You are here

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για τον Ακάμα

26/10/2021 07:25

Έτοιμες για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι οι μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την καταστροφή που θα επέλθει στον Ακάμα, σε περίπτωση που εγκριθεί σήμερα το Τοπικό Σχέδιο που προωθείται για την περιοχή. Προειδοποιούν μάλιστα, ότι θα καταγγείλουν τις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση και πλήρη αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Ακάμα το οποίο τίθεται σήμερα ενώπιον του πολεοδομικού συμβουλίου για έγκριση. Υποστηρίζουν ότι το τελικό σχέδιο, είναι καταστροφικό και προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων developers εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων.

Ο διευθυντής του BirdLife Cyprus (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου) Μάρτιν Χέλλικαρ, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε το Τοπικό Σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα καταστροφικό.

«Δυστυχώς υιοθετεί πλήρως τις προσεγγίσεις των μεγάλων developers ότι o Ακάμας είναι μόνο το Εθνικό Δάσος και όχι ολόκληρη η περιοχή, άρα μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό ακριβώς είναι που βλέπουμε να προωθείται αυτή τη στιγμή, διότι έχουν μπει σφήνα στο Εθνικό Σχέδιο του Ακάμα το Τοπικό Σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών, εξειδικευμένες ογκώδεις αναπτύξεις μακριά από τις κοινότητες και επέκταση τουριστικών και οικιστικών ζωνών».

Προειδοποιεί ότι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος θα συνεργαστεί με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και με όποιους άλλους μπορεί ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή που προωθείται.

«Δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον Ακάμα, θα φθάσουμε μέχρι την Ευρώπη. Πλέον θα αγωνιστούμε ανοικτά εάν η ανάπτυξη δεν περιοριστεί αυστηρά πέριξ των κοινοτήτων ώστε τα έσοδα να πάνε στις κοινότητες και όχι στους μεγάλους developers», είπε.

Παράθυρο αναπτύξεων με δικαίωμα αλλαγής πολεοδομικών ζωνών

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κυνηγίου και Αγρίας Ζωής Ηλίας Πεκρής, δήλωσε στη StockWatch ότι με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου η ανάπτυξη που προωθείται στον Ακάμα κάθε άλλο παρά ήπια θα είναι.

«Εμείς ανησυχούμε ότι θα γίνει διάσπαρτη ανάπτυξη από την οποία κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και developers».

Μέσα από τις πρόνοιες που θα επιτρέπουν την επισκεψιμότητα στα αγροκτήματα, την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, τη δικτύωση μεταξύ των ίδιων των κοινοτήτων και την ταυτόχρονη δικτύωση τους με τον Ακάμα, όπως σημείωσε, θα δίνεται το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες γης να αλλάζουν τις πολεοδομικές ζώνες και να κτίζουν αναπτύξεις μέχρι και 16 κλίνες. Τελικά οι αναπτύξεις αυτές θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία διότι θα δικαιούνται να κάνουν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις τύπου πισίνας, τένις και τα λοιπά. Θα επιτρέπεται επίσης η λειτουργία υπεραγορών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επεσήμανε.

Τεράστια απειλή για το περιβάλλον

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα και να αναθεωρήσει πλήρως το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με βάση την τοπικότητα και τις τοπικές ανάγκες της περιοχής, αλλά και τους όρους εντολής που δόθηκαν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο για την ετοιμασία του σχεδίου οι οποίοι ουσιαστικά προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

«Οι όροι εντολής του Πολεοδομικού Συμβουλίου προνοούσαν τη διατήρηση συμπαγούς ανάπτυξης γύρω από το όριο των κοινοτήτων, κάτι που δεν προνοεί το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο το οποίο προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις από τις κοινότητες, διότι δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα τους, ενώ θέτει σε τεράστια απειλή το φυσικό περιβάλλον εντός και εκτός των περιοχών Natura», υπέδειξε.

Σημείωσε ότι «θα ανέμενα από την Πολεοδομία η οποία είναι στελεχωμένη με πολεοδόμους και αρχιτέκτονες να εισάγουν νέες πρωτοποριακές πρόνοιες ώστε να διαφυλάσσεται πλήρως το περιβάλλον της περιοχής, δεν υπάρχει χώρος και εκπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του Ακάμα», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστούν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τις συγκεκριμένες καταστροφικές πρόνοιες.

Της Ηρώς Ευθυμίου