You are here

«Κόκκινη» γραμμή 12 αλλαγές για τον Ακάμα

28/09/2022 06:49

«Κόκκινη γραμμή» αποτελούν για το τμήμα περιβάλλοντος, τα 12 από τα 13 σημεία του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, τα οποία έθεσε στο τραπέζι το πολεοδομικό συμβούλιο για επαναξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στο μικροσκόπιο τέθηκε μόνο η πρόνοια που αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα, την οποία επεξεργάζεται ήδη η τεχνική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, της πολεοδομίας και του πολεοδομικού συμβούλιου.

Η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά που το πολεοδομικό συμβούλιο ήγειρε μια σειρά αλλαγών του σχεδίου ρίχνοντας τη μπάλα της ευθύνης στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας.   

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Ad Hoc επιτροπή εξετάζει τον όρο που αφορά τα 20 επισκέψιμα αγροκτήματα, ώστε να επιτρέπεται σε αυτά η ανάπτυξη εάν διαθέτουν ήδη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση ή ο αιτητής μπορεί να δημιουργήσει αυτόνομες υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, χωρίς να χρειάζεται επέκταση του δικτύου υπηρεσιών. Ουσιαστικά το τμήμα περιβάλλοντος θεωρεί ότι γίνεται διόρθωση της συγκεκριμένης πρόνοιας και όχι διαφοροποίηση.

Όπως τόνισε αρμόδια πηγή στη StockWatch, για την περιβαλλοντική αρχή οι όποιες αλλαγές στη γνωμοδότηση της αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Τόνισε ότι η περιβαλλοντική αρχή δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αλλαγή των προνοιών της γνωμοδότησης της, ενώ όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα τίθεται προϋπόθεση η διενέργεια δέουσας οικολογικής μελέτης.

Τα 13 σημεία που έριξε στο τραπέζι το Πολεοδομικό Συμβούλιο λόγω των έντονων πιέσεων που ασκούνται από επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες τεμαχίων γης που χάνουν τα αναπτυξιακά δικαιώματα τους με βάση τους όρους που τίθενται στο αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αφορούν τα εξής:

-Τον όρο που αφορά τη μεμονωμένη κατοικία

-Την τουριστική ζώνη Ίνειας

-Λατομική ζώνη Ανδρολίκου

-Επισκέψιμο αγρόκτημα

-Η αγροτική ζώνη πέριξ της περιοχής Natura Γα2 στην οποία το τμήμα περιβάλλοντος απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες.

-Τον όρο σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη στην κοινότητα Νέου Χωρίου, 200 μέτρα μέσα στην οικιστική ζώνη η οποία εφάπτεται με το φαράγγι Πετράτη και στο ανατολικό όριο της κοινότητας προς την πλευρά της περιοχής Natura για λόγους προστασίας της πτηνοπανίδας.

-Τον όρο που αφορά τις εξειδικευμένες αναπτύξεις.

Επιπρόσθετα, τέθηκαν έξι σημεία που περιλαμβάνονται στην αρχή της γνωμοδότησης του τμήματος περιβάλλοντος, ως εισηγήσεις και αφορούν την παροχή πολεοδομικών κινήτρων με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και την ανταλλαγή πολεοδομικών ζωνών ή άλλων κινήτρων στους ιδιοκτήτες τεμαχίων που επηρεάζονται δυσμενώς από τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις αλλά και την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Βασικές πρόνοιες τοπικού σχεδίου

Υπενθυμίζεται ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μεταξύ άλλων προάγει τα εξής:

-Τη διαφύλαξη των περιοχών προστασίας που εμπίπτουν στο Δίκτυο Natura 2000, τη διαφύλαξη των χαρακτηριστικών της περιοχής της Χερσονήσου του Ακάμα, τόσο του φυσικού, του πολιτιστικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

-Την προώθηση της συμπαγούς ανάπτυξης των κοινοτήτων, την αποθάρρυνση της διάσπαρτης ανάπτυξης εκτός των υφιστάμενων ορίων ανάπτυξης, τον περιορισμό των επεκτάσεων των Οικιστικών Ζωνών και Τουριστικών Ζωνών, δεδομένου ότι παρατηρείται ικανοποιητική χωρητικότητα των υφιστάμενων και των υπό επέκταση ζωνών ανάπτυξης.

-Την οργάνωση της δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) και παρεμφερών παραγωγικών δραστηριοτήτων (κυρίως οινοποιία, τυροκομία) με τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες κατανάλωσης τοπικών προϊόντων στις υποδομές φιλοξενίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπειρία του επισκέπτη με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

-Τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της υπαίθρου, προστατεύοντας φυσικές περιοχές, διατηρώντας και αναδεικνύοντας παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες και ενθαρρύνοντας χρήσεις εκτός ορίου ανάπτυξης που να συνάδουν με το εν λόγω μοντέλο/όραμα ανάπτυξης υιοθετώντας αυστηρές ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές και άλλα.

Της Ηρώς Ευθυμίου