You are here

Επανέρχονται για αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες Ακάμα

30/03/2023 12:03

Δίκαιες αποζημιώσεις ζητά από την κυβέρνηση ο σύνδεσμος ιδιοκτητών γης Ακάμα, για τα ιδιόκτητα τεμάχια που χάνουν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα μέσα από το τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Σε επιστολή που απέστειλαν χθες προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, θέτουν το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων και ειδικότερα το θέμα των αποζημιώσεων για τα ιδιόκτητα τεμάχια που περιορίζεται ή μηδενίζεται η ανάπτυξη μέσα από το τοπικό σχέδιο, ενώ πριν την εκπόνηση του σχεδίου είχαν αναπτυξιακά δικαιώματα.

Σημειώνουν ότι μέσα από το σχέδιο περιορίζονται και μηδενίζονται τουριστικά ιδιωτικά τεμάχια με 57.5% συντελεστή δόμησης από το 1989, όπως και γεωργικά  τεμάχια που έχουν ενταχθεί σε Ζώνες προστασίας ΠΦ1 και Natura σε περιοχές δορυφόρους εκτός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα .

Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι για όλες αυτές τις ιδιωτικές περιουσίες θα πρέπει το κράτος σεβόμενο τα Συνταγματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος, να τις αποζημιώσει δίκαια και με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων .

Απευθύνουν επίσης έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς όπως τροχοδρομηθεί το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Γης Ακάμα και τις επηρεαζόμενες κοινότητες για να συμφωνηθεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα ολιστικής επίλυσης ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 34 χρόνια.

Εκφράζουν επίσης την ετοιμότητα τους να υποβάλουν προτάσεις και εισηγήσεις τους μετά και από γνωμάτευση από έγκριτους δικηγόρους, αλλά και στα πλαίσια μιας λογικής λύσης που δεν θα επιφέρει προβλήματα στα οικονομικά του κράτους. 

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα, Σαββας Χατζημηνας, επαναφέρουν επίσης το θέμα της διεύρυνσης του θεσμού του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών ώστε να περιλαμβάνει και τις κοινότητες Ακάμα με την περιοχή Πόλης Χρυσοχούς με τρόπο που να επωφελούνται και οι κάτοικοι της περιοχής από τις υπηρεσίες του Επιτρόπου. Ένα θέμα, όπως σημειώνουν, που είχαν θέσει και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Της Ηρώς Ευθυμίου