You are here

Αυτούσιοι οι όροι για Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

19/07/2022 12:21

Η περιβαλλοντική αρχή έχει θέσει μια σειρά από αυστηρούς όρους στην έκθεση της οι οποίοι άπτονται του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, μεταξύ αυτών είναι και η απαγόρευση ανάπτυξης επισκέψιμου αγροκτήματος εντός της Γα2 και εντός 200 μέτρων από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. 

Επίσης στους όρους περιλαμβάνεται η απαγόρευση κέντρων ενημέρωσης εντός των περιοχών Natura 2000, χωροθέτησης αναψυκτήριων εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της Γα2. 

Όροι Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης

Οικοτουριστικές δραστηριότητες, εντός της ζώνης Γα2, και 300 μέτρα από τα όρια των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 που εμπίπτουν σε ζώνες Γα4 και Γα2*, θα πρέπει να έχουν ελάχιστο εμβαδό τεμαχίου 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

Οι οικοτουριστικές δραστηριότητες στις ζώνες Δα1-ΤΑ, Γα2 και 300 μέτρα από τα όρια των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003. 

Στους όρους περιλαμβάνεται ακόμη:

-Απαγόρευση χωροθέτησης περιβαλλοντικών κέντρων ενημέρωσης εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στη ζώνης Γα2, πλην των υποδομών του Εθνικού Δασικού Πάρκου. 

-Απαγόρευση χωροθέτησης χώρων στάθμευσης εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 οι οποίες εμπίπτουν εντός της ζώνης Δα1-Τα, Γα2 και Δα3, πλην των υποδομών του Εθνικού Δασικού Πάρκου. 

-Απαγόρευση χωροθέτησης αναψυκτήριων εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στις ζώνες Δα1-Τα, πλην των υποδομών του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

-Απαγόρευση ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της Γα2. 

-Απαγόρευση ανάπτυξης επισκέψιμου αγροκτήματος εντός της Γα2 και εντός 200 μέτρων από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. 

-Απαγόρευση χωροθέτησης οινοποιιών, τυροκομείων, συσκευαστηρίων φρούτων, αποθηκευτικών αναπτύξεων και άλλων βιομηχανικών αναπτύξεων κατηγορίας Β ή Γ εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στη ζώνη Γα2. 

Αγροτική Ζώνη Γα4 7.1.2.1

Επιπρόσθετα του όρου 7.1.1.6, επισκέψιμα Αγροκτήματα σε περιοχές της Αγροτικής Ζώνης Γα4 οι οποίες απέχουν από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, σε απόσταση από 200 μέχρι 500 μέτρα, πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003.  

Ώριμο αγρόκτημα να θεωρείται γεωργική/κτηνοτροφική δραστηριότητα που δραστηριοποιείται αποδεδειγμένα τα τελευταία 5 χρόνια από τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου και τουλάχιστον 80% του προτεινόμενου τεμαχίου διατίθεται για την δραστηριότητα. 

Επισκέψιμα αγροκτήματα να επιτρέπονται μόνο όπου υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, κατά την δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου. 

Ο χώρος σίτισης του Επισκέψιμου Αγροκτήματος να εξυπηρετεί ταυτόχρονα το μέγιστο 25 άτομα. 

Αναπτύξεις οινοποιιών, τυροκομείων, συσκευαστηρίων φρούτων, αποθηκευτικών αναπτύξεων και άλλων βιομηχανικών αναπτύξεων κατηγορίας Β ή Γ μέχρι 500 μέτρα από τις περιοχές του Δικτύου Natura πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003. 

Επιπρόσθετα του όρου 7.1.2.6, αναπτύξεις οινοποιιών, τυροκομείων, συσκευαστηρίων φρούτων, αποθηκευτικών αναπτύξεων και άλλων βιομηχανικών αναπτύξεων κατηγορίας Β ή Γ να επιτρέπονται έως 500 μέτρα από τα όρια ανάπτυξης. 

Αναπτύξεις Ανοικτών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Υπεραγορές, πολυκαταστήματα, αναψυχή οχληρής μορφής, αίθουσες δεξιώσεων, ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρατήρια πετρελαιοειδών να επιτρέπονται μόνο σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από τα όρια ανάπτυξης. 

Επιπρόσθετα του όρου 7.1.2.8, αναπτύξεις Ανοικτών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Υπεραγορές, πολυκαταστήματα, αναψυχή οχληρής μορφής, αίθουσες δεξιώσεων, ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρατήρια πετρελαιοειδών τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων μέχρι 500 μέτρων από περιοχές του Δικτύου Natura 2000, να ακολουθούν διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003. 

Οι εξειδικευμένες αναπτύξεις να ακολουθούν τη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003. 

Η περιοχή εξειδικευμένων αναπτύξεων της Ίνειας δεν μπορεί να χωροθετηθεί ως έχει στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο και πρέπει να καταργηθεί. Εναλλακτικά μπορεί να χωροθετηθεί εφαπτόμενη νότια της προτεινόμενης Τουριστικής Ζώνης Τ3δ5 Ίνειας, που βρίσκεται Νότιο-Δυτικά του πυρήνα της Κοινότητας. 

Η περιοχή εξειδικευμένων αναπτύξεων της Δρούσειας δεν μπορεί να χωροθετηθεί ως έχει στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο και πρέπει να καταργηθεί. Εναλλακτικά μπορεί να χωροθετηθεί εφαπτόμενη βόρεια της Οικιστικής ζώνης Κα10β Δρούσειας, που βρίσκεται Βόρεια του πυρήνα της Κοινότητας.  

Η περιοχή εξειδικευμένων αναπτύξεων στον Κάθηκα να αφαιρεθεί το δυτικό μισό μέρος με βάση το χάρτη στο Παράρτημα 2. 

Οικιστικές και Τουριστικές Ζώνες 7.1.4.1

Η Οικιστική Ζώνη (Κα10β) στην Δρούσεια να μην επεκταθεί δυτικά από την υφιστάμενη. 

Να καταργηθεί η επέκταση της Τουριστικής ζώνης Τ3δ5 στον Κάθηκα. 

Να καταργηθεί η Νότιο-Δυτική επέκταση της Οικιστική ζώνης Κα10β στον Κάθηκα. 

Στην υφιστάμενη οικιστική ζώνη Κα10γ* στο Νέο Χωριό, να μην επιτρέπεται ανάπτυξη, σε απόσταση μέχρι 200 μέτρων από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται ανατολικά της ζώνης. 

Η Τουριστική Ζώνη Τ3α στο Νέο Χωριό να έχει τις ίδιες πολεοδομικές πρόνοιες με την Ζώνη Τ3α2α σχετικά με το ύψος, δηλαδή μέγιστο 2 ορόφων για ξενοδοχεία και ύψος 8,20 μέτρα, 1 όροφο για υπόλοιπες αναπτύξεις με ύψος 5 μέτρα. 

Οι Τουριστικές Ζώνες Τ3α και Τ3α2α στο Νέο Χωριό να έχουν περιορισμούς για έλεγχο και τη μείωση της φωτορύπανσης σύμφωνα με τον οδηγό φωτορύπανσης που θα δημιουργηθεί. 

Οι Τουριστικές Ζώνες Τ3α και Τ3α2α στο Νέο Χωριό να μην ισχύουν εντός περιοχών που υπάρχουν αργάκια/φαράγγια στο εύρος της περιοχής τους, όπως φαίνεται στον Χάρτη Χρήσης Γης με την Ζώνη Προστασίας Ποταμών Δα1.  

Για τις αναπτύξεις στις πολεοδομικές ζώνες που αναφέρονται στον όρο 7.1.4.7 οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι που θα παραχωρούνται από την ανάπτυξη να χωροθετούνται στην Ζώνη Προστασίας Ποταμών Δα1. 

Η Τουριστική Ζώνη Τ3δ2 στην Ίνεια να περιοριστεί ανατολικά της κορυφογραμμής η οποία την διασχίζει με βάση τον χάρτη στο Παράρτημα 2. 

Να μην ισχύει η πολιτική Μεμονωμένης Κατοικίας.  

Κτηνοτροφική Ζώνη Γγ1 7.1.5.1 

Κατάργηση της Κτηνοτροφικής Ζώνης (Γγ1) στο Νέο Χωριό και τροποποίηση της σε Αγροτική Ζώνη Γα2. 

Λατομική Ζώνη ΛΖ 7.1.6.1

Μείωση της Λατομικής Ζώνης με βάση τον χάρτη στο Παράρτημα 2.

Εντός της προτεινόμενης Λατομικής Ζώνης απαγορεύονται οι διεργασίες θραύσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης υλικών. Όλα τα υλικά μετά την εξόρυξη να μεταφέρονται σε σκυροθραυστικές μονάδες που βρίσκονται στην υφιστάμενη Λατομική Ζώνη, ή/και σε άλλο βιομηχανικά κατάλληλο χώρο,

7.1.7 Γενικά

Για το Δευτερεύον Οδικό Δίκτυο Ειδικού Καθεστώτος που αναπτύσσεται εκτός ορίου ανάπτυξης, να μην δοθούν δικαιώματα ανάπτυξης λόγω της γειτνίασης με δρόμο ή δικαιώματα πέραν του δικαιώματος της προσπέλασης.  Να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή της διάσπαρτης δόμησης. 

Να διαμορφωθεί ειδικό πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών προσαρμογής των οικοδομών στο τοπίο και ειδικού αισθητικού ελέγχου και της φωτορύπανσης που θα διακρίνονται για την υψηλή περιβαλλοντική ή/ και αισθητική τους αξία και θα συμπεριλαμβάνει προδιαγραφές των προωθούμενων αναπτύξεων που χωροθετούνται εκτός ορίου ανάπτυξης.  

Να μην επιτρέπονται νέες υποδομές όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο 19 (δίκτυα υποδομής, υποσταθμοί μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας διαφόρων τύπων, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών, υδρευτικά και αρδευτικά έργα και δίκτυα, μονάδες αφαλάτωσης νερού, εγκαταστάσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων) κατά μήκος κορυφογραμμών, γκρεμνών, σπηλιών και άλλων γεωλογικών σχηματισμών, ώστε να προστατεύεται το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους. Θα εξετάζονται νέες υποδομές, στις περιπτώσεις όπου οι υποδομές αυτές είναι απολύτως απαραίτητες, χωρίς την ύπαρξη οποιονδήποτε εναλλακτικών λύσεων. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου κάτω από τέτοιες συνθήκες οι υποδομές αυτές αφορούν στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και 500 μέτρα από αυτές θα ακολουθούν διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 153()/2003. 

Οι αναπτύξεις σε περιοχές εκτός Ορίου Ανάπτυξης θα ακολουθούν το Ειδικό Πλαίσιο Κατευθυντήριων Οδηγιών Προσαρμογής Οικοδομών στο τοπίο και Ειδικού Αισθητικού Ελέγχου, που θα εκπονηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ. 

Για όσους τύπους αναπτύξεων θα δημιουργηθούν κατευθυντήριες γραμμές, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος για διαβούλευση/εξέταση, μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κατευθυντήριες γραμμές. 

Η.Ε.