You are here

Πορεία διαμαρτυρίας με απαίτηση τη διαφύλαξη Ακάμα

16/06/2022 09:15

Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο η πρωτοβουλία για τη διάσωση των φυσικών ακτών και η κίνηση Save Ακάμας/Save Cyprus.

Σε κοινό δελτίο Τύπου ανακοινώνουν ότι το Σάββατο στις 10:30, θα ξεκινήσουν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακολούθως, θα πορευθούν ειρηνικά προς το Προεδρικό Μέγαρο, με συνθήματα και τραγούδια, απαιτώντας τη διαφύλαξη της Χερσονήσου Ακάμα από την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές πιέσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να εγκριθεί με διαδικασίες fast-track το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, όπως αυτό έχει υποβληθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν επίσης ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προωθεί τη διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτικές ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος, τη χωροθέτηση τριών περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων κοντά στα Φαράγγια της Ανδρολίκου, τους Βράχους της Ίνειας και τα Φαράγγια των Αρόδων και του Κάθικα, καθώς και τη δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στα Φαράγγια της Ανδρολίκου και νέας Τουριστικής Ζώνης στους Βράχους της Ίνειας.

Και όλα αυτά, προσθέτουν, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες έχουν απορριφθεί ήδη από τη Γνωμάτευση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2021, ενώ παράλληλα οι εκθέσεις των συναρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποδεικνύουν, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

«Θεωρούμε ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είναι εντελώς ασύμβατο με τους στόχους διατήρησης της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης των κοινοτήτων της Χερσονήσου Ακάμα», αναφέρουν.

«Απαιτούμε την απόρριψη του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι ώστε το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών, μέτρων πολιτικής και πολεοδομικών ζωνών του Σχεδίου», επισημαίνουν.

Στην πορεία θα φέρουν πλακάτ, πανό στα οποία θα αναγράφουν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' τον Ακάμα», «Δεν θα περάσει το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα».

Σημειώνεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται σχετικά με τη διαχείριση της περιοχής του Ακάμα και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι πρόνοιες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου ανοίγουν το δρόμο για σωρεία τουριστικών και οικιστικών αναπτύξεων στην περιοχή του Ακάμα, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εσωτερικών και περιβάλλοντος σε κοινή συνεδρία την Τετάρτη συζήτησαν το θέμα στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών παραγόντων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έδωσε προθεσμία 24 ωρών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν το Αναθεωρ

H.E.