You are here

Εξηγήσεις Νουρή για Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

15/06/2022 09:56

Η κατάθεση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στη βουλή αντίκειται της νομοθεσίας ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος κάποιοι να το προσβάλουν, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κάνοντας λόγο για λαϊκίστικες συμπεριφορές από μέρους συγκεκριμένων βουλευτών.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι «απέστειλα επιστολή προς τη βουλή αφού προηγουμένως είχα συζητήσει το θέμα με το γενικό εισαγγελέα ο οποίος είναι ο νομικός μας σύμβουλος».

Αναφερόμενος στη σχετική νομοθεσία είπε ότι «ο κανονισμός του άρθρου 15 του περί πολεοδομίας νόμου λέει ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση συγκρότησης ή δημιουργίας των Τοπικών Σχεδίων το πολεοδομικό συμβούλιο στο οποίο ο υπουργός Εσωτερικών έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό και φειδωλό ώστε να μην διαρρέουν προς τα έξω συγκεκριμένες εισηγήσεις του πριν από τις αποφάσεις του, διότι αυτές ενδεχομένως να αποτελέσουν αντικείμενο επηρεασμού».

Τόνισε ότι «θα αποφασίσει το αρμόδιο πολεοδομικό συμβούλιο το οποίο εδώ και δύο χρόνια κάνει μελέτες και δημόσιο διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες πότε θα δοθεί το σχέδιο».

Στη συνέχεια ο κ. Νουρής αφήνει αιχμές για λαϊκίστικες συμπεριφορές από μέρους συγκεκριμένων βουλευτών υποδεικνύοντας ότι «ο τρόπος που θέτουν το θέμα οι βουλευτές είναι ξεκάθαρα λαϊκίστικος, θα ήμουν ευτυχής εάν οι βουλευτές που ζητούν το σχέδιο να παρουσίαζαν και την απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό».

Ξεκαθάρισε ότι «εάν γίνει αυτό τότε θα είναι ο πρώτος λόγος για να έχουμε νομικά προβλήματα, που σημαίνει ότι κάποιοι θα προσβάλουν το σχέδιο με τη δικαιολογία ότι έγινε λανθασμένη διαχείριση, άρα εκ των γεγονότων κρινόμενοι είναι ωσάν και ο υπουργός εσωτερικών φρόντισε να δημοσιεύσει ένα σχέδιο το οποίο είναι διάτρητο».

Ειδικά για τη διαδικασία είπε ότι η νομοθεσία προνοεί ότι γίνεται η δημοσίευση, ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα για υποβολή ενστάσεων, μελετούνται όλες οι ενστάσεις από τα αρμόδια όργανα και μετά ακολουθεί η δημοσιοποίηση του.

Βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα παρά την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει το σχέδιο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται σχετικά με τη διαχείριση της περιοχής του Ακάμα και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι πρόνοιες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου ανοίγουν το δρόμο για σωρεία τουριστικών και οικιστικών αναπτύξεων στην περιοχή του Ακάμα, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εσωτερικών και περιβάλλοντος σε κοινή συνεδρία την Τετάρτη συζήτησαν το θέμα στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών παραγόντων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έδωσε προθεσμία 24 ωρών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξουν τότε η βουλή θα δράσει άμεσα.

Της Ηρώς Ευθυμίου