You are here

Κ. Καδής: Τέλος του χρόνου η εξαγγελία σχεδίου Ακάμα

14/10/2022 11:43

Την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξουν οι όροι της γνωμάτευσης του τμήματος περιβάλλοντος.

Ο κ. Καδής, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ολοκλήρωση του σχεδίου ώστε να εξαγγελθεί στη δική του θητεία» και υπέδειξε ότι «είναι γεγονός ότι η γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος, η οποία έγινε στη βάση των κριτηρίων που θέτει η ευρωπαϊκή επιτροπή, είναι έγκυρη και σωστή, ενώ θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς».

Αναφερόμενος στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, είπε ότι «ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε κάποιους ανασχεδιασμούς από τους οποίους θα προκύψουν κάποιες καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη του όρους της γνωμάτευσης».

Σημείωσε, «ότι θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες να είναι μαζί μας και όχι απέναντι μας, διότι η διατήρηση μιας περιοχής όσον καλά και να είναι τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, δεν θα πετύχει εάν οι τοπικές κοινωνίες διαφωνούν».

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, όπως επεσήμανε, είπε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις, διότι θα πρέπει να ληφθούν πλήρως υπόψη οι όροι της γνωμάτευσης του τμήματος περιβάλλοντος και εάν τυχόν γίνουν κάποιες καλύτερες ρυθμίσεις από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, αυτές θα είναι καλοδεχούμενες».

«Απ’ εκεί και πέρα», πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τα οποία θα αφορούν αυτούς που είχαν δικαιολογημένες προσδοκίες για ανάπτυξη της ιδιωτικής περιουσίας τους».

Ξεκαθάρισε ότι οι όποιες χαλαρώσεις για ήπιες αναπτύξεις, θα αφορούν τη ζώνη γύρω ή και εντός των κοινοτήτων προς το εθνικό πάρκο, οι οποίες δεν θα δημιουργούν διάσπαρτη ανάπτυξη και προβλήματα.

Ο κ. Καδής, αναφέρθηκε και στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, στο οποίο προσκλήθηκε και η ευρωπαϊκή επιτροπή και εκπρόσωποι άλλων χωρών που είχαν παρόμοια προβλήματα και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων θα δουν πως αντιμετώπισαν αυτοί τα δικά τους προβλήματα.

Σημείωσε ότι μαζί με την εξαγγελία του τοπικού σχεδίου, θα ανακοινωθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα προς αυτούς που χάνουν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική αρχή στην τελική της γνωμοδότηση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θέτει φρένο στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου, περιορίζει επίσης στο 50% την τουριστική ζώνη ανάπτυξης της Ίνειας και Δρούσιας, περιορίζει την εξειδικευμένη ζώνη του Κάθηκα αλλά και την ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας.

Περιβαλλοντιστές υποστηρίζουν ότι η επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου και οι μεγάλες αναπτύξεις εκτός των περιοχών Natura 2000, θα οδηγήσουν σταδιακά στην τσιμεντοποίηση της χερσονήσου.

Της Ηρώς Ευθυμίου