You are here

Κ. Καδής: Ξεκάθαρες οι οδηγίες ΠτΔ για Ακάμα

01/02/2023 12:14

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και οδηγείται στην Περιβαλλοντική Αρχή για ν’ ανάψει το πράσινο φως για κατάθεσή του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τα πεπραγμένα του υπουργείου του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα ανακοινωθεί από την παρούσα κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Πολεοδομικού Συμβουλίου και υπενθύμισε ότι «οι οδηγίες του πρόεδρου της Δημοκρατίας ήταν να ολοκληρωθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα».

«Συνεπώς όταν φθάσει στο τμήμα περιβάλλοντος, αυτό θα αξιολογήσει κατά πόσο αυτό που έφθασε κοντά του εναρμονίζεται και είναι συμβατό με τη γνωμάτευση του και εάν είναι θα προχωρήσουμε στη δημοσίευση του σχεδίου».

Ο κ. Καδής, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα είναι έτοιμα και τα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους ιδιοκτήτες των κοινοτήτων που δεν θα μπορούν ν’ αναπτύξουν τις περιούσιες τους με βάση τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, έτσι ώστε ν’ ανακοινωθούν μαζί με το σχέδιο Ακάμα.

Δεν μπορεί να γίνει νέα λατομική ζώνη

Σχετικά με τις αντιδράσεις των λατόμων οι οποίοι ζητούν την επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου, ο κ. Καδής είπε ότι «αυτές αποσκοπούν στην ένταξη νέας λατομικής ζώνης στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα».

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ν’ ανατραπεί η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία, τόνισε, «δεν ήταν τυχαία διότι βασίστηκε σε συγκεκριμένα δεδομένα, τις απόψεις της υπηρεσίας Θήρας, του μελετητή, του ΕΤΕΚ και ομάδας Πανεπιστημιακών».

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα λατομική ζώνη αυτή τη στιγμή στην περιοχή Ανδρολίκου, αλλά αυτό που θα γίνει είναι αυτό που αναφέρεται στη γνωμάτευση.

«Δηλαδή, περαιτέρω μελέτη πιθανόν επιπτώσεων δημιουργίας λατομικής ζώνης και στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε άλλες εναλλακτικές θέσεις, όπως επίσης και άλλων επιλογών, για παράδειγμα να μεταφέρει κανείς υλικό από άλλες περιοχές».

«Στη βάση όλης αυτής της διερεύνησης», πρόσθεσε, «ν’ αποδειχθεί ποια είναι η καλύτερη λύση και αύτη να υιοθετηθεί».

Όμως μέχρι να γίνουν αυτές οι μελέτες, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι «έχουμε υποδείξει συγκεκριμένη θέση εντός της υφιστάμενης λατομικής ζώνης, η οποία θα αδειοδοτηθεί και θα δώσει λατομικό υλικό μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική διαδικασία».

Της Ηρώς Ευθυμίου