You are here

BirdLife Cyprus: Παράτυπες διαδικασίες στην αξιολόγηση έργων

23/06/2021 16:39

Για πρόσφατες περιπτώσεις "παράτυπων και προβληματικών διαδικασιών για την περιβαλλοντική αξιολόγηση έργων κοντά σε προστατευόμενες περιοχές" που  υποσκάπτουν την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η οργάνωση BirdLife Cyprus.

Η οργάνωση παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα που όπως επισημαίνει, "καταδεικνύουν με τον πιο λυπηρό τρόπο τακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών, παντελή έλλειψη συντονισμού και επιτήρησης, αλλά και αποποίηση ευθυνών από μέρους του κράτους".

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σωτήρα, στο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μενεού, σε πύργους και επαύλεις κοντά στην Αλυκή Ακρωτηρίου και στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

"Όταν το ίδιο το κράτος δεν λαμβάνει σοβαρά τις διαδικασίες που θέτει και δεν κινείται σε σαφές και συντονισμένο πλαίσιο και με μακροχρόνιο όραμα για την προστασία της φύσης, πώς μπορεί τότε μια εργοληπτική εταιρεία να σεβαστεί οποιαδήποτε γνωμάτευση ή τους όρους που επιβάλλονται; Ποιος ο σκοπός και η βαρύτητα της οικολογικής αξιολόγησης, όταν οι γνωμοδοτήσεις αγνοούνται και δεν δίνονται τιμωρητικές και αποτρεπτικές ποινές όταν εντοπίζονται τέτοιες παραβάσεις;" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως η οργάνωση BirdLife Cyprus "αναμένει από το κράτος να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών, αλλά και από τα τμήματα να δρουν σε συνέργεια με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν".