέα δρομολόγια και στάση για την εξυπηρέτηση των πολιτών και φοιτητών από τα λεωφορεία που πραγματοποιούν διαδρομές από πόλη σε πόλη.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι με βάση τα νέα συμβόλαια που υπογράφηκαν πριν από λίγους μήνες με τις εταιρείες υπεραστικών λεωφορείων, αυξάνονται κατακόρυφα τα χιλιόμετρα που υποχρεούνται οι να καλύπτουν, κατ΄επέκταση και τα δρομολόγια που θα διενεργούν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι από 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα το χρόνο, που προνοούσε προηγούμενο συμβόλαιο στις υποχρεώσεις των εταιρειών υπεραστικών λεωφορείων να πραγματοποιούν ετησίως, αυξήθηκαν στα 7,7 εκατ. χιλιόμετρα ετησίως, στη νέα δεκαετή σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα.

Σημείωσε, όμως ότι ο σχεδιασμός της επέκτασης των διαδρομών και στάσεων που θα προσφέρουν τα λεωφορεία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς λόγω ενστάσεων που υπήρξαν και δικαστική διαδικασία που ακολούθησε, υπήρξε δύο περίπου χρόνια καθυστέρηση για την κατακύρωση των συμβολαίων.

Πρόσθεσε όμως, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταξύ εταιρείας και υπουργείου για την υιοθέτηση νέων δρομολογίων, σημειώνοντας ότι με βάση το σχέδιο μετάβασης, η εταιρεία οφείλει μέχρι τις αρχές του νέου έτους να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που αφορούν ανανέωση και συμπλήρωση του στόλου της, καθώς και επέκταση των δρομολογίων και σταθμών της.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της διακίνησης φοιτητών από πόλη σε πόλη, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας για τη δημιουργία πλατφόρμας, όπου οι φοιτητές θα μπορούν να καταγράψουν τις ανάγκες και εισηγήσεις τους, για την μετακίνηση τους από και προς τα πανεπιστήμια που σπουδάζουν.

Ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια νέα δρομολόγια για εξυπηρέτηση των φοιτητών από άλλες πόλεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πρόταση το υπεραστικό λεωφορείο, που πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς την Λάρνακα, να αυξήσει κατά μία τις στάσεις του και να περνά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εξυπηρέτηση φοιτητών.

Ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς, υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία νέων στάσεων, τόσο στο ΤΕΠΑΚ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για λεωφορεία από Πάφο και Λάρνακα.

Ο κ. Νικηφόρου επεσήμανε, ότι είναι κατανοητό ότι η μόνη άμεση λύση, για στήριξη των φοιτητών είναι το λεωφορείο και ζήτησε από τις φοιτητικές οργανώσεις να πληροφορήσουν το υπουργείο Μεταφορών για τις υπάρχουσες ανάγκες.

Με λεωφορεία τα πανεπιστήμια

Εκπρόσωποι πανεπιστημίων, επεσήμαναν ότι και τα ίδια έχουν λεωφορεία και πραγματοποιούν διαδρομές, όμως λόγω των συμβάσεων των εταιρειών, δεν μπορούν να εξυπηρετούν τους φοιτητές σε όλες τις διακινήσεις τους.

Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, είπε ότι διενεργούν καθημερινά 256 διαδρομές από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 10 βράδυ, για εξυπηρέτηση των μεταπτυχιακών φοιτητών. Πρόσθεσε, ότι υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εξυπηρετούνται σε διαδρομές και φοιτητές του.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Ανώτερος Λειτουργός, Άκης Σωφρονίου ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί δικό του λεωφορείο από το 2005, σημειώνοντας όμως ότι η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει τις στάσεις, ώστε να παραλάβει φοιτητές.

Ερωτηθείς, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά, εάν προτίθενται να βάλουν λεωφορείο από τη στάση των υπεραστικών λεωφορείων, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να παραλαμβάνει φοιτητές από άλλες πόλεις και να τους μεταφέρει στο πανεπιστήμιο, είπε ότι θα εξετάσουν την σχετική λύση.

Αναφορικά με τη στέγαση φοιτητών στην εστία του πανεπιστημίου, ο εκπρόσωπος του τμήματος φοιτητικής μέριμνας, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι, μετά την ολοκλήρωση της διανομής των θέσεων, περίπου 100 φοιτητές δεν εξασφάλισαν στέγη στην εστία, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους ευάλωτους φοιτητές.

Σχετικά με τις νέες εστίες, ανέφερε ότι με βάση το σχεδιασμό, υπολογίζεται να είναι έτοιμες σε βάθος πενταετίας.

162 κλίνες σε ξενοδοχεία για φοιτητές ΤΕΠΑΚ

Ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Κώστα Χόππα, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τέσσερα ξενοδοχεία ανταποκρίθηκαν στην πρόταση τους για στέγαση φοιτητών του πανεπιστημίου, προσφέροντας συνολικά 162 κλίνες για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Δήλωσε, ότι οι αιτήσεις φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια, (τα εισοδήματα για κάθε μέλους οικογένειας να μην ξεπερνούν τις €12 χιλ.) για στέγαση σε ξενοδοχεία, ανέρχονται σε 134, ενώ όσον αφορά το κόστος, είπε ότι συμφωνήθηκε στα €700 το μήνα.

Εξήγησε ότι, φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνουν 12 μόρια και άνω και δικαιούνται επίδομα ενοικίου, θα καταβάλλουν €387 το μήνα για μονόκλινο δωμάτιο και €250 το μήνα για δίκλινο δωμάτιο, με το ποσό που υπολείπεται να καλύπτεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Χόππα είπε, ότι το ΤΕΠΑΚ χάνει τους εκτός Λεμεσού φοιτητές, οι οποίοι μπροστά στο κόστος ενοικίασης χώρου, προτιμούν να παραμείνουν στην πόλη τους ή ακόμη, να σπουδάσουν με χαμηλότερο κόστος ενοικίου στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς, για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια, δήλωσε πως οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2023.

Όπως είπε ο κ. Χόππας, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης των προσφορών και «θα χρηματοδοτηθεί, μέσω χαμηλότοκου δανείου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναπτύξεως και κοινωνικής στήριξης, με εγγυητή το κράτος».

Το έργο, αποτελείται από 500 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις, ενώ σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

Στήριξη φοιτητών μέσω χορηγίας που δεν παραχωρήθηκε

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ότι δεν εφαρμόζει πολιτικές για την παιδεία, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια που δίδονται για στήριξη φοιτητών, διατίθενται μέσω του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια μέσω των προϋπολογισμών τους, μπορούν να στηρίξουν τους ευάλωτους φοιτητές.

Πρόσθεσε, ότι το Υπουργείο Παιδείας, εξετάζει την στήριξη φοιτητών για στεγαστικές και άλλες ανάγκες τους, από το ποσό της φοιτητικής χορηγίας που θα μείνει αδιάθετη, η οποία υπολογίζεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων, επανέλαβαν για ακόμα μια φορά την έκκληση τους για άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών, ενώ όσον αφορά τα λεωφορεία δήλωσαν, ότι δεν η ολιστική λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν.

Της Ελένης Χαραλάμπους