You are here

Κρατική παρέμβαση για αναπτύξεις στο Κάβο Γκρέκο

06/10/2022 11:36

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διαφοροποιούνται οι νομικά δεσμευτικοί όροι της Έκθεσης Οικολογικής Αξιολόγησης και επανέρχονται οι 5 όροφοι για τρία ξενοδοχεία στο δήμο Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα, το τμήμα περιβάλλοντος μετά από παρέμβαση του τμήματος πολεοδομίας με Συμπληρωματική Έκθεση Συσσωρευτικών Επιπτώσεων - Κάβο Γκρέκο, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, ακυρώνει την απόφαση που είχε ληφθεί τον Αύγουστο 2021, για μείωση των ορόφων και του ύψους τεσσάρων προτεινόμενων ξενοδοχειακών μονάδων από 5-6 ορόφους στους 2-3 ορόφους στην ευρύτερη περιοχή Άμμος του Καμπούρη – Κέρμια, και τους ανοίγει το δρόμο για πέντε ορόφους.

Το τμήμα πολεοδομίας, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Φεβρουαρίου 2022, στο τμήμα περιβάλλοντος και στην υπηρεσία θήρας, ενημερώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ενέκρινε την παράταση του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Από το σχέδιο, σύμφωνα με την επιστολή, εξαιρούνται οι τουριστικές ζώνες με οικολογική αξία για περιορισμό των αρνητικών συσσωρευτικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, τα εν λόγω κίνητρα δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις που θα υποβληθούν στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Όσον αφορά τα κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης με ποσοστό κάλυψης στο 0,40:1 σε επενδύσεις και ξενοδοχεία, έληξαν το Μάρτιο του 2019 και καμία αίτηση που υποβλήθηκε μεταγενέστερα δεν μπορεί να επωφεληθεί.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά ότι η πολεοδομική αρχή δύναται να μην επιτρέψει τη μεταφορά συντελεστή από τις διατηρητέες οικοδομές, τόσο στις υποβληθείσες αιτήσεις, όσο και στις νέες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το τμήμα πολεοδομίας ζήτησε από το τμήμα περιβάλλοντος και την υπηρεσία θήρας να επανεξετάσουν τα κριτήρια για 3 από τα ξενοδοχεία στο δήμο Αγίας Νάπας για τα οποία αποφάσισαν να άρουν τους δεσμευτικούς όρους της Έκθεσης Οικολογικής Αξιολόγησης, και να επιτρέψουν τους πέντε ορόφους, οι οποίοι είχαν περιοριστεί στους τρεις ως μέτρο άμβλυνσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη περιοχή που θα ανεγερθούν τα τρία ξενοδοχεία μεταξύ Κέρμια και Άμμος του Καμπούρη, εντάχθηκε ως μέρος της περιοχής «Κάβο Γκρέκο», ως αντισταθμιστικό μέτρο των επιπτώσεων από την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, ο περιορισμός των ορόφων ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει για να μετριαστεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη ως προς τις επιπτώσεις στο είδος χαρακτηρισμού το Βραχοπλουμίδι στο βαθμό του δυνατού.

Η επαναξιολόγηση Εκθέσεων Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης αποτελεί κακό προηγούμενο για την εφαρμογή της Οδηγίας για τους Οικοτόπους στην Κύπρο – διότι οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες υπερτερούν των εθνικών νομοθεσιών/διαδικασιών όπως τα θέματα των πολεοδομικών κινήτρων που επικαλείται στην εν λόγω επιστολή η Πολεοδομία.

Ο διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου (BirdLife Cyprus) Μάρτιν Χέλλικαρ, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «δημιουργείται ένα πολύ κακό προηγούμενο να βγαίνει μια απόφαση για συγκεκριμένη ανάπτυξη και μετά από πίεση της πολεοδομίας να αναθεωρείται και στην ουσία να ανακαλείται η πρώτη απόφαση».

Υποστήριξε ακόμη ότι «υποσκάπτεται και η ίδια η επιτροπή οικολογικής αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και ειδικά ο ρόλος του τμήματος περιβάλλοντος, το οποίο θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος), Λεύκιος Σεργίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι «δεν πρέπει να προωθηθεί η αλλαγή στη γνωμάτευση διότι εάν υπήρχε μια πιθανότητα να σωθεί αυτή η περιοχή με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, δεν θα έχει μέλλον, θα οδηγηθεί στην καταστροφή όπως η περιοχή Αγίας Θέκλας».

Επισυνάπτεται η συμπληρωματική έκθεση για το Κάβο Γκρέκο

Της Ηρώς Ευθυμίου