You are here

Εν αναμονή αλλαγών στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

27/10/2021 07:29

Αλλαγές στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και επανακατάθεση του, αναμένει η Περιβαλλοντική Αρχή.

Οι τοπικοί άρχοντες των κοινοτήτων του Ακάμα, συναντήθηκαν χθες με το διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου παρουσιάζοντας τις ανησυχίες τους σε σχέση με τη μορφή του τοπικού σχεδίου της περιοχής.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η περιβαλλοντική αρχή αναμένει από το Πολεοδομικό Συμβούλιο να επιφέρει κάποιες διαφοροποιήσεις στο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα το οποίο θα κατατεθεί εκ νέου στην Πολεοδομία και στην Περιβαλλοντική Αρχή συνοδευόμενο από την οικολογική εκτίμηση (δέουσα μελέτη) και τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Υπενθύμισε ότι «η Περιβαλλοντική Αρχή είχε εξετάσει το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο και εκδώσει τη γνωμάτευση της στις 7 Οκτωβρίου, καταθέτοντας ταυτόχρονα τους προβληματισμούς της για πρόνοιες του Σχεδίου και τώρα αναμένει την επανακατάθεση του με κάποιες συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις».

Συγκεκριμένα η Περιβαλλοντική Αρχή, στη γνωμοδότηση της υποδεικνύει ότι το Τοπικό Σχέδιο χρήζει σημαντικής βελτίωσης, συνεπώς εισηγείται την αναθεώρηση προνοιών με στόχο τη διαφύλαξη της φυσικότητας της περιοχής εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα και ταυτόχρονα, την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με στόχο τη μακροχρόνια διατήρηση της περιοχής και ως ένα τουριστικό προϊόν που θα αποτελεί ένα ολόχρονο πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή, με βάση τα ιδιαίτερα του φυσικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, η περιοχή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα πρέπει να τυγχάνει ενός ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού με τη ρύθμιση των υφιστάμενων και προτεινόμενων χρήσεων γης και πολεοδομικών ζωνών, ώστε να επιτευχθεί η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής, με αειφόρο τρόπο.

Στον ΠτΔ οι ελπίδες κοινοτήτων Ακάμα

Οι εκπρόσωποι των επτά κοινοτήτων που διαφωνούν με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου της χερσονήσου του Ακάμα, θα έχουν την Παρασκευή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πάφο.

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι ήδη έχει αποσταλεί κοινό υπόμνημα προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ χθες οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων, συναντήθηκαν και με το Πολεοδομικό Συμβούλιο στο οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τις θέσεις τους με την παράκληση να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση του υφιστάμενου σχεδίου.

«Τους δώσαμε να καταλάβουν ότι καμία κοινότητα δεν θέλει να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα», είπε ο κ. Μάχιμος, προσθέτοντας ότι «το κρατικό δάσος μπορεί να το κάνει ότι θέλει η κυβέρνηση, όμως τις ιδιωτικές περιουσίες δεν θέλουμε να τις μηδενίσουν, ας μας αποζημιώσουν και μετά ας τις κάνουν ότι θέλουν».

Έκανε λόγο για κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των κατοίκων της χερσονήσου του Ακάμα, σημειώνοντας ότι αδικούνται οι νέοι της περιοχής οι οποίοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους για να βρουν δουλειά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Όλες οι κοινότητες μαστίζονται από αστυφιλία, η μόνη ελπίδα των κατοίκων του Ακάμα είναι το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό εκπόνηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «πάγιο αίτημα μας είναι η συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο προνοιών που θα επιτρέπουν μία ήπια αειφόρο ανάπτυξη σε περιοχές όπου επήλθαν, άδικα, μηδενικοί συντελεστές εδώ και 30 χρόνια. Εάν προσθέσουμε και αφαιρέσουμε κάτι θα τα βρούμε στο τέλος».

Επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό να συνυπάρξει η δημιουργία εξειδικευμένων αναπτύξεων στην περιοχή, όπως εκπαιδευτικά και ιατρικά κέντρα, κέντρα αθλητισμού και έρευνας, αλλά και ενιαίες τουριστικές αναπτύξεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου