You are here

Πόσο πάνε τα ενοίκια για φοιτητές στην Ελλάδα

08/08/2022 10:25

Από τις υψηλές τιμές ενοικίων δεν γλιτώνουν ούτε και οι Κύπριοι φοιτητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Κύπρο.

Σύμφωνα με έρευνα της StockWatch με βάση τα φοιτητικά ενοίκια του Spitogatos, για τις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κρήτης για διαμερίσματα τύπου studio και ενός υπνοδωματίου οι τιμές κυμαίνονται από €190 μέχρι €900.

Η αναζήτηση έγινε με βάση τα τ.μ. – 45 τ.μ. ως το ελάχιστο εμβαδόν και 50 τ.μ. ως το μέγιστο και σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως τα διαμερίσματα 50 τ.μ. στοιχίζουν πιο φθηνά από studio, αν και βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο.

Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα η φθηνότερη τιμή ανέρχεται στα €350 για διαμέρισμα 45 τ.μ. στην περιοχή Αγίου Σώστη, Νέος Κόσμος. Στην περιοχή Νέου Κόσμου εντοπίζεται και η ακριβότερη τιμή, €900 για 50 τ.μ.

Η πιο φθηνή τιμή για 50 τ.μ. βρίσκεται στην Καλλιθέα με €420.

Θεσσαλονίκη

Κοντά στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο φθηνότερα είναι τα studio με χαμηλότερη τιμή τα €340 στη Ροτονία, κέντρο Θεσσαλονίκης. Σε 50 τ.μ. η φθηνότερη επιλογή είναι στα €250 στην περιοχή Αγία Τριάδα-Φάληρο-Ιπποκράτειο, ενώ η ψηλότερη €650 στην περιοχή Τρανδία-Δόξα.

Πάτρα

Στην περιοχή Ρίου στην Πάτρα, η πιο φθηνή τιμή για 45 τ.μ. είναι στα €200 στον Καστελλόκαμπο και η ακριβότερη στα €350 στο κέντρο Ρίου.

Για 50 τ.μ. η χαμηλότερη τιμή είναι και πάλι €200 στον Καστελλόκαμπο, ενώ η πιο ακριβή στα €350 στην περιοχή Μαγούλα.

Κρήτη

Όσον αφορά τις φοιτητικές περιοχές της Κρήτης, στο Ρέθυμνο η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται σε studio στα €190 στην περιοχή Πανόραμα, ενώ δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη επιλογή.

Στο Ηράκλειο, για 45 τ.μ. η πιο χαμηλή τιμή είναι €280 στον Εσταυρωμένο. Για 50 τ.μ. σε studio η πιο φθηνή τιμή είναι τα €280 στον Εσταυρωμένο και η ακριβότερη στα €350 στο ν. Ηράκλειο.

Πρόσφατα ο δείκτης τιμών του Spitogatos (SPI), κατέγραψε αυξήσεις στα φοιτητικά ενοίκια σύμφωνα με το Euro2day.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μείωση κατά 25% καταγράφεται στη διαθεσιμότητα των φοιτητικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη στην Αθήνα, τα Χανιά και την Κέρκυρα.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι προορισμοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα λόγω και της τουριστικής τους φύσης, φαινόμενο που παρατηρείται και στην Κύπρο, ειδικά στις τουριστικές πόλεις.

«Trend» φαίνεται πως γίνεται και στην Ελλάδα η συγκατοίκηση φοιτητών σε μεγαλύτερο χώρο προς αποφυγή των πολύ μεγάλων εξόδων.

Τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των κυπρίων φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας, αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Της Μαρίας Κυριακίδου