You are here

Άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών στηρίζουν Ακάμα

10/06/2022 18:01

Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την απόρριψη του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, όπως αυτό έχει υποβληθεί από το τμήμα Πολεοδομίας, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξει τις κερκόπορτες για αναπτύξεις στην περιοχή.

Περίπου 400 άνθρωποι του πολιτισμού των γραμμάτων και των τεχνών σε κοινή δήλωση εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της χερσονήσου του Ακάμα αλλά και για τις πρόσφατες εξελίξεις, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να επισπευσθεί η έγκριση του σχεδίου ως έχει.

Ανάμεσα σε άλλους/ες, μουσικοί από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μιχάλη Τερλικκά μέχρι την Άννα Βίσση, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και την Αλέξια, ηθοποιοί όπως η Πόπη Αβραάμ, ο Βαρνάβας Κυριαζής και ο Προκόπης Αγαθοκλέους, εκπρόσωποι σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως η Γεωργία Ντέτζερ, εικαστικοί όπως η Μαρία Λοϊζίδου και χορογράφοι όπως η Αριάνα Οικονόμου, η ιστορικός Άννα Μαραγκου, ο πρώην διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς καθώς και ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης ζητούν την απόρριψη του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, όπως αυτό έχει υποβληθεί από το τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Τονίζουν πως γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Σχέδιο όπως προτείνεται ανοίγει κερκόπορτες για αναπτύξεις εντός της Χερσονήσου, και εκφράζουν φόβο πως αν αυτό εγκριθεί θα ανοίξει την όρεξη σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν να μετατρέψουν τον Ακάμα σε ένα ακόμα θέρετρο με ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και άλλες συναφείς αναπτύξεις.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η κυπριακή κοινωνία αποτυγχάνει διαχρονικά στην προστασία του περιβάλλοντος και καταλήγουν με το εξής μήνυμα:

 «Η οποιαδήποτε αλόγιστη ανάπτυξη στη Χερσόνησο του Ακάμα θα κάνει τις συνθήκες ζωής μας ακόμα χειρότερες, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομιά και θα καταστήσει την Κύπρο ακόμα πιο ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα το επιτρέψουμε!» 

Εδώ ο κατάλογος με όλα τα ονόματα