You are here

Έρχονται φοιτητικές εστίες και άλλες αναπτύξεις στη Λεμεσό

28/07/2022 11:51

Νέα μεικτή ανάπτυξη έξι κτηρίων, με την ονομασία «Renaissance», η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και φοιτητικές εστίες προωθείται στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, από την εταιρεία «Griblo Investments Ltd».

Μετά την αναθεώρηση των σχεδίων και τη μείωση του δομήσιμου εμβαδού με  την αφαίρεση ορόφου στο τρίτο κτήριο και μείωση του συνολικού εμβαδού των καταστημάτων η περιβαλλοντική αρχή, άναψε πράσινο στην ανέγερση ενιαίας μεικτής ανάπτυξης στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

Σύμφωνα με την έκθεση της θετικής γνωμοδότησης της περιβαλλοντικής αρχής η ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία εμπορικών και γραφειακών χρήσεων στο ισόγειο, καθώς επίσης και πολιτιστικού χώρου / γκαλερί επί της οδού Σολομωνίδη.

Στους ψηλότερους ορόφους θα χωροθετούνται οικιστικές μονάδες και φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα εκτονώνονται σε υπαίθριους χώρου και θα εμπλουτίζονται με χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, κολυμβητικές δεξαμενές κ.α. Στο βορειοδυτικό τμήμα του χώρου ανάπτυξης θα διαμορφωθεί και θα παραχωρηθεί δημόσιος χώρος πρασίνου και κοινοτικός εξοπλισμός, με συνολικό εμβαδόν 2.142 τ.μ. από τα οποία τα 252 τ.μ. θα αποτελούν τον κοινοτικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα είναι χωρισμένη σε 6 κτήρια, τρία εκ των οποίων θα αποτελούνται από τα εξής επίπεδα: ισόγειο, μεσοπάτωμα, 4 ορόφους και οροφή, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελούνται από τα εξής επίπεδα: ισόγειο, 4 ορόφους και οροφή.

Το βορειοανατολικό άκρο της ενιαίας ανάπτυξης εφάπτεται με την οδό Πάνου Σολωμονίδη, το ανατολικό άκρο εφάπτεται με τις οδούς Καραϊσκάκη και Μπουμπουλίνας και το νοτιοανατολικό άκρο της εφάπτεται με την οδό Αγίου Ανδρέου. Τα τεμάχια ανάπτυξης βρίσκονται σε υψόμετρο 6–8 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η τοπογραφία της περιοχής χαρακτηρίζεται ως επίπεδη με πολύ μικρές μεταβολές, σημειακά, ενώ παρουσιάζει μια σταδιακή υψομετρική αύξηση προς τα βόρεια και βορειοδυτικά της περιοχής, καθώς απομακρυνόμαστε από την ακτογραμμή.

Τα υπό ανάπτυξη τεμάχια χρησιμοποιούνται ανεπίσημα ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Η περιοχή είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένη και στην περιοχή μελέτης εμπίπτουν πολλές και διάφορες αναπτύξεις και είδη χρήσεων γης, με τις οικιστικές και γραφειακές χρήσεις να είναι επικρατέστερες.

Τελική πρόταση προτεινόμενου έργου

Οι κύριες τροποποιήσεις που έγιναν στα αρχιτεκτονικά σχέδια αφορούσαν τα εξής:

1. Μείωση του δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, με την αφαίρεση χώρων από το κτήριο Γ και μείωση του συνολικού εμβαδού των καταστημάτων / μεσοπατωμάτων.

2. Μείωση του αριθμού ορόφων κατά μήκος της οδού Πάνου Σολομωνίδη (κτήριο Γ) από πέντε σε τέσσερις.

3. Χωροθέτηση των οχηματικών προσβάσεων ισογείου χώρου στάθμευσης στην οδό Πάνου Σολομωνίδη και υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Αγίου Ανδρέου, με ταυτόχρονη διαπλάτυνση στις εισόδους / εξόδους, για ικανοποιητικές στροφές και αναμονή των οχημάτων εντός των ορίων του τεμαχίου, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο τους από τους χώρους στάθμευσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου