You are here

Νέο πλαίσιο για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

11/03/2021 19:23

Η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικό νόμο και κανονισμούς για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ). Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πλαίσιο ολιστικής και αειφόρου ανάπτυξης της θαλάσσιας επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όπως σημειώνται στην ανακοίνωση, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βασική συνιστώσα  της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) μέσω του οποίου οι αρχές της Δημοκρατίας, αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατα  της Δημοκρατίας για την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών, πολιτισμικών  και κοινωνικών στόχων.  Σημειώνεται ότι η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλο το φάσμα της Γαλάζιας Οικονομίας, δεδομένα και γνώσεις σχετικά με τη θάλασσα, ολοκληρωμένη θαλάσσια εποπτεία, στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες.
 
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου όπως τροποποιήθηκε, ορίζεται ως η Αρμόδια Αρχή για το συντονισμό των απαραίτητων δράσεων για θέσπιση και εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα της ψήφισης του Τροποποιητικού Νόμου και των Κανονισμών το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει άμεσα σε Δημόσια Διαβούλευση για τη Δήλωση Πολιτικής του ΘΧΣ διάρκειας 60 ημερών, με ορίζοντα διαμόρφωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με μεγάλο αριθμό άλλων αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και Φορέων, συντονίζει τη διαμόρφωση ολιστικής στρατηγικής για την Εθνική Θαλάσσια Πολιτική.  Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αναμένεται να διασφαλίσει ένα διαφανές κανονιστικό πλαίσιο δημιουργώντας προϋποθέσεις ολιστικής και αειφόρου ανάπτυξης δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη συνεισφορά στην οικονομία όπως η ναυτιλία, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αλιεία, ο παράκτιος τουρισμός, η υδατοκαλλιέργεια.

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω των νέων ρυθμίσεων. Τισ αναφορές απέρριψε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε τους βουλευτές παραλιακών πόλεων να έχουν έγνοια, για έργα που ενδεχομένως να αδειοδοτηθούν και να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τα οποία δεν θα χρειάζεται να πληρούν τις πρόνοιες των νέων ρυθμίσεων.