You are here

Κάλεσμα για «όχι» στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

13/09/2022 09:18

O Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, καλεί όλες τις Κοινότητες να απορρίψουν το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα για να μην εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφέροντας ότι προτιμά να παραμείνει η Δήλωση Πολιτικής του 1997.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο για να μπορέσει να τεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών για την εξαγγελία του εντός Οκτωβρίου 2022.

Αναφέροντας στη συνέχεια πως φαίνεται ότι για ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτικών κτημάτων δεν θα δοθούν καθόλου αναπτυξιακά δικαιώματα, και η Περιβαλλοντική Αρχή απαγόρευσε το δικαίωμα μεμονωμένης κατοικίας και ακόμη τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων και με τους όρους της (μελέτες για ζώνη προστασία της παραλίας κλπ), δεν αφήνει κανένα περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης στις παραλιακές περιοχές του Νέου Χωρίου και των άλλων Κοινοτήτων Ίννια, Αρόδες.

Με αυτές τίς καταστροφικές πρόνοιες και δεσμευτικούς όρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, το Νέο Τοπικό Σχέδιο, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, απορρίπτεται από το Σύνδεσμο προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Ο Σύνδεσμος ζητά από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, να αφουγκραστεί τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης και τις κοινότητες Ακάμα και να κάνει την εργασία του με βάση τη νομοθεσία.

Θέτει επίσης το ερώτημα ποια Κυβέρνηση θα αναλάβει το δίκαιο κόστος των αποζημιώσεων που μπορεί να φτάσει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφέρει επίσης, πως το ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών γης Ακάμα θα δει όλους τους κύριους Υποψήφιους Προέδρους (Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη) και θα τους ενημερώσει για τις θέσεις του.