You are here

Ο ΠτΔ κερδίζει το στοίχημα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

25/07/2022 07:13

Έπεσε η αυλαία των διαβουλεύσεων και απανωτών συνεδριάσεων σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, οι ανησυχίες όμως και αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων των κοινοτήτων για πρόνοιες του σχεδίου που η κάθε πλευρά θεωρεί προβληματικές θα συνεχίσουν να απασχολούν για πολύ χρόνο ακόμη την κοινή γνώμη.

Πάντως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, φαίνεται ότι κερδίζει ακόμη ένα στοίχημα της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του, όπως είχε δεσμευτεί τον περασμένο Ιανουάριο τονίζοντας ότι «το θέμα του Ακάμα πρέπει να επιλυθεί διότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα πέραν των 30 χρόνων».

«Στόχος της κυβέρνησης», επανέλαβε ότι «είναι το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα να ανακοινωθεί το Μάρτιο του 2022».

Λόγω όμως των έντονων αντιδράσεων και της απόρριψης από την περιβαλλοντική αρχή προνοιών του τοπικού σχεδίου οι οποίες θεωρήθηκαν ότι θα προκαλούν αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα αντικείμενα προστασίας και στις περιοχές Natura 2000, ανατέθηκε στο Πολεοδομικό Συμβούλιο και στο τμήμα Πολεοδομίας να καταθέσουν δεύτερο αναθεωρημένο σχέδιο ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής. 

Μετά την εξέλιξη αυτή από τον περασμένο Μάρτιο το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είχε τεθεί στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής η οποία με μια σειρά συσκέψεων και συνεδριάσεων με τα μέλη της Ad hoc επιτροπής και της επιτροπής αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αναζητούσαν τη χρυσή τομή.

Η αξιολόγηση του σχεδίου εισήλθε πλέον στο τελικό στάδιο και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η περιβαλλοντική αρχή αναμένεται πως θα στείλει τη γνωμάτευση της στο τμήμα πολεοδομίας και ακολούθως η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα προβεί στην επίσημη ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, μετά την ολοκλήρωση και της συνεδρίας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα μέλη της επιτροπής (περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπηρεσίες και τοπικές αρχές), να εκφράσουν τις απόψεις και διαφωνίες τους ενώ τους ζητήθηκε να αποστείλουν και γραπτώς τα σημεία για τα οποία ζητούν αλλαγές, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να ετοιμαστεί και να αποσταλεί η γνωμάτευση στο τμήμα Πολεοδομίας.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ σε συνέντευξη στη StockWatch αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε δηλώσεις στη StockWatch, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τυχόν παρέμβαση και αλλοίωση των προνοιών του σχεδίου από το τμήμα Πολεοδομίας, αν και ο διευθυντής της περιβαλλοντικής αρχής τονίζει ότι οι πρόνοιες του σχεδίου είναι δεσμευτικές και δεν μπορεί κανένας να τις αλλάξει.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι και η δήλωση στη StockWatch, του Επιστημονικού και Διοικητικού Λειτουργού της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Κλείτου Παπαστυλιανού, ο οποίος προειδοποιεί ότι «εάν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να αλλάξει ουσιώδη και νομικά δεσμευτικό όρο της έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης της περιβαλλοντικής αρχής για τη νέα λατομική ζώνη Ανδρολίκου για την οποία ήδη υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί ως προς την ορθή εφαρμογή του άρθρου 6.3 της οδηγίας των οικοτόπων, τότε η κυπριακή Δημοκρατία δύναται να βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή διαδικασία παράβασης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ για την κακή εφαρμογή του άρθρου 6.3 και έχει αντιμετωπίσει δεκάδες τέτοιες υποθέσεις την τελευταία δεκαετία».

Τέσσερα είναι τα επίμαχα σημεία των προνοιών του σχεδίου τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν επίμονα ριζικές αλλαγές σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch, του μέλους του Συμβουλίου Φίλοι του Ακάμα Χρίστου Θεοδώρου, αλλά και της ανακοίνωσης της ΟΠΟΚ την Παρασκευή.

Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι η δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην κοινότητα Ανδρολίκου θα επιφέρει σοβαρότατες, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Η δημιουργία επίσης της νέας τουριστικής ζώνης στην κοινότητα Ίνειας, τονίζουν επίσης ότι θα επιφέρει σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, αλλά και η συμπερίληψη της ζώνης προστασίας της παραλίας στις παραθαλάσσιες τουριστικές ζώνες Νέου Χωριού αντί σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας και οι εξιδανικευμένες αναπτύξεις.

Στην αντίπερα όχθη ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσιβίκος, ο οποίος θεωρεί ότι η κοινότητα του δεν πήρε τίποτα σε σχέση με τις άλλες κοινότητες στις οποίες έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα, σε δηλώσεις στη StockWatch προειδοποιεί με δυναμικές εκδηλώσεις και καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην εξαγγέλλει το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα τονίζοντας ότι «εδώ και πέντε χρόνια κάνουν κατάχρηση χρημάτων σε μελετητές και άλλους για να κάνουν ένα τοπικό σχέδιο που στην ουσία για εμάς είναι ανύπαρκτο».

«Τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ότι «θα δουν μια κοινότητα Ίνειας και εκδηλώσεις αντίδρασης που δεν έχουν δει ποτέ».

Σωρεία αιτήσεων αναμένουν έγκριση

Σωρεία πολεοδομικών αδειών αναμένεται ότι θα εκδώσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέχρι το Φεβρουάριο 2023 που θα αναλάβει τα ηνία του κράτους ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί, δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

«Εάν η κυβέρνηση εξαγγείλει το Σεπτέμβριο το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα τότε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία θα μπορεί να εκδίδει και πολεοδομικές άδειες προτού περιέλθει η περίοδος των ενστάσεων», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι «σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Άριστο Δαμιανού επιχειρήσαμε να υποβάλουμε κοινή τροπολογία για να αλλάξουμε τη νομοθεσία ώστε να μην εκδίδονται άδειες πριν την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά έφερε ένταση η πολεοδομία».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον διότι θεωρούνται υπερβολικές για οποιαδήποτε περιοχή πόσον μάλλον για την περιοχή του Ακάμα. «Δυστυχώς οι προτάσεις της κυβέρνησης ανοίγουν το δρόμο για διάσπαρτες αναπτύξεις σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι «στο προηγούμενο τοπικό σχέδιο περιλαμβανότανε πρόνοια για μεγάλο αριθμό αναπτύξεων στα όρια πέριξ των κοινοτήτων όμως οι κοινότητες δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συγκεκριμένη πρόνοια διότι ήθελαν ζώνες ανάπτυξης κοντά στη θάλασσα, όπως προνοεί το νέο σχέδιο».

Της Ηρώς Ευθυμίου