You are here

Κάβο Γκρέκο: Τέλος στις αναπτύξεις με χαριστικά κριτήρια

12/09/2021 06:01

Νομικά δεσμευτική είναι η ειδική οικολογική έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής για την επιβολή αυστηρών κριτηρίων στην αδειοδότηση αναπτύξεων στην ήδη επιβεβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αγίας Θέκλας και Κάβο Γκρέκο, επισημαίνουν οι μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τον περασμένο μήνα, η περιβαλλοντική αρχή δημοσιοποίησε σειρά μέτρων εισηγούμενη τον περιορισμό διαφορετικών τουριστικών αναπτύξεων εντός ή και πλησίον της ζώνης προστασίας του Κάβο Γκρέκο.

Πριν από την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής, υπόδειξη για την ανάγκη καθορισμού σχετικών κριτηρίων, είχε προηγηθεί από τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής οι πολεοδομικές ζώνες παραμένουν ως έχουν χωρίς χαριστικούς συντελεστές δόμησης, περιορίζεται το ύψος των αναπτύξεων (τρεις ορόφους αν πρόκειται για ξενοδοχεία και κτίρια), η  τοποθέτηση των χώρων πρασίνου τοποθετείται προς την πλευρά της παραλίας και ο φωτισμός καθορίζεται ότι θα είναι χαμηλής έντασης και στραμμένος προς το έδαφος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποδεικνύουν παράλληλα, την ανάγκη δράσης εκ μέρους της κυβέρνησης για προστασία του μοναδικού είδους Βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaulti), το οποίο εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο, στην Τουρκία και στη δυτική Μέση Ανατολή, σε ανοικτούς βιότοπους (στέπες) κοντά σε νερό.

Ο διευθυντής του BirdLife Cyprus, Μάρτιν Χελικάρ, δήλωσε στη StockWatch, ότι «μετά τις πολλαπλές αναπτύξεις που έχουν γίνει στην περιοχή θα πρέπει να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα ώστε να προστατευθεί το Βραχοπλουμίδι, το οποίο εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίας Θέκλας και στο Κάβο Γκρέκο και στην περιοχή του Φάρου της Πάφου.

Διευκρίνισε ότι η περιοχή Κάβο Γκρέκο καθορίστηκε εξαιτίας της απώλειας ενδιαιτήματος του είδους χαρακτηρισμού της ΖΕΠ από την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας το 2015, ως αντισταθμιστικό μέτρο για να ξεκουράζεται και να τροφοδοτείται. 

Παρόλα αυτά, όπως είπε, το είδος δέχεται επιπρόσθετες πιέσεις στην περιοχή οι οποίες περιλαμβάνουν τουριστική ανάπτυξη πέραν των προνοιών των ισχυόντων Σχεδίων Ανάπτυξης, παράνομες δραστηριότητες όπως ανέγερση κατοικιών, πρόσβαση με μηχανοκίνητα οχήματα στην ακτή, διαμόρφωση παραλιών από την τοπική αρχή καθώς και αύξηση της επισκεψιμότητας και ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή ως απόρροια των πιο πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Χελικάρ, επειδή το είδος απαντάται κυρίως στις βραχώδεις παραλίες της Αγίας Θέκλας – Λιοπετρίου (από τη μαρίνα Αγίας Νάπας μέχρι το αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου) και για να διατηρήσει κάποια αξία ως βιότοπος για το συγκεκριμένο είδος το οποίο περνά δυο φορές το χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο, θα πρέπει να περιφραχτεί η περιοχή κατά μήκος των ξενοδοχείων.

Ανεπανόρθωτη η περιβαλλοντική ζημιά

Ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, (ΟΠΟΚ) Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε στη StockWatch, ότι λόγω της ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής ζημιάς και των σοβαρών αρνητικών και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας εντός της ζώνης ειδικής προστασίας (Αγίας Θέκλας- Λιοπετρίου) στην συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούν να χωροθετηθούν οποιαδήποτε άλλα αναπτυξιακά έργα μεγάλης κλίμακας που θα επιφέρουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή και στο σπάνιο είδος Charadrius leschenaultii.

Ο κ. Παπαστυλιανού, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής όπως οι πολεοδομικές ζώνες παραμένουν ως έχουν και να μην αναβαθμιστούν και να μην υπερδιπλασιαστούν τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβανομένου του αριθμού ορόφων και του ύψους των κτιρίων.

Όσον αφορά το είδος χαρακτηρισμού Βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaultiι), ο κ. Παπαστυλιανού είπε ότι «θα πρέπει να καθοριστούν νέες περιοχές για την προστασία του είδους κατά μήκος της ακτογραμμής της επαρχίας Αμμοχώστου, διότι όπως επεσήμανε η γραμμή προστασίας που καθορίστηκε για προστασία του είδους, από την άμμο του Καμπούρη μέχρι το Κέρμια, παρέχει συνοχή στην ευρύτερη περιοχή του δασικού πάρκου Κάβο Γκρέκο.

Να τερματιστούν τα κατά χάριν κριτήρια

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι πρόκειται για μια πολύ ωραία περιβαλλοντικά περιοχή. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δόθηκαν κατά χάριν  κάποιες πολεοδομικές ζώνες και κριτήρια «χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την περιβαλλοντική αρχή και τους πολίτες με αποτέλεσμα να  μετατραπεί σε περιοχή των developers».

«Τώρα με βάση την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής τα νέα έργα θα πρέπει να αδειοδοτούνται στη βάση των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών και όχι με ειδικά κριτήρια», τόνισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου