You are here

Ανησυχούν για το μέλλον του Ακάμα

05/11/2021 07:27

Οι πιέσεις για μεγαλύτερα περιθώρια αναπτύξεων στην περιοχή Ακάμα και ο επικείμενος νέος κύκλος διαβούλευσης των κοινοτήτων της περιοχής με την κυβέρνηση, προβληματίζουν τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στις πιέσεις των κοινοτήτων.

Η περιβαλλοντική αρχή καθησυχάζει ότι μέσα από το νέο κύκλο διαβουλεύσεων που αρχίζει μεταξύ των κοινοτήτων και των αρμόδιων υπουργών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, δεν θα επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Εκ μέρους της περιβαλλοντικής αρχής εκφράζεται ετοιμότητα σε ότι αφορά την εξέταση του νέου Τοπικού Σχεδίου των κοινοτήτων της χερσονήσου του Ακάμα, μετά την πίστωση χρόνου που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί να διαβουλευθούν εκ νέου με τις κοινότητες οι οποίες δεν αποδέχονται το υφιστάμενο Σχέδιο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που μέσα από τις νέες διαβουλεύσεις προκύψουν μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν πριν υποβληθούν στην περιβαλλοντική αρχή από τους μελετητές, ενώ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και η δέουσα μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Υπενθύμισε ότι η περιβαλλοντική αρχή ζήτησε από τις 7 Οκτωβρίου μέσα από την έκδοση της γνωμοδότησης για το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις, τονίζοντας ότι «για εμάς αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει κάτι πέραν του ότι θα αναμένουμε την κατάθεση του νέου Τοπικού Σχεδίου ίσως με αρκετή καθυστέρηση, για να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα όλα μαζί ως πακέτο».

Πάντως ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις πέραν από κάποιες συγκεκριμένες γραμμές».

Αναπτύξεις εντός κοινοτήτων και αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστηρίζουν πως οι αναπτύξεις θα πρέπει να περιοριστούν εντός των ορίων των κοινοτήτων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή να αποζημιωθούν για τη μη χρήση της γης τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη StockWatch ο διευθυντής του BirdLife Cyprus (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου), Μάρτιν Χέλλικαρ, προκύπτουν δύο ζητήματα σε σχέση με τις εξελίξεις.

Κατ’ αρχήν, τί θα γίνει εάν η πολεοδομία καταθέσει νέο Τοπικό Σχέδιο το οποίο θα χρήζει νέας δέουσας εκτίμησης και δεύτερο, το ότι θα χρειαστεί να ανοίξει ένας νέος διάλογος στην περιβαλλοντική αρχή στον οποίο να κληθούν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ο κ. Χέλλικαρ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πιέσεις των κοινοτήτων για παραχώρηση περαιτέρω περιθωρίων για αναπτύξεις έπιασαν τόπο. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί ο διάλογος μέχρι το Δεκέμβριο, εκτός κι αν γίνει επιφανειακή δουλειά. Ωστόσο, υπέδειξε ότι «μας παρακολουθεί όμως η Ευρώπη».

Επεσήμανε ότι «οι κοινότητες έχουν κάθε δικαίωμα να πιέζουν για να κερδίσουν περισσότερους συντελεστές ανάπτυξης, άλλα το δικό μας όραμα για τον Ακάμα παραμένει το ίδιο. Να προστατευθεί περισσότερος συντελεστής δόμησης και η ανάπτυξη να γίνει εντός των ορίων των κοινοτήτων, ώστε να υπάρξει πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία σε βάθος χρόνου».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι στο νέο Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να περιληφθεί πρόνοια για αποζημιώσεις σε όσους δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη γη τους.

Επεσήμανε ότι «το πρόβλημα με τον Ακάμα είναι διαχρονικό».

«Έχει γίνει μια κοινωνική αδικία στην περιοχή που δεν έτυχε ρύθμισης για πέραν των 30 χρόνων, γι’ αυτό και προκαλεί τις αντιδράσεις του κόσμου της περιοχής. Εμείς δεν είμαστε υπέρ να χάσει κανένας τα αναπτυξιακά του δικαιώματα. Θέλουμε όμως να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα και παράλληλα όσοι κάτοικοι στερούνται του αναπτυξιακού τους δικαιώματος να βρεθούν τρόποι αποζημίωσης τους, κάτι που δεν προνοείται μέσα από το υφιστάμενο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της νέας διαβούλευσης η οργάνωση Terra Cypria είναι στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών, της περιβαλλοντικής αρχής, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων, για να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέλουν αναπτύξεις μέχρι τις παρυφές του δάσους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου ιδιοκτητών γης της χερσονήσου Ακάμα Σάββα Χατζημηνά, θα πρέπει να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς εντός και εκτός του Εθνικού Πάρκου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια περιοχή 25 τετραγωνικών χλμ. ιδιωτικής γης και γύρω στις 3,5 χιλιάδες σκάλες εντός και στις παρυφές του κρατικού δάσους, οι οποίες έχουν ενταχθεί από το 1997 σε ζώνη Natura».

Υπάρχουν επίσης, όπως υποδεικνύει, «κτήματα τα οποία ήταν ενταγμένα σε τουριστικές ζώνες με 57,5% συντελεστή δόμησης και το 1989 έχουν τεθεί σε λευκή ζώνη, κάτι που επηρεάζει εδώ και χρόνια αρνητικά την ανάπτυξη των κοινοτήτων της χερσονήσου του Ακάμα».

Ο κ. Χατζημηνάς επεσήμανε πως «όταν λέμε ήπια ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο στο πλαίσιο επέκτασης των ζωνών γύρω από τις κοινότητες, αλλά ανάπτυξη να γίνει και στη ζώνη Γ4 η οποία είναι έξω από τα χωριά και πάει μέχρι τις παρυφές του δάσους που είναι η ζώνη Γ2».

Υπέδειξε πως η κυβέρνηση «θα πρέπει να βρει τρόπους μέσα σε αυτό το μήνα για το πως θα αποζημιώσει τον κόσμο, για να μπορέσει να κρατήσει τη γη του μέσα στην περιοχή Natura με μηδενική ανάπτυξη, καθώς και αυτά τα κομμάτια είχαν συντελεστή 10% δομικής ανάπτυξης, ή να γίνει ανταλλαγή με βάση το συντελεστή που είχαν το 1989», είπε.

Ο κ. Χατζημηνάς, σημείωσε επίσης, ότι ζητείται να επιτραπεί στην τουριστική περιοχή του Νέου Χωρίου να ανεγερθούν και άλλα ξενοδοχεία καθώς σε ολόκληρη την περιοχή λειτουργεί μόνο ένα ξενοδοχείο.

«Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στο 35%», υποδεικνύει ενώ, υποστηρίζει πως και στην παραλιακή περιοχή της κοινότητας Ίνειας θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης, ώστε να μπορέσουν για γίνουν τουριστικές αναπτύξεις.

Της Ηρως Ευθυμίου