You are here

Ο. Μιχαηλίδης: «Επιτρέψαμε σε ένα επιχειρηματία να πλουτίσει»

29/11/2019 07:08

Τον γενικό εισαγγελέα αναμένουν να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για την ανάκληση των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή Ορείτες στα Κούκλια, την οποία ζητά εδώ και τρία χρόνια η πολεοδομία και ο γενικός ελεγκτής.

Πρόκειται για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 2/5/2007, το οποίο στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων διαχείρισης της χερσονήσου του Ακάμα, αποφάσισε την ανταλλαγή ιδιωτικών ιδιοκτησιών με περιοχές κρατικής και δασικής γης.

Στο πλαίσιο αυτό και με πρόσχημα την εξασφάλιση πρόσβασης του οδικού δικτύου στα τεμάχια αυτά ο τότε διευθυντής της πολεοδομίας αποφάσισε την ένταξη και των ιδιωτικών τεμαχίων που συνορεύουν με τα υπό αναφορά κρατικά τεμάχια στην περιοχή Ορείτες στα Κούκλια για να ενταχθούν στην παραθεριστική ζώνη.

Αν και οι σχεδιασμοί για ανταλλαγή των ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός του Ακάμα δεν προωθήθηκε και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ανακλήθηκε το 2018, εντούτοις η αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες που προωθήθηκαν αποκλειστικά για να εξυπηρετηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανακλήθηκαν με αποτέλεσμα η αξία της γης της εταιρείας εν μια νυκτί να εκτοξευθεί στα ύψη.

Σήμερα εκκρεμεί ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το διαχωρισμό των 339 οικοπέδων, από τα οποία η εν λόγω εταιρεία θα εξασφαλίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Κατά την εξέταση χθες του θέματος από την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο κάλεσε το διευθυντή της περιβαλλοντικής αρχής Κώστα Χατζηπαναγιώτου να εκδώσει τη γνωμάτευση λέγοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση εάν εκδοθεί η γνωμάτευση από την περιβαλλοντική αρχή».

Επί της ουσίας υπονοούσε ότι εάν η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής θα είναι αρνητική τότε κλείνει και το όλο ζήτημα.

Για να λάβει την απάντηση από τον κ. Χατζηπαναγιώτου ότι «ως περιβαλλοντική αρχή δεν θα εκδώσω γνωμάτευση και μάλλον συγκλίνω να θέσω ερώτημα στη γενική εισαγγελία εάν θα εκδώσω γνωμάτευση ή να αναμένω μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και μετά».

Πάντως γνωμάτευση από το γενικό εισαγγελέα ζήτησε και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού και παράλληλα έχει διορίσει δύο υψηλόβαθμα στελέχη, ένα από το κτηματολόγιο και την πολεοδομία για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας, με όρους εντολής να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

Οι όροι εντολής επισυνάπτονται και περιλαμβάνουν την εξέταση της επιλογής της γης, την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που λήφθηκαν υπόψιν αλλά και την πιθανή καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου εσωτερικών στη λήψη της απόφασης για ανάκληση της απόφασης – μόλις το 2018 και μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου.
 
Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθώς πρόκειται για υπόθεση 12 και πλέον ετών ενώ οι πρωταγωνιστές δεν βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία.

«Η προσπάθεια είναι να εντοπίσουμε ότι μπορεί να εντοπιστεί», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα ανάκλησης της πολεοδομικής ζώνης ήταν το τμήμα πολεοδομίας με επιστολή τον Μάιο του 2017, πέντε μήνες νωρίτερα από την επιστολή του γενικού ελεγκτή.

Τα ευρήματα της έκθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την οποία ανάγνωσε ενώπιον της επιτροπής έλεγχου της βουλής, οι δύο εκτάσεις ιδιωτικής γης ανήκουν στον γνωστό επιχειρηματία από την Πάφο, Θεόδωρο Αριστοδήμου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. 
 
Όπως είπε, με βάση εκτίμηση του κτηματολογίου του 2018, το μικρότερο από τα δύο τεμάχια έχει έκταση 1.708 σκάλες και αποτιμάται σε €31 εκ. ενώ το μεγαλύτερο έχει έκταση 2.315 σκάλες, και η αξία του αποτιμάται σε €83 εκ. Το δεύτερο τεμάχιο, του οποίου η αξία γενικής εκτίμησης το 1980 ήταν €4 εκ., χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση αναδιαρθρωμένου δανείου της εταιρείας προς την Τράπεζα Κύπρου, ύψους €90 εκ.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι «με τις αποφάσεις για την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών επιτρέψαμε σε έναν επιχειρηματία όχι μόνο να πλουτίσει, αλλά με την μετέπειτα ανοχή που επιδείχθηκε, του δώσαμε την ευκαιρία να μεταβιβάσει μέρος στην τράπεζα και να απαλλαγεί από χρέος ύψους €90 εκ.».
 
Αναφέρθηκε και στην αίτηση για διαχωρισμό οικοπέδων και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκκρεμεί στο τμήμα περιβάλλοντος, λέγοντας ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα επιτραπεί η επιδιωκόμενη ανάπτυξη της γης.

Επισυνάπτεται η διοικητική έρευνα και η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου