You are here

Ενώπιον του Υπουργικού το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

30/03/2022 06:05

Στη σκιά της νέας πολιτικής κόντρας που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τμήματος του νόμου που αφορά τα δύο νέα συμπλέγματα των κοινοτήτων του Ακάμα, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής θα θέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Δεδομένης της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο θα τεθεί τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά, στο μικροσκόπιο της Ad hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής,  οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών θα ενημερώσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού για τις αλλαγές που έχουν γίνει στη βάση των υποδείξεων της περιβαλλοντικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική αρχή σε γνωμοδότησή της, στις 7/10/2021, εισηγήθηκε στην πολεοδομία και το πολεοδομικό συμβούλιο την αναθεώρηση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένους όρους που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της φυσικότητας της περιοχής εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα και ταυτόχρονα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με στόχο τη μακροχρόνια διατήρησή της και ως ένα τουριστικό προϊόν που θα αποτελεί ολόχρονο πόλο έλξης επισκεπτών με βάση τα ιδιαίτερα του φυσικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στο τροποποιημένο κείμενο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επαναξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Πολεοδομικού Συμβουλίου  για τροποποιήσεις στις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα σε συνέχεια της γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής. 

Η επαναξιολόγηση αυτή αντικαθιστά ή συμπληρώνει την αρχική αξιολόγηση όπως αυτή παρουσιάστηκε στην αρχική ΣΜΠΕ (η οποία συμπεριελάμβανε την ΜΕΟΑ). 

Σε περίπτωση που οι τροποποιήσεις που έγιναν αναιρούν ή συσσωρεύουν επιπτώσεις με άλλες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, τότε γίνεται ειδική αναφορά. 

Οι νέες πρόνοιες που έχουν προστεθεί, διασκεδάζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες επηρεασμού των διάφορων αντικειμένων προστασίας. Σημειώνεται ότι στο κείμενο του Τοπικού Σχεδίου, υπάρχει η πρόνοια που αναφέρει ότι «η ανάπτυξη Οικοτουριστικών Δραστηριοτήτων, σε ιδιωτικά τεμάχια γης, στη Ζώνη Προστασίας Δ προϋποθέτει ως ελάχιστο εμβαδόν του προς ανάπτυξη τεμαχίου γης τα 10,000 τετραγωνικά μέτρα (αρχικού ή και με ενοποίηση τεμαχίων γης). Επιπλέον, πολεοδομικές αιτήσεις για αναπτύξεις του τύπου αυτού στη συγκεκριμένη Ζώνη Προστασίας θα πρέπει να συνοδεύονται από τις απόψεις των διευθυντών του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Η Πολεοδομική Αρχή μπορεί, κατά την κρίση της, να διαβουλεύεται και με άλλα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες».

Εισήγηση της παρούσας μελέτης είναι όπως η πιο πάνω πρόνοια διευρυνθεί και για αναπτύξεις αυτού του τύπου εντός των ζωνών Γα2 και Δα3, αλλά και στην Γα4 και Γα2* σε μια συμφωνημένη απόσταση από τα όρια των περιοχών Natura 2000 (απόσταση μικρότερη των 300μ από όριο περιοχής Natura 2000 κρίνεται κατά την άποψη των μελετητών ως ικανοποιητική). 

Η περιοχή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιού και συμπεριλαμβάνει τα διοικητικά όρια οκτώ κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου: Κάθηκα, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων, Ίνειας, Δρούσειας, Φάσλι, Ανδρολίκου και Νέου Χωριού. Συνορεύει στα ανατολικά με τα διοικητικά όρια του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων Χρυσοχού, Γουδί, Τέρα, Κρίτου Τέρα, Πάνω Ακουρδάλεια, Θελέτρα και Στρουμπί και στα νότια με τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Κοίλη και Ακουρσός καθώς και του Δήμου Πέγειας.  

Πρόκειται για παράλια περιοχή, που καλύπτει συνολική έκταση 181 km2 και με παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 45 km.

Στην περιοχή μελέτης εντοπίζεται το ομώνυμο κρατικό Δάσος Ακάμα ενώ μεγάλο τμήμα της περιοχής (περίπου το 50%) εμπίπτει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που καλύπτει το κρατικό δάσος.  

Της Ηρώς Ευθυμίου