You are here

Κόκκινο περιβαλλοντικής αρχής για γκολφ Αγίας Νάπας

26/02/2019 10:25

Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο του γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο, της εταιρείας Ayia Napa Forest Golf Ltd αποφάνθηκε η περιβαλλοντική αρχή.

Σύμφωνα με το πόρισμα της περιβαλλοντικής αρχής, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε έκταση και πυκνότητα εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 «Κάβο Γκρέκο».

Όπως σημειώνεται, πιθανή υλοποίηση και λειτουργία του γηπέδου γκολφ εντός της προστατευόμενης περιοχής και των συναφών τουριστικών αναπτύξεων θα έχει σημαντικές αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης και προστασίας, στη συνεκτικότητα, τη δομή και λειτουργία των οικοτόπων, στους οικότοπους και τα είδη άγριας ζωής (χλωρίδα και πανίδα).

Οι επιπτώσεις οφείλονται κυρίως στο χαρακτήρα και το μέγεθος του έργου το οποίο χωροθετείται εξολοκλήρου εντός (κέντρο) της προστατευόμενης περιοχής, σε περιοχή με άγρια φυσική βλάστηση (κυρίως αόρατοι), με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Αναφέρεται ότι, πιθανή υλοποίηση της προτεινόμενης ανάπτυξης στην περιοχή θα δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις λόγω της αλλαγής χρήσεων γης, τη διάνοιξη δρόμων και άλλων υποδομών (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, οδικό δίκτυο κτλ.), τα οποία θα προκαλέσουν επιπρόσθετες συσσωρευτικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε οικότοπους όσο και σε είδη.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι εν λόγω τουριστικές αναπτύξεις οι οποίες προτείνονται σε συνάρτηση με την δημιουργία του γηπέδου γκολφ εφάπτονται της προστατευόμενης περιοχής, και οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν επιπρόσθετες πιέσεις συσσωρευτικά.   

Χαρακτηριστικά του έργου 

Η προτεινόμενη ανάπτυξη του γηπέδου γκολφ βρίσκεται στην περιοχή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου και εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα καταλαμβάνει μέρος κρατικής δασικής γης και συγκεκριμένα του «Δάσους Αγίας Νάπας», κρατικής και ιδιωτικής γης στην τοποθεσία «Μαζερή του Κούκου», καθώς και στην τοποθεσία «Ατόπετρες-Περνέρες», συνολικής έκτασης 1.037.628 τ.μ. Τα 59 τ.μ. είναι μισθωμένη κρατική δασική γη η οποία εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000 – Κάβο Γκρέκο, 13,9 τ.μ. μισθωμένη κρατική γη και 30,8 τ.μ. είναι ιδιωτική γη η οποία γειτνιάζει και εφάπτεται με την προστατευόμενη περιοχή. 

Περιγραφή ανάπτυξης

Το προτεινόμενο έργο αφορά, γήπεδο γκολφ 18 οπών, βοηθητικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης, χώρο συντήρησης γηπέδου κ.λπ.), άλλες συναφείς τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* χωρητικότητας 500 κλινών και 250 δωματίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικά καταστήματα, 228 υψηλής ποιότητας οικιστικές μονάδες σε ενιαίες αναπτύξεις και άλλες απαραίτητες υποδομές όπως οδικό δίκτυο, χώροι πρασίνου, τοπιοτέχνηση, κ.λπ.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι οι δημόσιοι δρόμοι καταλαμβάνουν συνολική έκταση 25.218 τ.μ., ενώ συνολικά η τουριστική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη θα καταλαμβάνει 367.497 τ.μ.

Της Ηρώς Ευθυμίου