You are here

Κτίζει 250 φοιτητικές εστίες η Αρχιεπισκοπή

10/04/2019 07:13

Φως στο αδιέξοδο εκατοντάδων φοιτητών επιχειρούν να δώσουν Αρχιεπισκοπή και υπουργείο παιδείας με την κυπριακή εκκλησία να επιχειρεί να μετριάσει το κόστος ενοικίασης για τους φοιτητές και να αξιοποιεί παράλληλα κάποια ακίνητα που διαθέτει σε αστικά κέντρα.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη για ανέγερση φοιτητικών εστιών σε γη που ανήκει στην εκκλησία της Κύπρου και τα πρώτα πλάνα κάνουν λόγο για ανέγερση 250 εστιών στη Λεμεσό.

Οι πρώτες εστίες αναμένεται να ανεγερθούν στη Λεμεσό και όπως αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος ακινήτων και τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου, στόχος είναι η λειτουργία τους το Σεπτέμβριο του 2020.

Φοιτητές και γονείς σε απόγνωση λόγω ψηλών ενοικίων

Η ιδέα για ανέγερση φοιτητικών εστιών προέκυψε εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από φοιτητές για την απότομη άνοδο των ενοικίων.

Στις 7 Φεβρουαρίου φοιτητές από όλη την Κύπρο κατέκλυσαν το υπουργείο παιδείας διαμαρτυρόμενοι για τα ιδιαίτερα ψηλά ενοίκια, που ξεπερνούν συνήθως τα €600 το μήνα.

Οι φοιτητές ζήτησαν ανάμεσα σε άλλα, την παρέμβαση του υπουργού παιδείας για μείωση των ψηλών ενοικίων και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον, εκείνοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στα υψηλά ποσά ενοικίασης.

«Η παρέμβαση μου σε ιδιώτες για μείωση των ενοικίων είναι αδύνατη.  Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο. Οπότε η λύση σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, είναι η ανέγερση φοιτητικών εστιών. Έτσι σε μια επίσκεψη μου στον αρχιεπίσκοπο, έθεσα το θέμα. Ο Μακαριότατος χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο αίτημα, έχει ήδη δώσει εντολές και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες», αναφέρει ο υπουργός παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.».

Όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκε η πρόθεση της Εκκλησίας, η αρχή θα γίνει από τη Λεμεσό, όπου υπάρχει εκκλησιαστική γη κοντά στο ΤΕΠΑΚ.

Θα ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις, «όπου οι ενορίες ή οι μητροπόλεις έχουν οικόπεδα σε άλλες πόλεις κι ιδιαίτερα στη Λευκωσία, πρέπει να ετοιμάσουμε εστίες, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φτωχούς φοιτητές, που γι’ αυτούς είναι παντελώς αδύνατο να πληρώσουν τα ενοίκια €600 και €700 μηνιαίως, που είναι απαράδεκτα».

«Αν ήταν δυνατόν να είχαμε από χθες την άδεια θα ξεκινούσαμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος θα καταβάλει, όπως είπε, κάθε προσπάθεια οι εστίες στη Λεμεσό να ολοκληρωθούν εντός του 2020. Ανέφερε, επίσης, ότι «μετά τη Λεμεσό, ευχαρίστως, θα κτίσουμε και στη Λευκωσία και οπουδήποτε αλλού παραστεί ανάγκη».

Απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Παισϊου και Αρσενίου οι πρώτες φοιτητικές εστίες

Οι φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής, η οποία θα αναλάβει όλα τα έξοδα – ανέγερσης και λειτουργίας τους, θα παρέχουν παρεμφερείς κοινόχρηστες υπηρεσίες, ενώ το ενοίκιο τους δεν θα υπερβαίνει τα €200 μηνιαίως.

Οι πρώτες φοιτητικές εστίες θα ανεγερθούν στη Λεμεσό και συγκεκριμένα σε εκκλησιαστική γη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Παισϊου Αγιορείτου και Αρσενίου Καππαδόκου, στην περιοχή Αγίας Φύλας, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Λεμεσού, παρά το Τσίρειο Σταδίο.  Περιοχή που βρίσκεται σχετικά κοντά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Λεμεσού, οι οποίες κυρίως βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις μελλοντικές εγκαταστάσεις που τοποθετούνται στην περιοχή των Πολεμιδιών και συγκεκριμένα στον οικισμό Βερεγγάρια.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος ακινήτων και τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου, τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανέγερση συνολικά 250 φοιτητικών εστιών .

«Στόχος είναι το Σεπτέμβριο του 2020 να λειτουργήσουν οι φοιτητικές εστίες και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχουμε ήδη επαφές με μελετητές, με το δήμο Λεμεσού και με την πολεοδομία για να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα, πόσος είναι ο συντελεστής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλπ.  Έχουμε κάνει ήδη κάποια προσχέδια, αναμένουμε τώρα τα τελικά σχέδια κλπ. Είμαστε σε ένα αρκετά καλό σημείο», αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του τμήματος ακινήτων και τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, «οι εστίες θα περιλαμβάνουν όσα και ότι χρειάζονται, όπως χώρους υποδοχής, καθιστικά, κοινόχρηστες κουζίνες, γυμναστήριο, χώρους με διευκολύνσεις πλυντηρίων, αποθηκευτικούς χώρους κλπ. Οι εστίες θα δίνονται στη βάση ειδικών κριτηρίων από το υπουργείο παιδείας, για άπορους φοιτητές».

Της Μαρίας Κωνσταντίνου