You are here

Παραμένουν στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια

03/09/2020 07:29

Η πανδημική κρίση δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα που επικρατούν την τελευταία διετία στα φοιτητικά ενοίκια, που διατηρούνται σε σχετικά ψηλά επίπεδα, παρά το ορατό σενάριο της εξ αποστάσεως φοίτησης για μέρος του φθινοπωρινού εξαμήνου.

Παρά τη σωρεία οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πλέον, πολλές οικογένειες λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τα ενοίκια για τους χιλιάδες φοιτητές παραμένουν στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν.

Από τη μια υπάρχει η μειωμένη αγοραστική δύναμη των φοιτητών λόγω της κρίσης, που περιορίζει τη ζήτηση για διαμερίσματα προς ενοικίαση και στρέφει τους φοιτητές στην αγορά μικρών αυτοκινήτων για διακίνηση στα πανεπιστήμια από τις οικίες των γονιών.  Από την άλλη υπάρχει μικρή αύξηση στη ζήτηση λόγω παραμονής στην Κύπρο αρκετών φοιτητών που θα πήγαιναν στο εξωτερικό.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη StockWatch, αν και αναγνωρίζουν ότι η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημικής κρίσης, εκτιμούν ότι τα ενοίκια θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ειδικότερα των διαμερισμάτων που βρίσκονται πέριξ της ζώνης του Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Αγλαντζιά, των ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Λευκωσίας – Ευρωπαϊκό) στην Έγκωμη και του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Διαβλέπουν όμως μια μικρή κάμψη της τάξης του 5% έως 10% στα διαμερίσματα δεύτερης γραμμής αν και εκτιμούν ότι είναι νωρίς να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Πίεση και όχι μείωση στις τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων διαβλέπει ο CEO της εταιρείας Συμβούλων και Εκτιμητών ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, Πάνος Δανός, λέγοντας ότι «έχει αυξηθεί η ζήτηση από τους κύπριους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να φοιτήσουν στα κυπριακά πανεπιστήμια επειδή έχουν αυξηθεί τα δίδακτρα στη Βρετανία λόγω Brexit και λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο κορωνοϊός σταθμίζοντας έτσι την απώλεια που ενδεχομένως να προκληθεί στα κυπριακά πανεπιστήμια από τους ξένους φοιτητές που δεν θα μπορέσουν λόγω συνθηκών να φοιτήσουν στα κυπριακά πανεπιστήμια».

Όσον αφορά το ύψος των ενοικίων ο κ. Δανός είπε ότι «ένας φοιτητής θα κληθεί να πληρώσει για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου γύρω στα €450 μηνιαίως πλησίον των πανεπιστημίων της Λευκωσίας και του ΤΕΠΑΚ και για ένα δυάρι και στις δύο πόλεις γύρω στα €600».

Διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ενοικίων πέριξ των πανεπιστημίων των δύο πόλεων διότι μπορεί στη Λεμεσό γενικά να είναι πιο ψηλά τα ενοίκια, αλλά τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας βρίσκονται στην Έγκωμη και στην Αγλαντζιά, σε δύο από τις ακριβότερες περιοχές». 

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Δανό, υπάρχει αυξανόμενη τάση για ενοικίαση παρά αγορά ακινήτου από τα νεαρά ζευγάρια και επαγγελματίες σε σχέση με το τι επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο.

Νοικιάστηκαν ήδη τα διαμερίσματα γύρω από πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της κτηματομεσιτικής εταιρίας G & P Lazarou, Πέτρο Λαζάρου, όλα τα διαμερίσματα γύρω από τα πανεπιστήμια στη Λευκωσία έχουν ήδη ενοικιαστεί.

«Όποιο διαμέρισμα είναι καινούργιο έχει ήδη ενοικιαστεί.  Mόνο κάποια διαμερίσματα σε πιο παλιές πολυκατοικίες υπάρχουν διαθέσιμα».

Σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει τις τιμές να πιέζονται. Για ένα δυάρι οι τιμές ενοικίων στην Αγλαντζιά ανέρχονται γύρω στα €650- €700 ενώ στην Έγκωμη €750 έως €800 μηνιαίως, τις οποίες θεωρούμε λογικές σε σχέση με την αξία της γης».

Ο κ. Λαζάρου πρόσθεσε ότι «τα φοιτητικά διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, δηλαδή αυτά που είναι σε μικρή απόσταση από τα πανεπιστήμια στην Αγλαντζιά, κυμαίνονται στα €500 – €550 ενώ στην Έγκωμη γύρω στα €600. Οι τιμές στα στούντιο κυμαίνονται μεταξύ €400 και €500 μηνιαίως».

Αυτό που παρατηρείται φέτος είναι ότι ενώ σχεδόν κάθε χρόνο υπήρχε η τάση για αύξηση των τιμών φέτος φαίνεται να παραμένουν στα περσινά επίπεδα.  Aν υπάρξει όμως οποιαδήποτε μείωση θα είναι γύρω στο 5% έως 10% στις πολυκατοικίες σε δεύτερες περιοχές.

Περιορισμένος αριθμός σε στούντιο

Τώρα θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τάση για μείωση των ενοικίων που θα ενταθεί η ζήτηση διαμερισμάτων από τους φοιτητές, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων  Γιώργος Μουσκίδης.

Διευκρίνισε εντούτοις ότι «οι τιμές των διαμερισμάτων σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται γύρω στα €480 μηνιαίως και τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων γύρω στα €600 - €620, ενώ τα αντίστοιχα ενοίκια πλησίον των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Έγκωμη είναι αυξημένα κατά 10% λόγω περιορισμένη διαθεσιμότητας (περίπου €540 το μονάρι και δυάρι €700 - €720), σε σχετικά καινούργιες πολυκατοικίες».  

Διευκρίνισε ότι «οι νέες πολυκατοικίες δεν περιλαμβάνουν στούντιο λόγω του περιορισμένου χώρου στάθμευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, στη Λεμεσό σε μικρή ακτίνα από το ΤΕΠΑΚ τα ενοίκια για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου επιπλωμένο σε πολυκατοικία 4-5 χρόνων το ενοίκιο ανέρχεται στα €480 και δύο υπνοδωματίων γύρω στα €700.

Αλλάζουν χέρια μεταξύ φοιτητών τα διαμερίσματα

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Klatsias Real Estate Ανδρέας Κλατσιάς, συμφώνησε ότι οι τιμές παραμένουν περίπου στα περσινά επίπεδα υποδεικνύοντας ότι τα καλά διαμερίσματα αλλάζουν χέρια μεταξύ συγγενών ή φίλων, παλαιών και νέων  φοιτητών.

Σημείωσε επίσης ότι «φέτος παρατηρείται και το φαινόμενο γονείς που διαμένουν στην επαρχία Λευκωσίας ή Λεμεσού να αγοράζουν μικρά αυτοκίνητα στους φοιτητές τους ώστε να πηγαινοέρχονται, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα του φοιτητή».

Σχετικά με το κόστος των ενοικίων είπε ότι στην Αγλαντζιά μπορείς να βρεις διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στα €400 - €430 το μήνα όταν είναι σε κάποια απόσταση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ στην Έγκωμη γύρω στα €450 - €500.

Με δύο υπνοδωμάτια στην Αγλαντζιά γύρω στα €550 και στην Έγκωμη στα €600 ενώ οι τιμές για ένα στούντιο κυμαίνονται από €350 – €400 στην Αγλαντζιά και γύρω στα €550 στην Έγκωμη.

Της Ηρώς Ευθυμίου