You are here

Μπαίνει στις Θαλασσινές Σπηλιές ειδικός για τις φώκιες

20/04/2018 06:15

Ξεκινά η μελέτη δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον στις Θαλασσινές Σπηλιές, με την άφιξη στην Κύπρο σε λίγες βδομάδες του ειδικού για τις φώκιες Παναγιώτη Δενδρινού.

Ο κ. Δενδρινός, ο οποίος έχει ενδιατρίψει στο θέμα της μεσογειακής φώκιας, θα συμμετέχει στη μελέτη ως ο πλέον ειδικός ανέφερε στη StockWatchο αρμόδιος υπουργός, τονίζοντας ότι έχει ήδη συναντηθεί με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την επιτόπια δουλειά αρχές Μαΐου.

«Η γνωμάτευση του κ. Δενδρινού θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει είναι τα ενδεικνυόμενα για προστασία της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών ενώ οι συστάσεις του θα ληφθούν υπόψη στις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν», σημείωσε ο υπουργός γεωργίας, Κώστας Καδής, συστήνοντας υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε η διυπουργική επιτροπή, η μελέτη θα διαρκέσει τρεις μήνες, είπε ο κ. Καδής.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου εξήγησε ότι η δέουσα μελέτη η οποία αφορά τα προστατευόμενα είδη και στην προκειμένη περίπτωση τη φώκια Monachus monachus θα διενεργηθεί από τον κ. Δενδρινό, στη βάση των στοιχείων και των δεδομένων της περιβαλλοντικής αρχής.

Ο ρόλος του τμήματος περιβάλλοντος και του τμήματος αλιείας και θαλασσινών ερευνών θα είναι συντονιστικός, πρόσθεσε.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν και θα συμβουλεύονται τη γνωμάτευση του ειδικού εμπειρογνώμονα, στις αποφάσεις που θα λαμβάνουν στις νέες αιτήσεις που ενδεχομένως θα υποβληθούν ή εκκρεμούν μέχρι την ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου της Πέγειας», σημείωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι ανάλογα με τα πορίσματα της μελέτης του ειδικού εμπειρογνώμονα θα εξεταστεί, όπου ενδείκνυται, η επέκταση της υφιστάμενης ζώνης προστασίας της παραλίας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση ανθρώπινης δραστηριότητας στους ευαίσθητους οικότοπους. Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών.

Αποφασίστηκε επίσης απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση των παράνομων επεμβάσεων που έχουν γίνει στην περιοχή. Και μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή όπως η απαγόρευση της αλιείας, της διέλευσης σκαφών και άλλων πλωτών μέσων στην εγγύτητα της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αγγίζουν υποδομές που έχουν κτιστεί ή κτίζονται πάνω από τις σπηλιές, βάσει αδειών που λήφθηκαν χωρίς να προηγηθεί η μελέτη δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Ως γνωστό, ορισμένες από τις κατασκευές βρίσκονται στην κυριολεξία πάνω από τις σπηλιές.

Ο Δρ Παναγιώτης Δενδρινός σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της οικολογίας της μεσογειακής φώκιας με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών φωτογραφίας και βίντεο.

Είναι ιδρυτικό μέλος της MOm/Εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας και ως συντονιστής των ερευνητικών δραστηριοτήτων πεδίου και κυβερνήτης του «IFAW-ΟΔΥΣΣΕΙΑ», του ερευνητικού σκάφους της οργάνωσης έχει για σειρά ετών βρεθεί σε όλες τις γωνιές της θαλασσινής Ελλάδας με σκοπό τη μελέτη της οικολογίας και την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Της Ηρώς Ευθυμίου