You are here

«Όχι» περιβαλλοντικής αρχής στο έργο μαμούθ πλησίον αλυκών Λάρνακας

02/09/2020 11:25

Η περιβαλλοντική αρχή απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Salt Lake Resort & Spa» για τη μεγάλη μεικτή τουριστική ανάπτυξη στο δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού λόγω των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει στις Αλυκές Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής επί της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την υλοποίηση του έργου, μετά την αξιολόγηση όλων των δεδομένων για την προστατευόμενη περιοχή, διαπιστώνεται ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης θα έχει σημαντικές αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη λίμνη Σορός και στη δομή και λειτουργία της, στους στόχους διατήρησης των αντικειμένων προστασίας της προστατευόμενης περιοχής, στη συνεκτικότητα και τη δομή και λειτουργία των οικοτόπων της και των ειδών και ενδιαιτημάτων στις «Αλυκές Λάρνακας».

Η συνολική έκταση του προτεινόμενου έργου είναι περίπου 100.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει συνολικά 46 κατοικίες και ξενοδοχειακή μονάδα 5* δυναμικότητας 594 κλινών, τα οποία εφάπτονται στο δυτικό όριο του νότιου τμήματος των Αλυκών Λάρνακας.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:

-Ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων που αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και 2 ορόφους και χωροθετείται εντός του τεμαχίου με αριθμό 161. Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δυναμικότητα 295 δωματίων/594 κλινών και περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, αίθουσες συναντήσεων και συνεδριάσεων, εστιατόρια, bar, κουζίνες, αποθήκες, γυμναστήριο, χώρο παιχνιδιών, πισίνες, γήπεδο τένις, γήπεδο τοξοβολίας, γήπεδο πολλαπλών χρήσεων, χώρο spa κλπ.

Επίσης, περιλαμβάνει 279 χώρους στάθμευσης. Η πρόσβαση στην προτεινόμενη ξενοδοχειακή μονάδα χωροθετείται στη βορειοδυτική πλευρά του τεμαχίου και θα διέρχεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή μέσω προσωρινής προσπέλασης από τα τεμάχια 171 και 172 προς το τεμάχιο 161. Η προτεινόμενη διάβαση θα έχει πλάτος 8 μέτρα και θα χρησιμοποιείται ως προσπέλαση για τη διέλευση πεζών και οχημάτων προς το τεμάχιο 161.

-12 πολυτελείς κατοικίες τριών υπνοδωματίων, οι οποίες χωροθετούνται εντός του τεμαχίου με αριθμό 161 και η πρόσβαση σε αυτές θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται για την προτεινόμενη ξενοδοχειακή μονάδα.

-Συγκρότημα 34 κατοικιών τριών υπνοδωματίων, το οποίο χωροθετείται εντός των τεμαχίων 171 και 172 και περιλαμβάνει επίσης δημόσιο χώρο πρασίνου 2.338 τ.μ., εσωτερικό οδικό δίκτυο 2.888 τ.μ. καθώς και 6 χώρους στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του έργου.

Μεταξύ των επιπτώσεων που θα έχει το έργο στην περιοχή σύμφωνα με το τμήμα υδάτων είναι ότι θα διαφοροποιηθεί όλο το υδρολογικό ισοζύγιο, αφού ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των εισροών στη λίμνη Σορός από τη λεκάνη απορροής, διέρχεται μέσα από τα τεμάχια του προτεινόμενου έργου. Συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος των ροών διέρχονται μέσα από τα τεμάχια 171 και 172 του προτεινόμενου έργου και επιπλέον η επιχωμάτωση και ανύψωση του τεμαχίου 161, θα ανακόψει την πορεία των ροών που εισρέουν στη λίμνη και θα αλλάξει την πορεία των απορροών προς άλλες κατευθύνσεις.

Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ροές των ομβρίων υδάτων καταλήγουν στη λίμνη, (συγκεντρωμένη ροή με μεγάλη ταχύτητα, διάβρωση κλπ) ενώ μέχρι σήμερα τα όμβρια ύδατα απλώνοντα στα τεμάχια και έρεαν απλωμένα επιφανειακά (sheet flow) προς τη λίμνη.

Σημαντική επίπτωση όλων των προαναφερθέντων είναι η διατάραξη των αβιοτικών παραγόντων (νερό) που διατηρούν την ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 1150*, όπως είναι η αλατότητα και οι διακυμάνσεις της.

Οι λίμνες των Αλυκών χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα και οι διακυμάνσεις της είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση του κύκλου ζωής των ανόστρακων καρκινοειδών Artemia salina και Phallocryptus spinosa, τα οποία αποτελούν τροφή των φλαμίνγκο. Ειδικότερα, οι διακυμάνσεις της αλατότητας του νερού της λίμνης είναι αναγκαίες για τους βιολογικούς μηχανισμούς της αναπαραγωγής και της επιβίωσης των ανόστρακων, αλλά και όλου του οικοσυστήματος των Αλυκών. Η αλατότητα εξαρτάται και ρυθμίζεται από την εισροή σημαντικής ποσότητας γλυκού νερού στη λίμνη και χωρίς το νερό αυτό η αλατότητα δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά για να επιτρέψει την εκκόλαψη των κύστεων των ανόστρακων.

Επομένως, η διατάραξη των εισροών (ποσότητα και ποιότητα νερού) στη λίμνη θα επηρεάσει αρνητικά την ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης του οικοτόπου προτεραιότητας 1150* και κατ’ επέκταση το σύνολο των ειδών και οικοτόπων της προστατευόμενης περιοχής.

H.E.