You are here

Κ. Κωνσταντή, ETEK: Αιχμές για αλλοίωση προνοιών Ακάμα

23/07/2022 06:00

Σαφείς αιχμές κατά του πολεοδομικού συμβουλίου χωρίς όμως να το κατονομάζει, αφήνει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, για ενδεχόμενη παρέμβαση και αλλοίωση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι όπως καταγράφονται στην έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης της περιβαλλοντικής αρχής.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Κωνσταντή τονίζει ότι τίποτε δεν έχει διασφαλιστεί αν δεν υιοθετηθούν με αυστηρότητα στο τελικό κείμενο του Τοπικού Σχεδίου οι όροι που τίθενται στην έκθεση χωρίς διαπραγμάτευση και αλλοίωση, και χωρίς δυνατότητες παράκαμψής τους με άλλες κρυφές πρόνοιες.

Επαναλαμβάνει ότι αν περάσουν στο τελικό κείμενο του σχεδίου οι όροι που θέτει η περιβαλλοντική αρχή χωρίς να αλλοιωθούν, θα έχει περιοριστεί ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης της χερσονήσου Ακάμα, αν και αναγνωρίζει ότι παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης παρθένων αγροτικών ή φυσικών περιοχών.

Ταυτόχρονα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη νέα τουριστική περιοχή της Ίνειας, σημειώνοντας ότι οι ζώνες ανάπτυξης εξακολουθούν να μην είναι συνεχείς και συμπαγείς.

Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζει και για τις συνέπειες που θα έχει η ανάπτυξη του «επισκέψιμου αγροκτήματος», υπογραμμίζοντας ότι η εστίαση και διαμονή θα πρέπει να γίνεται εντός των πυρήνων ή των άλλων ζωνών ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας το δεύτερο επίμαχο σημείο που θέτουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτό της δημιουργίας νέας λατομικής ζώνης στην κοινότητα Ανδρολίκου, αναφέρει ότι χρειάζεται μια έξυπνη μακροπρόθεσμη πολιτική που να περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ντόπια λατομικά υλικά.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κωνσταντή υποστηρίζει ότι οι περιοχές Natura 2000 δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νησίδες, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου που πρέπει να προστατευθεί, ν’ αναδειχθεί και ν’ αξιοποιηθεί με βάση σύγχρονες αρχές και καλές πρακτικές ανάπτυξης για αντίστοιχες περιοχές.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Της Ηρώς Ευθυμίου