You are here

Απαντήσεις και εξηγήσεις Τμ. Περιβάλλοντος για Ακάμα

21/07/2022 07:02

Υπεραμύνεται των προνοιών της έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης Ακάμα, ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως τα είδη καθορισμού και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Καθησυχάζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες εξέφρασαν ανησυχία με δηλώσεις τους στη StockWatch, ότι ενδεχομένως το τμήμα Πολεοδομίας να παρέμβει και να επιφέρει αλλαγές στην έκθεση, ξεκαθάρισε ότι η Ειδική Οικολογική έκθεση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να παρέμβει κανένας.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, προκαλεί οποιοδήποτε θεωρεί ότι «από περιβαλλοντικής απόψεως είναι πιο σωστή η μεταφορά λατομικών υλικών από τη Λευκωσία προς την Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς να βγει να το δηλώσει και να μας πείσει ότι είναι καλύτερη αυτή η λύση».

Σχολιάζοντας στη StockWatch τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι μόνο για την πρόνοια για νέα λατομική ζώνη στην κοινότητα Ανδρολίκου, υπεραμύνεται των κρατικών υπηρεσιών λέγοντας ότι «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ζήτησαν να υπάρχει λατομική ζώνη διότι σε έναν - ενάμιση χρόνο τελειώνουν τα υλικά της Πάφου που τροφοδοτούν τη συγκεκριμένη περιοχή».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η νέα λατομική ζώνη είναι σχεδιασμένη σε ένα χώρο μακριά από τις περιοχές Natura 2000 και η λατομική ζώνη έχει κουτσουρευτεί δύο φορές από την αρχική πρόταση, ως εκ τούτου παρέμεινε σχεδόν κάτω από το μισό της προτεινόμενης έκτασης».

«Στόχος», επεσήμανε, «είναι να απομακρυνθούμε από τα προστατευόμενα είδη και το φαράγγι της Ανδρολίκου ενώ, «απαγορεύσαμε ρητά την εγκατάσταση μονάδας για επεξεργασία των πετρωμάτων όπως γίνεται σε όλα τα λατομεία που διαθέτουν στον ίδιο χώρο μονάδα επεξεργασίας των πετρωμάτων».

Ορθή και η εισήγηση για ειδικευμένες αναπτύξεις

Ικανοποίηση εξέφρασε και για τον όρο που έχει θέσει η περιβαλλοντική αρχή στο θέμα των εξιδανικευμένων αναπτύξεων οι οποίες τοποθετούνται κοντά στο πυρήνα των κοινοτήτων.

«Ουσιαστικά ακυρώσαμε τις δύο ζώνες και μεταφέραμε κοντά στις κοινότητες ότι έχει σχέση με την τοπική κοινωνία, δηλαδή εάν γίνει μια σχολή γεωπονίας ή αρχαιολογίας να γίνει κοντά στις κοινότητες, γι’ αυτό τονίζω έντονα την ανάγκη να είναι κοντά στα όρια αναπτύξεως των κοινοτήτων ώστε να επωφελούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι, τα εστιατόρια τους, τα καταστήματα τους, ο αγροτουρισμός. Άλλωστε αυτός ήταν ανέκαθεν ο σκοπός του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα».

Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι με κάποιο τρόπο

Τάχθηκε υπέρ των κατοίκων των κοινοτήτων οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν για τα τεμάχια γης τους τα οποία εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή και δεν επιτρέπονται οι αναπτύξεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο.

Τόνισε ότι «υπάρχουν οικονομικά και πολεοδομικά εργαλεία στην Ευρώπη τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η κυπριακή κυβέρνηση» είπε, και υπενθύμισε ότι «το 2015 και 2016 όταν καταργήθηκαν οι πολεοδομικές ζώνες υπήρχαν αποφάσεις για μεταφορά του συντελεστή δόμησης και ανταλλαγή γης οι οποίες αργότερα ακυρώθηκαν και από τότε δεν λήφθηκε καμία απόφαση. Συνεπώς έχουν δίκαιο οι κάτοικοι και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν».

Κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι την Παρασκευή κλείνει ο κύκλος της νομικής επιτροπής που συμβουλεύει το διευθυντή του τμήματος με την τελευταία συνεδρία της επιτροπής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα συνεδριάσει λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για να συμπληρώσει κάποιο πρόσθετο περιβαλλοντικό θέμα το οποίο ενδεχομένως δεν έχει καλυφθεί στην Οικολογική έκθεση.

«Οι νέες εισηγήσεις που θα προστεθούν θα συμπεριληφθούν στη γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος η οποία είναι προγραμματισμένη για να αποσταλεί στο τμήμα Πολεοδομίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Δεν διαθέτουμε κλάδο ελέγχου

Άδραξε επίσης της ευκαιρίας και έστειλε τα μηνύματα του προς τους αρμοδίους λέγοντας ότι «το τμήμα περιβάλλοντος απασχολεί μόνο 70 άτομα ενώ έχει 40 θέσεις κενές. Συγκρινόμενα τα δεδομένα του τμήματος με τα δεδομένα των άλλων 27 κρατών μελών τα οποία διαθέτουν δύο υπουργεία περιβάλλοντος και 400 άτομα σε κάθε υπουργείο, εμείς έχουμε ένα τμήμα το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ανάπτυξης. Δεν διαθέτουμε κλάδο περιβαλλοντικών ελέγχων, έχουμε μόνο δύο άτομα σε κάθε επαρχία, κουράζεται ο κόσμος μας και πολύ περισσότερο αυτός που έχει την ευθύνη του καραβιού».

Της Ηρώς Ευθυμίου