You are here

Νέα λατομική ζώνη με προστασία του Ακάμα

24/01/2023 16:45

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία λατομικής ζώνης στην Επαρχία Πάφου αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο οποίος επισημαίνει ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η δήλωση εκ μέρους του ΕΤΕΚ έρχεται μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σχετικά με την έκδοση νέων αδειών λατόμευσης στην Πάφο. «Η Επαρχία Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης λατομικών υλικών, αφού τα αποθέματα των υφιστάμενων χώρων λατόμευσης στην επαρχία είναι οριακά», επισημαίνει το ΕΤΕΚ.

Ως ύψιστη προτεραιότητα αναφέρει το ΕΤΕΚ την ανάγκη προστασίας του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής Ακάμα, λόγω του ότι οι συζητήσεις για τη νέα λατομική ζώνη φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολύκου. Πέραν από την προστασία της περιοχής, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά των υλικών σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριο σημειώνει πως οι αποφάσεις δημιουργίας νέας λατομικής ζώνης στην Πάφο θα πρέπει να βασιστούν σε τεκμηριωμένη ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών όλων των υποψηφίων περιοχών που θα λαμβάνει υπόψη, πέραν από τα διαθέσιμα αποθέματα και τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Επαρχίας σε λατομικά υλικά, την περιβαλλοντική αξία των περιοχών που θα αξιολογηθούν.

Πέρα από τα αυστηρά κριτήρια σχετικά για τη λειτουργία των λατομείων, το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να τεθούν όροι σε σχέση με την αποκατάσταση της περιοχής λατόμευσης, με την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

«Στη βάση αυτή, το ΕΤΕΚ καλεί τα συναρμόδια τμήματα του κράτους να προχωρήσουν στη συνδιαμόρφωση πρότασης για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην Επαρχία Πάφου, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πιο πάνω παραμέτρους» ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη ενθάρρυνσης από την Πολιτεία της επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις.