You are here

Επιμένουν για ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί

26/02/2019 15:58

Η εταιρεία Parnitha Development Ltd, επιμένει και καταθέτει δεύτερη μελέτη ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, για ανέγερση ξενοδοχείου και παρεμφερών αναπτύξεων με κόστος €55 εκ., στο Πέρα Πεδί Λεμεσού, παρά την προηγούμενη απόρριψη του αιτήματος της.

Η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου και παρεμφερών αναπτύξεων της εταιρείας Parnitha Development Ltd στην κοινότητα Πέρα Πεδίου στην επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προτεινόμενο έργο αφορά ξενοδοχειακή ανάπτυξη δυναμικότητας 96 κλινών, κέντρο ευεξίας - Spa και παρεμφερών αναπτύξεων, στην κοινότητα Πέρα Πεδίου, στην επαρχία Λεμεσού.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα, αποτελούμενη από το κυρίως κτήριο του ξενοδοχείο και 3 bungalows, πέντε τουριστικές επαύλεις, εξειδικευμένο κέντρο ευεξίας – SPA, xώρους συνεδρίων, εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας.  

Επίσης, περιλαμβάνει εσωτερικό δίκτυο δρόμων, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, xώρους πρασίνου, κήπους και τοπιοτεχνημένους χώρους καθώς και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και άλλες συναφείς υποστηρικτικές μονάδες.

Συμβατότητα έργου με  χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις

Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου θα γίνει στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων στα οποία θα υλοποιηθεί το προτεινόμενο έργο είναι 161,128 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων το 92% (148,525 τ.μ) ανήκει σε γεωργική ζώνη Γ3 και το υπόλοιπο 8% (12,603 τ. μ) είναι καθορισμένο ως ζώνη προστασίας Ζ3.

Το προτεινόμενο έργο είναι χωροθετημένο με τρόπο ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε κτήριο, κατασκευή ή υποστηρικτική δομή εντός ή πλησίον της καθορισμένης ως Ζ3 ζώνη προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση των κτιρίων και υποδομών που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ανάπτυξη είναι άνω των 20 μέτρων από την ζώνη προστασίας Ζ3.

Σύμφωνα με τις βασικές πρόνοιες σχεδιασμού του προτεινόμενου έργου, το έργο αποτελεί ενιαία ανάπτυξη και με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, ο ιδιοκτήτης του έργου θα προβεί σε ενοποίηση των τεμαχίων. 

Αποτελεί βασική προϋπόθεση, γεγονός που αποτυπώνεται και στο master plan του προτεινόμενου έργου, η παραχώρηση έκτασης συνολικού εμβαδού 24,051 τ.μ. ως χώρου πρασίνου.  

Εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον και μέτρα

Οι κύριες δραστηριότητες που αναμένεται ότι θα πραγματοποιούνται κατά τη φάση λειτουργίας της προτεινόμενης ανάπτυξης και ενδέχεται να προκαλέσουν επιπτώσεις στη γεωλογία και το έδαφος στην περιοχή μελέτης είναι οι ακόλουθες:

-Μεταφορά, αποθήκευση και διαχείριση χημικών ουσιών, προϊόντων και αποβλήτων, συλλογή και διαχείριση όμβριων υδάτων, διαχείριση υγρών αποβλήτων και σφράγιση εδάφους.

Κατά τη φάση λειτουργίας του προτεινόμενου έργου δεν θα πραγματοποιούνται οποιεσδήποτε εργασίες ή δραστηριότητες εξαιτίας των οποίων να υπάρχει το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στη γεωλογία ή στη γεωμορφολογία της περιοχής μελέτης.

Η διαχείριση των όμβριων υδάτων αποτελεί επίσης μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές πτυχές της φάσης λειτουργίας του προτεινόμενου έργου. Οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν εξαιτίας των όμβριων υδάτων, ειδικά σε μια περιοχή με απότομες κλίσεις όπως είναι η περιοχή μελέτης, είναι οι ακόλουθες:

-Ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων νερών εξαιτίας της μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών, μέσω των όμβριων νερών, από περιοχές στις οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιούνται ή να αποθηκεύονται χημικά προϊόντα ή απόβλητα.

-Η διάβρωση του εδάφους και πλημμύρες.

Κίνδυνοι πυρκαγιάς

Οι εργασίες κατασκευής για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα διεξαχθούν σε απόσταση περίπου 2 χιλιόμετρα νότια του εθνικού δάσους Τροόδους. Η δυτική πλευρά του γηπέδου, είναι σε κοντινή απόσταση (περίπου 50 μέτρα) από το κρατικό δάσος Πέρα Πεδίου. Στο σημείο αυτό θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο, όπου αποτελεί και το σημείο σύνδεσης με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Οι εργασίες κατασκευής και ανέγερσης θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που καλύπτεται από πλούσια φυτική βλάστηση.

Έχοντας υπόψη την χωροθέτηση του έργου σε συνδυασμό με την λειτουργία οικοδομικού εργοταξίου, όπου χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υλικά, πλέον η παρουσία δένδρων και βλάστησης, οι κίνδυνοι πυρκαγιάς ενδέχεται να είναι αυξημένοι αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης και αποφυγής. Επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του εργοταξίου, από ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά.  

Της Ηρώς Ευθυμίου