You are here

Κ. Καδής: Θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις Υπηρεσίας Θήρας

21/06/2022 07:08

Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να θέσει στη σωστή τους βάση κάποιους από τους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Καδής, σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή έχουν μετακληθεί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να αξιολογήσουν τις θέσεις της Υπηρεσίας Θήρας, ξεκαθάρισε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας εντούτοις ότι έχουν ήδη μετακληθεί τέσσερις εμπειρογνώμονες σε άλλη περίπτωση για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν μετακλήθηκαν εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν τις θέσεις που εξέφρασε η Υπηρεσία Θήρας, όμως το τμήμα περιβάλλοντος - και όχι εγώ -δικαιούται εάν το επιθυμεί σε πολύ ζωτικής σημασίας θέματα για να διαμορφώσει όσον το δυνατόν γίνεται πιο σωστές αποφάσεις αντλώντας εμπειρογνωμοσύνη από καθηγητές πανεπιστημίων των οποίων η εμπειρία και η γνώση είναι αδιαμφισβήτητες, να μετακαλέσει εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό».

Υπενθύμισε ενδεικτικά ότι «σε θέματα των οικοτόπων της πανίδας και χλωρίδας εκτός των πουλιών μετακάλεσαν τέσσερις εμπειρογνώμονες πανεπιστημιακούς οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη τους» και εξήγησε ότι «το γεγονός αυτό δεν είναι παρέμβαση διότι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν και μαζί με τις υπηρεσίες εξέτασαν όλα τα δεδομένα, κατέθεσαν την άποψη τους, την οποία θα λάβει υπόψη το τμήμα περιβάλλοντος όταν θα θέτει τους όρους στη γνωμοδότηση του. Με τον ίδιο τρόπο εάν χρειαστεί - μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε – θα καλέσουμε κάποιο εμπειρογνώμονα για να αξιολογήσει τις θέσεις της Υπηρεσίας Θήρας οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και απόλυτα σεβαστές και θα ληφθούν απόλυτα υπόψη».

Κατηγορηματικά διαψεύδω

Ο κ. Καδής διέψευσε επίσης ότι σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου επανήλθαν πρόνοιες του σχεδίου που είχαν ήδη απορριφθεί όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο Επιστημονικός και Διοικητικός Λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Κλείτος Παπαστυλιανού.

Τόνισε ότι «διαψεύδω κατηγορηματικά ότι σε συνεδρία του Υπουργικού έχουν επανέλθει πρόνοιες του σχεδίου που έχουν ήδη απορριφθεί από το τμήμα περιβάλλοντος».

Ο κ. Παπαστυλιανού, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες φαίνεται ότι προτάθηκαν εκ νέου, μετά από συναντήσεις των συναρμόδιων Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας με τους κοινοτάρχες και τους ιδιοκτήτες γης, καθώς και μετά από συσκέψεις που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό το συντονισμό του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή των συναρμόδιων αρχών».

Στις δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Καδής είπε ότι «τα ίδια τα γεγονότα διαψεύδουν επίσης όσους υποστήριζαν ότι ασκούνται πολιτικές πιέσεις για άρον - άρον δημοσιοποίηση του σχεδίου» λέγοντας ότι  το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο εντός του Ιουλίου αλλά δεν γνωρίζω εάν θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του».

Πρόσθεσε ότι «προσωπικά έδωσα οδηγίες στο τμήμα περιβάλλοντος να πάρει όσον χρόνο απαιτείται και χρειάζεται ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά του διότι ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα σωστό σχέδιο».

Διαβεβαίωσε ότι «θα τηρηθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς» ενώ σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς ότι πρόνοιες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον διευκρίνισε ότι, «εάν προκύπτουν επιπτώσεις στο περιβάλλον από κάποιες εισηγήσεις θα προσμετρηθούν στην αξιολόγηση και γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος το οποίο έχει την αρμοδιότητα και δυνατότητα να θέσει συγκεκριμένους όρους με βάση τους οποίους θα διορθώνονται τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Καδής, ανέφερε ακόμη ότι την 1η Ιουλίου θα καλέσουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ακούσουν τις θέσεις τους και να τους δώσουν διευκρινίσεις σε διάφορα ζητήματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου