You are here

Κ. Καδής: Χωρίς εκπτώσεις το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

31/08/2022 07:22

Διαψεύστηκαν όλοι όσοι ήθελαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική Αρχή, να ενδίδουν σε συμφέροντα και να κάνουν εκπτώσεις στο θέμα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι μέσα από τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, προστατεύεται πλήρως το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Καδής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτά που θέτει η Περιβαλλοντική Αρχή στη γνωμοδότηση που εξέδωσε την Παρασκευή (26.8.2022) σχετικά με το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και επεσήμανε ότι «το ίδιο το Πολεοδομικό Συμβούλιο είχε τοποθετηθεί και είχε πει ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτά που θέτει η Περιβαλλοντική Αρχή».

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είπε ότι, «η Περιβαλλοντική Αρχή κατά γενική ομολογία, έκανε σωστά τη δουλειά της επιδεικνύοντας συνέπεια στα όσα κατέγραψε στην ενδιάμεση μορφή του Τοπικού Σχεδίου».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή σε γνωμοδότησή της, στις 7/10/2021, εισηγήθηκε στην πολεοδομία και το πολεοδομικό συμβούλιο, την αναθεώρηση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένους όρους που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της φυσικότητας της περιοχής εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα και ταυτόχρονα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με στόχο τη μακροχρόνια διατήρησή της και ως ένα τουριστικό προϊόν που θα αποτελεί ολόχρονο πόλο έλξης επισκεπτών, με βάση τα ιδιαίτερα του φυσικά χαρακτηριστικά.

Πυρετωδώς επεξεργασία αντισταθμιστικών μέτρων

Ο κ. Καδής, παράλληλα ανέφερε ότι μετά από υποδείξεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, επεξεργάζονται πυρετωδώς αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες που δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη των περιουσιών τους.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει ανοικτά μέτωπα με την τοπική κοινωνία και τις κοινότητες της περιοχής, αντίθετα επιθυμεί τη συνεργασία των κατοίκων της περιοχής διότι, όπως τόνισα πολλές φορές, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας της φύσης με μέτρα για τα οποία είναι αντίθετη η τοπική κοινωνία».

«Άρα», πρόσθεσε, «πιστεύω ότι μαζί με το Τοπικό Σχέδιο θα ανακοινωθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες της περιοχής που τους στερείται το δικαίωμα αξιοποίησης των περιουσιών τους».

Αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν τα μέτρα αφορούν αποζημίωση επί της αξίας της ιδιόκτητης περιουσίας, είπε ότι «στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις, τις οποίες θα εξετάσουμε σε συνάρτηση με το τι έχει εφαρμοσθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα έρθουμε να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ακολούθως, το πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Επανέλαβε ότι «με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και την ανακοίνωση των αντισταθμιστικών μέτρων, θα λήξει με θετικό πρόσημο για όλους το θέμα του Ακάμα».

Εντός Σεπτεμβρίου η δημοσιοποίηση του σχεδίου

Όσον αφορά την περαιτέρω διαδικασία, ο κ. Καδής εξήγησε ότι «εντός της ημέρας η Περιβαλλοντική Αρχή θα παρουσιάσει ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου τις απόψεις της και θα απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τις πρόνοιες της γνωμοδότησης της για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ενώ ακολούθως αναμένεται πως το Πολεοδομικό Συμβούλιο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στη βάση και των εισηγήσεων της Περιβαλλοντικής Αρχής. Το σχέδιο πριν δημοσιοποιηθεί, θα οδηγηθεί προς επικύρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα δημοσιευθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Επεσήμανε ότι «υπάρχει η ευχέρεια να κλείσουμε το Τοπικό Σχέδιο και παράλληλα να προχωρούμε και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου, συνεπώς πιστεύω ότι το θέμα Ακάμα ολοκληρώνεται τουλάχιστον ως προς τον τρόπο της διαχείρισης του με ένα ολοκληρωμένο τρόπο και ένα θετικό πρόσημο και για τη διατήρηση της φύσης και για την ευημερία των κοινοτήτων της γύρω περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι, η περιβαλλοντική αρχή στην τελική της γνωμοδότηση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θέτει φρένο στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου, περιορίζει επίσης στο 50% την τουριστική ζώνη ανάπτυξης της Ίνειας και Δρούσιας, περιορίζει την εξειδικευμένη ζώνη του Κάθηκα αλλά και την ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας.

Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκτιμούν ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα, μέσα από τη γνωμοδότηση που εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή επί του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου, αν και παραμένουν ακόμη κάποια τρωτά σημεία.

Της Ηρώς Ευθυμίου