You are here

Γραφειακοί χώροι στη Λεμεσό από τη Dasoudi Tower

26/05/2020 13:25

Η εταιρεία Jovaras Ltd,  η οποία προτίθεται να κατασκευάσει κτήριο οκτώ ορόφων με σκοπό την γραφειακή ανάπτυξη, με την επωνυμία Dasoudi Tower, στη Γερμασόγεια κατέθεσε στην περιβαλλοντική αρχή μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), από το έργο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κτήριο θα αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο χώρο στάθμευσης με 48 συνολικά θέσεις (4 εκ αυτών για ΑμεΑ), εστιατόριο στο ισόγειο και στο μεσοπάτωμα, 7 ορόφους γραφείων και στον 8ο όροφο roof garden, πισίνα και γυμναστήριο.

Το μέγιστο ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται στα 40 μέτρα, το συνολικό εμβαδό των ωφέλιμων χώρων θα είναι 1,555.58 τ.μ. το συνολικό εμβαδό των καλυμμένων βεραντών 417.62 τ.μ. ενώ το εμβαδό κάλυψης 393.15 τ.μ.  Στην πρόσοψη του κτηρίου, παρά την κεντρική λεωφόρο, θα κατασκευαστεί μικρός δημόσιος χώρος πρασίνου.

Για την κατασκευή του έργου αρχικά θα απαιτηθεί η κατεδάφιση 2 υφιστάμενων κτηρίων εντός των τεμαχίων. Στην συνέχεια θα γίνει εκσκαφή σε βάθος 4 μέτρων για κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και θεμελίωσης του κτηρίου. Οι εργασίες κατασκευής που θα εκτελεστούν, είναι οι τυπικές εργασίες ανέγερσης κτηρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, γραφεία και διάφορες τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις. 

Η περιοχή βρίσκεται 75 μέτρα από το κρατικό δάσος «Δασούδι Λεμεσού» και 130 μέτρα από την πλησιέστερη παραλία κολύμβησης. Η ζώνη προστασίας παραλίας βρίσκεται 100 μέτρα στα νότια. 

Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου θα επιφέρει αμελητέες ή περιορισμένες  αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, όσο αφορά τον θόρυβο,  τους αέριους ρύπους, τα υδατικά σώματα, την παραγωγή αποβλήτων και το οδικό δίκτυο. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι παροδικές και αναστρέψιμες, και θα πάψουν να υφίστανται με το τέλος των εργασιών, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.

Το κρατικό δάσος «Δασούδι Λεμεσού» όπως και ομώνυμη κοντινή παραλία, δεν θα επηρεαστούν καθόλου από την κατασκευή του έργου.

Η κύρια αρνητική επίπτωση σε τέτοιους είδους αναπτύξεις, είναι η οπτική αλλοίωση της περιοχής, καθώς το κτήριο θα είναι ορατό από σχετικά μεγάλη απόσταση. Παρόλα αυτά, ο μοντέρνος σχεδιασμός και η καλαίσθητη αρχιτεκτονική θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και αισθητική της περιοχής.

Η.Ε.