You are here

Πονοκέφαλος από γήπεδο γκολφ στην Αγία Νάπα

31/10/2019 06:50

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του τμήματος δασών να ανάψει το πράσινο στην εταιρεία «Ayia Napa Forest Golf Ltd» για δημιουργία γηπέδου γκολφ σε κρατικό δάσος στα δημοτικά όρια της Αγίας Νάπας.

Η θετική στάση του τμήματος μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Νάπας, που καλείται να διαχειριστεί τις συγκρουόμενες θέσεις που υπάρχουν για το θέμα αλλά και τις αρνητικές απόψεις που επικράτησαν κατά την κοινοτική συγκέντρωση που έγινε για το θέμα.

Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, υπεραμυνόμενος της απόφασης του τμήματος, δήλωσε στη StockWatch ότι «είναι η τρίτη κατά σειρά επιλογή που δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία.  Οι άλλες δύο περιπτώσεις απορρίφθηκαν επειδή αφορούσαν περιοχές Natura.  Η περιοχή που υποδείχθηκε τώρα προς την εταιρεία είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες χρήσεις».

«Πρόκειται», πρόσθεσε, «για μια περιοχή η οποία έχει το λιγότερο δυνατόν οικολογικό κόστος».

Φανερά ενοχλημένος για τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί από κάτοικους της Αγίας Νάπας και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζει ότι «δεν μπορεί οι οικολόγοι και άλλοι να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Αυτό που λέμε εμείς είναι η εν λόγω επένδυση να αφεθεί να εξεταστεί όπως ορίζει ο νόμος μέσα από την πολεοδομία και την περιβαλλοντική αρχή.  Εάν απορριφθεί καλώς.  Αν όμως εξασφαλίσει την έγκριση των αρμοδίων τότε πρέπει να προχωρήσει».

Απέρριψε ακόμη τα όσα επικαλούνται αυτοί που αντιδρούν ότι θα αποκοπεί μεγάλος αριθμός δέντρων, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποκομμένη από το δάσος Σωτήρας.

Ο κ. Αλεξάνδρου αποκάλυψε επίσης ότι χθες συζήτησε ξανά το θέμα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, αναλύοντας του τους λόγους που το τμήμα δασών εκτιμά ότι η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται κατάλληλη για αυτή την ανάπτυξη.

Εκ μέρους του δήμου Αγίας Νάπας ο αναπληρωτής δημοτικός γραμματέας και δημοτικός μηχανικός, Άθως Γεωργίου, εξήγησε ότι το θέμα τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και ακούστηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών.

Πρόσθεσε ότι «τώρα η δημοτική αρχή θα πρέπει να συνέλθει για να λάβει την τελική της απόφαση, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσει στο διευθυντή του τμήματος δασών».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ayia Napa Forest Golf Ltd», Χρίστος Κιτάζος, έκανε λόγο για συγκρουόμενα συμφέροντα από επιχειρηματίες που αντιδρούν διότι είτε ζήτησαν οι ίδιοι στο παρελθόν τη συγκεκριμένη περιοχή, είτε επειδή γειτνιάζει το τεμάχιο γης με τη δική τους επένδυση.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η περιβαλλοντική αρχή απέρριψε πέρσι τον Ιανουάριο την αίτηση τους για τη δημιουργία του γηπέδου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζημιωθεί πέραν των €4 εκ. για έξοδα που έχει κάνει, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η ιεραρχική προσφυγή που έχει κάνει η εταιρεία κατά της πολεοδομίας.

Αναφερόμενος στην όλη επένδυση είπε ότι πέραν του γηπέδου γκολφ θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο 250 δωματίων, 45 επαύλεις και 50 διαμερίσματα.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι τους βρίσκει κάθετα αντίθετους η προτεινόμενη ανάπτυξη.

Τόνισε ότι «από την ανάπτυξη θα απομακρυνθεί υφιστάμενη και σημαντική χλωρίδα και πανίδα σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης και θα στερήσει τεράστιες ποσότητες νερού από τις γεωργικές καλλιέργειες και τον πολύ σημαντικό υπόγειο υδροφορέα της Αγίας Νάπας.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισακουστεί η άποψη της τοπικής κοινότητας πως εκφράσθηκε στη δημόσια παρουσία του θέματος η οποία είναι αρνητική και επιδιώκει την προστασία του κρατικού δάσους Σωτήρας που είναι στα τοπικά όρια της Αγίας Νάπας».

Ο εκτελεστικός διευθυντή του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, Λεύκιος Σεργίδης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση διερωτήθηκε εάν υφίσταται πλέον η ανάγκη για δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ όπως προνοούσε η κυβερνητική στρατηγική το 2015 για προσέλκυση χειμερινού τουρισμού μέσω των γηπέδων γκολφ.

«Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει εάν μέσα από τη λειτουργία σήμερα των τεσσάρων γηπέδων γκολφ επιτυγχάνεται ο στόχος προσέλκυσης 200 χιλ. τουριστών τη χειμερινή περίοδο ή εάν θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η στρατηγική».

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί ενώπιον της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

Της Ηρώς Ευθυμίου