You are here

Ανοίγει ο δρόμος για αναπτύξεις στον Ακάμα

10/12/2021 07:26

Άνοιξε ο δρόμος για τουριστικές αναπτύξεις σε κάποιες από τις κοινότητες της περιοχής Ακάμα, οι οποίες φαίνεται ότι τα έχουν βρει με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατά τη χθεσινή διαβούλευση.

Ανικανοποίητοι έμειναν εκπρόσωποι άλλων κοινοτήτων, που απειλούν ότι θα «τουμπάρουν» το νέο Τοπικό Σχέδιο της χερσονήσου του Ακάμα, εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους.

Το στίγμα της χθεσινής συνάντησης των δύο αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των 14 κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα, έδωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, λέγοντας «πως δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει μια ρύθμιση στο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα η οποία να ικανοποιεί όλους και απόλυτα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να επιτευχθούν συναινέσεις».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «τα οφέλη από την επισκεψιμότητα στην περιοχή η οποία ανέρχεται στο 1 εκατ. ετησίως δεν τα καρπώνονται οι τοπικές κοινωνίες, γι’ αυτό θα διαχειριστούμε αυτή την επισκεψιμότητα με έναν καλό τρόπο και να δώσουμε απτά οφέλη και στις κοινότητες της περιοχής».

Θα ζητήσουν περισσότερα μέσω ενστάσεων

Ο κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση εκφράζοντας παράλληλα, επιφυλάξεις. Όπως δήλωσε στη StockWatch, «κάποια από τα αιτήματα μας φαίνεται ότι θα προχωρήσουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «μπορεί όταν ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο να ικανοποιείται μόνο το 30% από αυτά που έχουμε πετύχει και να πέσουμε από τα σύννεφα».

Όπως ανέφερε, με βάση τις χθεσινές συζητήσεις, φαίνεται ότι «θα μας επιτραπεί η ανάπτυξη στην τουριστική περιοχή με την αύξηση του συντελεστή δόμησης στο 30% από 15% που ισχύει σήμερα».

Σχετικά με το αίτημα να επιτραπεί η ανάπτυξη στις περιοχές αναδασμού είπε ότι «κερδίσαμε ανάπτυξη σε ένα κομμάτι προς την παραλία».

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο του δικαιώματος που παρέχεται για υποβολή ένστασης μετά την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου μπορούν να κερδηθούν περισσότερα.

«Συνήθως οι ενστάσεις ικανοποιούνται κατά 50%», είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα αποφέρει καρπούς για την κοινότητα.

Υποσχέσεις για αποζημιώσεις και αύξηση συντελεστών

Κατ’ αρχήν ικανοποιημένος έφυγε και ο κοινοτάρχης Δρούσιας, Στέλιος Κουππάρης, σύμφωνα με δηλώσεις του στη StockWatch.

«Στο πάγιο αίτημα που είχαμε να μας επιτραπεί η τουριστική ανάπτυξη στις εγκλωβισμένες περιουσίες μας που εμπίπτουν στο δάσος του Ακάμα, λάβαμε υπόσχεση ότι θα απαλλοτριωθούν οι περιουσίες μας και θα μας αποζημιώσουν, αν και όταν ρωτήσαμε που θα βρει η κυβέρνηση τα λεφτά δεν μας απάντησαν», είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «στις ζώνες ανάπτυξης, δηλαδή την τουριστική, την οικιστική και τη βιομηχανική που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης με επιπλέον 20% έως 30%, ενώ θα υλοποιηθούν και κάποια έργα υποδομής όπως ο παραλιακός δρόμος και η μεταφορά νερού στη βιομηχανική περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Κουππάρη, εάν η κυβέρνηση τηρήσει όσα υποσχέθηκαν οι δύο υπουργοί, θα υπάρχει ικανοποίηση.

Τύμπανα πολέμου και απειλές από την Ίνια

Απογοητευμένος και δυσαρεστημένος δηλώνει ότι έφυγε από τη συνάντηση ο κοινοτάρχης Ίνιας Γιάγκος Τσίβικος, προειδοποιώντας για «αδυσώπητο πόλεμο».

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα τρία αιτήματα της κοινότητας, για ήπια ανάπτυξη σε τρεις περιοχές: Τις πρώην τουριστικές περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Λάρας, Καψάλα και Ροδιές, και στην περιοχή Κάμποι στους πρόποδες της κοινότητας.

Διευκρίνισε πως «σε ότι αφορά την τρίτη περιοχή, στις παρυφές της κοινότητας, ικανοποιήθηκε το ένα τρίτο του αιτήματος για αύξηση του συντελεστή δόμησης στο 20% έως 25%».

Ο κ. Τσίβικος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι αναμένεται να επανέλθει η κυβερνητική πλευρά «με βελτιωμένη πρόταση, διαφορετικά θα ξεκινήσει ο πόλεμος», κατά την έκφραση του.

«Έδωσα παράταση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για εξεταστεί το ενδεχόμενο βελτίωσης της πρότασης. Εάν δεν μας απαντήσουν μέχρι τότε θα κηρυχθεί ανελέητος πόλεμος», επανέλαβε. «Θα πρέπει να έχει τα κότσια κάποιος να βγει μπροστά και να πει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι θα προκύψει από τους εξαγριωμένους ιδιοκτήτες γης της Ίνιας οι οποίοι ξεπερνούν τις 50.000», πρόσθεσε.

Δυσαρεστημένος έμεινε και ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου, δηλώνοντας στη StockWatch, πως από το 1989 που είναι κοινοτάρχης έγιναν πάνω από 100 παρόμοιες συναντήσεις.

«Δεν αναμένω ότι θα εφαρμόσουν αυτή τη φορά κάποια από τα αιτήματα που υποβάλαμε διότι προβάλλουν εξωπραγματικές δικαιολογίες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να επιτραπούν αναπτύξεις στις περιοχές αναδασμού, διότι όταν ήρθαν να κάνουν τον αναδασμό μας έταξαν ‘φούρνους παξιμάδια’, ότι θα κάνουν δρόμους προς τη θάλασσα, ότι θα φέρουν νερό, αλλά τίποτα δεν έγινε».

«Τώρα μας υποσχέθηκαν ότι θα επιτραπεί μια κατοικία σε κάθε τεμάχιο γης στην περιοχή αναδασμού. Δηλαδή, είτε πέντε δεκάρια γης, είτε είκοσι δεκάρια, μόνο μια κατοικία θα δικαιούμαστε να κτίσουμε», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου